Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret rakamı net 17 bin 2 lira olarak açıklanmıştı. Yeni yıldan itibaren asgari ücrete yapılan zammın etkisi hem ücretlerde hem de ödeme kalemlerinde kendisini gösterecek. Yapılan yüzde 49,11 oranındaki zam diğer ödemelere olumlu yansıyacak.
Sabah’ta yer alan habere göre; Brüt ücretin 20 bin lirayı aşmasıyla birlikte 25 yıl çalışan bir asgari ücretlinin kıdem tazminatı 165 bin lira artarak 500 bini geçti
Asgari ücret yüzde 49.11 artarak 17 bin 2 lira oldu. Yeni yılda brüt asgari ücret 20 bin 2 lira, işverene aylık maliyeti de 23 bin 502 lira oldu. Bu zamla birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı da arttı.
Kıdem tazminatı tabanı brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Çalışanlar her yıl için bir brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı alıyor. Asgari ücretli bir çalışanın yıllık kıdem tazminatı tutarı 20 bin 2 lira olacak. Böylece asgari ücret üzerinden kıdem tazminatı alacak bir çalışana 25 yıl için 500 bin 50 lira olacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın kamuoyuyla paylaştığı yeni asgari ücretin detayları netleşti. Tüm çalışanların asgari ücret düzeyine kadar olan ücreti, gelir ve damga vergisi dışında tutulurken, 500 liradan 700 liraya çıkarılan destek yıl boyunca geçerli olacak.
Asgari ücret desteğinden yaklaşık 1 milyon 900 bine yakın işletmeyle beraber ev hizmetlisi çalıştıran işveren de yararlanacak. Asgari ücrete vergi muafiyeti nedeniyle çalışanların vergi yükü de düşecek. İşçi ve memur olmak üzere ücret geliri elde eden tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutuluyor.
Asgari ücretin vergi dışı olması sadece brüt ücretle çalışanlara avantaj sağlayacak. Net ücretle çalışanlar gelir vergisi diliminden etkilenmedikleri için onlar açısından bir avantaj olmayacak. Net ücretle çalışanlarda ortaya çıkan vergi avantajından işverenleri yararlanacak.
Yeni yılda geçerli olacak 17 bin 2 liralık asgari ücretle birlikte işçi başına 700 liralık devlet deseteği sağlanacak. İşverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumaları ve artırmalarını desteklemek amacıyla 2016 sağlanan asgari ücret desteği sürecek.
Asgari ücret desteğinden yararlanmak için herhangi bir başvurma şartı bulunmuyor. Asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için 2023 yılına ait aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar, prim hizmet beyannamelerinin yasal süresinde verilmesi, eksik bildirimde bulunulmaması gerekiyor.
Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, takip eden ay-aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecek. İşyerinin tescil tarihinin destekten yararlanılacak prim ödeme gün sayısının hesaplanması bakımından önemi bulunuyor.
Bu yıl içinde ilk defa tescil edilen işyerinin yıl içinde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediğinin, bildirdiklerini de fiilen çalıştırmadığı tespit edilirse yararlandırılan tutar gecikme zammı ve cezası ile birlikte geri alınacak.
Ev hizmetlerinde 10 gün ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenler de yukarıda diğer işverenler açısından belirtilen şartları taşımaları şartıyla asgari ücret desteğinden yararlanabilecek. Devir, intikal, adres değişikliklerinde işverenler açısından bir kayıp söz konusu olmayacak.
Yeni asgari ücret süren toplu sözleşmeleri etkileyecek, sosyal yardımlar nedeniyle asgari ücrette indirim yapılamayacak, asgari ücreti ödemeyen işverene idari para cezası uygulanacak.
Yeni asgari ücretten etkilenen kalemlerin başında işsizlik ödeneği geliyor. İşsizlik ödeneği hesaplamasında sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınıyor.
Asgari ücretli bir çalışan, bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ederken yeni asgari ücretli çalışanın yıllık kıdem tazminatı 20 bin 2 lira 50 kuruşa yükselecek.
Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyerek hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak isteyenler için brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen 600 lira 8 kuruş ödenmesi gerekecek.
Bu tutarın ödenmesiyle kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetinden yararlanacak. Gelir testine gidilip hanedekilerin kişi başı gelirinin brüt asgari ücretin üçte birinden yani 6 bin 667 lira 50 kuruştan az hesaplanması halinde ise GSS primleri devlet tarafından karşılanacak.
Yeni asgari ücretle beraber Genel Sağlık Sigortası primleri aylık 599.44 lira, yıllık ise 7200 lira oldu.
Asgari ücretin değişmesiyle çalışanlar için ödenen prime esas kazançların taban ve tavan tutarı da değişecek. Prime esas kazançta taban 13 bin 414 lira, üst sınır 100 bin 605 düzeyinde.
İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. İsteğe bağlı sigorta primini en düşük 6399 lira, en yüksek 48 bin 5 lira oldu.
Yeni yılda brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak belirlenen asgari ücretin işverene aylık maliyeti 23 bin 502 lira oldu.
Buna göre, brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş olan asgari ücretin, 17 bin 2 lira 12 kuruşunu net asgari ücret, 2 bin 800 lira 35 kuruşunu SGK primi ve 200 lira 3 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu.
Brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş olan asgari ücrete, 3 bin 100 lira 39 kuruş SGK primi (işveren payı) ile 400 lira 5 kuruş işveren işsizlik sigorta primi kalemleri de eklenince yeni asgari ücretin bir işçi için işverene aylık maliyeti 23 bin 502 lira 94 kuruş oldu.