Asgari ücrette açıklamalar peş peşe geliyor: 2023 asgari ücret ne kadar olacak?

Birkaç hafta içerisinde belli olacak olan 2023 asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. Hem iktidardan hem de muhalefetten beklentiler peş peşe gelirken, AKP kulislerinde konuşulan rakam ortaya çıktı. Peki 2023 asgari ücret ne kadar olacak? İşte sorunun yanıtı...

11.12.2022-11:23 - (Son Güncelleme: 14.12.2022-11:19) Asgari ücrette açıklamalar peş peşe geliyor: 2023 asgari ücret ne kadar olacak?

Türkiye’de milyonlarca çalışan geçtiğimiz Çarşamba günü başlayan 2023 asgari ücret görüşmeleri konusundaki son gelişmeleri yakından takip ediyor. Beklentiler asgari ücretin en azından 8 bin lira olması gerektiği yönünde olurken, DİSK asgari ücret beklentisini 13 bin 200 olarak, CHP ile 10 bin 128 lira olarak açıklamıştı. AKP kulislerinde konuşulan rakamın ise 8 bin ile 8 bin 300 aralığında olduğu ifade edildi. 

2023 asgari ücret ne kadar olacak?

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre AK Parti kulislerinde yapılan değerlendirmelerde asgari ücret konusunda 8 bin, 8 bin 100, 8 bin 150, 8 bin 250 ve 8 bin 300 lira rakamları telaffuz ediliyor. AK Parti milletvekilleri, enflasyon oranında yapılacak bir zammın yeterli olmayacağını, bu nedenle refah payı verilmesi ile birlikte de asgari ücretin 8 bin liranın üzerine çıkmasını yüksek ihtimal olarak görüyor.

Asgari Ücret 10 Bin Lira Olur Mu

AK Parti yöneticileri de asgari ücretin çalışanları memnun edecek bir oranda artırılacağını belirtiyor.

2023 asgari ücret görüşmelerinde ikinci tur görüşmeleri 14 Aralık’ta yapılacak.

Sabah'ın haberine göre, gündemde olan asgari ücretin en az 8 bin TL olması konuşulurken, masadaki 3 formül dikkat çekti. Gündemde konuşulan asgari ücretin 8 bin TL olması durumda, brüt asgari ücret 9 bin 412 lira, işverene maliyeti de 11 bin 59 lira olacak.

Yüksek ücret dikkate alınıyor

Asgari ücret hakkında bir diğer konuşulan konu ise "istisna olmasaydı ödeyeceği vergi tutarı" yüksek ücretlilerin vergi hesabında da eksi olarak dikkate alınırken, bordroda daha az vergi hesaplanıyor. Vergi istisnası daha yüksek ücretlilerde de avantaj sağlıyor. Bu indirim yüksek ücretlilerin vergi hesabında da eksi olarak dikkate alınırken, ücret bordrolarında daha az vergi hesaplanıyor.

TÜİK ile hazine sunum yapacak

Gözlerin çevrildiği bugün gerçekleşecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında TÜİK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri asgari ücretle geçimin de içinde yer aldığı ekonomik verileri paylaşacak. İlk toplantıda tarafların masaya koyduğu anket ve beklenti tutarları psikolojik sınırın 8 bin lira olduğunu tespit edildi. İlk toplantıda işçi tarafı bu toplantıda "teknik" veriler olan kalori ihtiyacı, bunu karşılayacak besinlerdeki fiyat artışı, genel ekonomik değerlendirme gibi bilgileri talep etti. Daha sonraki takvim belirlenmese de üçüncü, belki de dördüncü toplantının yapılması gerekecek. Daha önceki yıllarda olduğu gibi komisyon belirli bir aşamaya geldikten sonra Cumhurbaşkanının da devreye gireceği bir aşamaya gelinecek.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal