Asgari ücretle köklü değişikli! Doğum parası ne kadar? Doğum parası, süt ödeneği 2022

Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zam ile birlikte milyonlarca çalışanın maaşları yükseldi. Bununla birlikte bazı ödemelerde yükselirken vatandaşlar rapor parası, süt parası ya da çocuk parası ödemelerinin Temmuz ayında ne kadar olduğunu araştırmaya başladı. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

18.07.2022-12:30 - (Son Güncelleme: 18.07.2022-16:12) Asgari ücretle köklü değişikli! Doğum parası ne kadar? Doğum parası, süt ödeneği 2022

Annelerin doğum sürecinden sonra izinli olduğu dönemi kapsayan doğum parası  birçok kişi tarafından araştırılıyor. Rapor parası olarak da bilinen bu ödeme en düşük asgari ücrete endeksi olarak ödenmektedir.  1 Temmuz 2022 tarihine kadar annelere 12 bin 254 TL doğum parası ödenirken 1 Temmuzdan sonra bu ücrete yüzde 29.3 zam yapıldı. Yeni asgari ücret zammına göre doğum parası 16 bin 106 TL olarak ödenecek. 

Doğum parası kimlere veriliyor?

Doğum yaptıktan sonra izne ayrılan birçok anne 112 günlük izin süresi üzerinden doğum rapor ödemesi almaktadır. 16 haftalık izin süresini kapsayan bu sürece ikiz ya da üçüz çocuk olması durumunda iki hafta daha eklenmektedir.

Doğum Parası Ne Kadar

Ödemeler annelerin açtığı Ziraat Banka hesabı üzerinden yapılmaktadır.Paranın yatırılıp yatırılmadığını kontrol etmek için ‘turkiye.gov.tr’ adresini kullanabilirsiniz.

Çalışan annelere sadece doğum rapor parası değil bununla birlikte çocuk parası da verilmektedir. Bu ödeme 15 Mayıs 2015 tarihi neden sonra doğum yapan tüm anneler için geçerlidir. 

Emzirme ödeneği ne kadar?

Yeni doğan çocuklar için devlet tarafından sağlanan yardımlara başvurular ‘aile.gov.tr’ adresi üzerinden yapılmaktadır. T.C. kimlik numarası ile kolaylıkla başvuru yapacağınız bu ödeneğe aile Bakanlığı il müdürlükleri ve ilçe kaymakamlıklarından da  başvuru yapabilirsiniz. Emzirme ödeneği için verilen  ödemeler şekildedir:

- ilk çocuk için 300 lira,

- ikinci çocuk için 400 lira

- üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.

Süt Parası Ne Kadar

Bu ödemeleri ek olarak SGK tarafından yılda bir kez verilen süt ödeneği de yer almaktadır. Emzirme ödeneği olarak da bilinen bu ödemeler 2022 yılında 316 TL olarak verilmektedir. Bu ödenekten SGK'lı ve Bağ-Kur'lu tüm anneler yararlanabiliyor. Süt parasına başvuru yapmak isteyen anneler SGK İl Müdürlüğü'ne ya da sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunabilir. 

Rabia Uzunağaç
rabiauzunagacc@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal