Arpacık neden çıkar? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir?

Arpacık problemi, bazı insanların dert yandığı konular arasında yer almaktadır. Ancak şöyle bir durum var. Çoğu insan düşündüğünün aksine arpacık bir göz hastalığı değil; göz kapaklarında oluşan bir cilt hastalığıdır. Göz kapaklarının, özellikle de kirpiklerin etrafında bulunan minik bezlerin iltihaplanması nedeniyle oluşan arpacık nedir? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

28.12.2023-18:08 - (Son Güncelleme: 28.12.2023-18:15) Arpacık neden çıkar? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir?

Çok basit bir şekilde tedavi edilebilen ve neredeyse her insanda görülen bir hastalık olan arpacık ya da toplumda bilinen adıyla it dirseği nedir? Hordeolum veya göz sili enfeksiyonu ya da halk dilindeki ismiyle arpacık, göz kapaklarında ve kirpik çevrelerinde bulunan az miktardaki minik bezlerde ölü deri, kir veya yağ birikmesi sonucu bu küçük deliklerin tıkanması ve iltihaplanmasıyla oluşur. Genellikle basit bir hastalık olmasına rağmen, bazı durumda cerrahi işlem gerektirebilir.

Arpacık çeşitleri

İki tür arpacık vardır şekli vardır: Dış arpacık, olarak tanımlanır kirpik dibinde oluşur. Genellikle kıl kökündeki bir iltihap sonucu görülür. Sivilce gibi görünür. İç arpacık ise Göz kapağının içinde görülür. Çoğunlukla göz kapağında bulunan bir bezin enfeksiyon kapmasıyla oluşur.

Arpacığın oluşma sebepleri: ‘‘Kirli elle gözleri ovuşturmak, Nezleyken burnumuzu sildikten sonra gözlere dokunmak, Uzun süre makyajla durmak, Makyajı düzgün temizlememek, Vitamin, mineral eksikliği, Stresli ve yorucu günler geçirmek, Toza ve kire maruz kalmak, Gözün enfeksiyona meyilli oluşu, Bağışıklık sisteminin zayıf olması, Yağ bezelerindeki tıkanma, Yağlı yiyecekler tüketmek’’şeklinde sıralamak mümkün.

Arpacık çeşitleri

Belirtileri nelerdir?

Belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkün: ‘‘Kaşınma, batma ve yanma, Gözde sulanma, Gözle görülür bir şişlik, İç arpacık da gözleri kapatırken ya da dokununca hissedilen kitle, Göz çevresinde sarı iltihaplanma, Göz yaşı borusunun dışında biriken iltihap kitlesi, Uyanırken gözleri açmada zorlanma, Işığa karşı hassasiyetin olması, Göz içerisindeki sıvının burun kanallarını tıkaması gibi belirtilerle kendini gösterir.’’

Tedavisi ne şekilde yapılır?

Genellikle zararsız bir rahatsızlık olduğundan ufak tefek tedavilerle çözümlenebilir. İltihap sıcak pansuman ile toplanıp dışarı akıtılabilir. Ancak bazı durumlarda arpacık kiste dönüşür. Arpacık kendi kendine birkaç gün içerisinde geçmediyse şu tedaviler uygulanabilir;

Antibiyotik önerilir

Doktorunuz göz kapağınıza uygulanacak antibiyotikli göz damlaları veya topikal antibiyotikli kremler verebilir. Göz kapağınızın enfeksiyonu devam ederse veya göz kapağınızın ötesine geçerse, doktorunuz tablet şeklinde antibiyotiklerde önerebilir.

Cerrahi müdahale gerekebilir

Arpacık kendiliğinden temizlenmezse doktorunuz boşalması için küçük bir kesi yapabilir. Bu iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur, ağrı ve şişliği hafifletir. Doktorunuza başvurmadan, lütfen tedavi tavsiyelerimizi kullanmayınız.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal