Asgari ücrete zam gelecek mi? Asgari ücret zammı için ilk rakam belli oldu! Maaşlar 5 bin 997 TL olacak!

Bu yıl temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına yapılacak zamla beraber asgari ücrete de zam yapılması gündeme geldi. Asgari ücrete zam gelmesi durumunda enflasyon oranına bakılacak olursa asgari ücretin 5 bin 997 TL olması beklemektedir. Asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaş ise asgari ücrete zam gelip gelmeyeceğini araştırmaya başladı. Peki asgari ücrete zam yapılacak mı? detaylar haberimizde yer almaktadır.

25.05.2022-09:30 - (Son Güncelleme: 25.05.2022-09:35) Asgari ücrete zam gelecek mi? Asgari ücret zammı için ilk rakam belli oldu! Maaşlar 5 bin 997 TL olacak!

Bu yıl Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına gelecek zamla birlikte asgari ücrete de zam yapılması gündeme geldi. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaş sıkıntı yaşarken Temmuz ayında asgari ücrete zam gelmesi durumunda milyonlarca vatandaşı yüzü gülecek. Temmuz ayında olası bir asgari ücret zammında son 6 aylık enflasyon oranına bakılırsa asgari ücret Temmuz ayında yapılacak zam ile birlikte 5 bin 997 TL'ye yükselecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla 'Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek' temek politikasıyla çalışmalar devam ederken Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret zammının sürekli gündemde tutulmasının asgari ücret-enflasyon artış sarmalını tetikleyebileceğini belirtti.

Asgari ücret zam yapılacak mı?

Asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağı hakkında son açıklamayı MYK Toplantısı sonrasında AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik verdi. AK Partinin emeklilerden, esnaflardan ve gençlerden gelen talepleri takip edip değerlendirdiğini ve vatandaşların ezilmemesi adına stratejik adımlar attıklarını söyleyen Çelik, asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağını henüz belli olmadığını, netleştiği zaman açıklama yapılacağını belirtti.

Asgari ücrete zam yapılacak mı

Asgari ücret zammı ne kadar olur?

Olası bir asgari ücret zammı yapılması durumda son 6 aylık enflasyon oranına bakılır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla son 4 aylık enflasyon oranı 31,71 oldu. Bu rakam dikkate alınarak emekli maaşları için son iki aylık enflasyon oranı sıfır çıksa dahi yüzde 31,71 zam yapılacağı kesinleşti. Bu durumda asgari ücrete de zam gelirse yüzde 31,71 oranında zam yapılacak. Merkez Bankası tarafından yayınlanan Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi2ne göre mayıs ayı enflasyon beklentisi 3,97 iken Haziran ayı enflasyon oranı ise yüzde 2,97 oldu. Bu duruma bakıldığı zaman 6 aylık TÜFE endeksi beklentisi 968,65' yükseldi. Bu rakamların gerçek olması durumunda 6 aylık enflasyon oranı yüzde olacaktır. Eğer asgari ücrete Temmuz ayında bir zam daha yapılırsa 6 aylık enflasyon oranına göre 4 bin 253,40 TL olan asgari ücret Temmuz ayı zammı ile beraber 5 bin 907,30 TL'ye yükselecektir.

Merve Tuzal
mervetuzal@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal