Artık çalışamayanlar da emekli olabilecek! Bu haberi duyan, SSK’ya koştu! SSK – SGK ve Bağ-Kur’lular için muhteşem fırsat…

Artık ev kadınları da çalışmak mecburiyetinde kalmadan emeklilik haklarından yararlanabilecekler. Çalışmayanlar da emekli olabilecek. SGK ve Bağ-Kur'lular için özel fırsatları duyanlar SSK'ya koştu. İşte ayrıntılar.

09.06.2022-19:45 - (Son Güncelleme: 09.06.2022-19:45) Artık çalışamayanlar da emekli olabilecek! Bu haberi duyan, SSK’ya koştu! SSK – SGK ve Bağ-Kur’lular için muhteşem fırsat…

 Anadolu'da birçok kadın ev ekonomisine büyük katkı sağlamaktadırlar. Bahçede yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri satarak, el işi yaparak kazanç sağlamaktadırlar. Havlu, sepet, paspas, örgü vs. yaparak geçimlerini yapmaktadırlar. Üreten kadınlar üretime katkı sağladıkları için artık karşılıksız kalmayacaklar. Devlet, aile gelirine katkı sağlayan kadınlara desteklerini hızlı bir şekilde devam ettirmektedir.

Milyonlarca kadınların emekli olma hayali nihayet gerçekleşiyor. Artık ev hanımları da normal yaşama devam edenler gibi emekli olabilecekler. Devletin sunmuş olduğu sağlık hizmetinden faydalanıp emekli olmak isteyen kadınlar isteğe bağlı sigortalı olmak için prim ödemelerini yapmaları gerekiyor.

Devlet tarafından aileye ve devlete fayda sağlayan üretime katkı sağlayan kadınlar için destekleri devam etmektedir. Esnaflık hakları da vergi ödemeden tanınan devlet tarafından emekli olma ile fırsatları harekete geçiyor.

Kaç şekilde emekli olunabilecek?

Çalışmadan isteğe bağlı emekli olmak isteyenler;

-Doğum borçlanması

-İsteğe bağlı sigorta

-Vergisiz esnaflık

ssk

Vergiden nasıl muaf olacak?

Tüccarlar için vergi sisteminde düzenlenmesi gereken muafiyet özellikle ev hanımları için bir avantaj olacak. Mesleğe mobil devam edenler Motorlu kullanmamak kaydıyla işyeri açmadan perakendeciliğe devam edenler - üreten ve devam etmeme durumunu sürdürenler bir işçi olarak vergiden muaf olmaya hak kazanır. Bu tür işlerle ilgilenen kişiler vergi dairelerinden Tüccar Muafiyet Belgesi almaya hak kazanırlar. Belgeleri almaya yetkili kişilerin bu belgeleri üç yıl içinde değiştirmeleri gerekmektedir. Belgeyi alırken veya değiştirirken herhangi bir ücret ödenmeyecektir.

Aylık ödeme ücreti 846 TL

Muafiyet belgesi almak için gerekli adımları atmış ev kadınları sigortalı olmaya devam edebilirler. Günlük kazanç limitlerinin alt limitleri için Prime esas alınır, başvurular artı 15 katı devam eder. Bunlar 30 katı geçmemelidir. Öte yandan, malullük sigortası, yaşlılık ve genel sağlık sigortası primlerini ödemeye devam ederek haklarına sahip olacaklardır.

Belgesi olan vatandaşlar, SGK kurumlarına başvurduktan günler sonra ve 27 gün süreyle prim ödemiş sayılacaktır. 2020 yılında ödenmesi gereken 846 TL'den belirlenen tutar , 2022'de 29 güne, 2023'te ise 30 güne çıkacak.

Hangi şartlar gerekmektedir?

İşlemlerin sigortalı olabilmesi için evden çalışmaması gerekmektedir. Sigortalı oldukları için emekli maaşı almayacaklar ve gelir vergisinden muaf olduklarını kanıtlamaları gerekiyor.

Bağkura göre devam edilecek

İsteğe bağlı sigortada ise şartlar bağ kura  göre düzenlenecektir. Kadınların tam emekli sayılması için 58 yaşına gelmesi ve 7200 prim ödemesi gerekmektedir. Kısmi emekli olmak isteyen kadınlar 61 yaşına gelmesi ve 5400 prim ödemesi gerekir. 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı sayılanlar 58 yaşında olması ve 3600 prim ödemesi gerekmektedir.

Doğum borçlanması nasıl gerçekleşecek?

Kadınlar çalışma hayatına bu şekilde başladıklarında, iki yıl için 6 yıl erken emeklilik borçlanma parası ve her doğum için en fazla üç çocuk haklarına sahip olurlar. Üç çocuk için doğum borcu ile kadınlar 2160 gün gibi erken bir tarihte emekli olma hakkına sahip olacaklar.

Emekli olamayanlar toplu para ödemesi

Emekli olmak için uzun süre çalışmak zorunda kalsalar bile, garantili çalışmanın iki koşulunu yerine getirseler bile ikramiye günlerinin ödenmesi ve bunlardan birini yerine getiremeyenler emeklilik hakkını elde edemez. Günün koşulları sağlanmış olsa dahi SGK kuruluşlarında ikramiyesi ve imkanların olmaması veya sağlık nedeniyle ödeyememeleri durumunda ödenen ücretleri geri ödenecektir.

Bu ikramiye ödemeleri için rakamlar cari fiyatlara dayalı olmaya devam etmektedir. Sağlık hizmetleri gibi kesintilere de uğrayacaklar.

Toplu para ödemeleri nasıl gerçekleşir?

Toplu ödeme alabilmek için vatandaşların öncelikle gereksinimleri karşılaması gerekir. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl için gerekli şartları yerine getirdikten sonra, şu an için kendi işlerini veya işlerini yapmamalıdırlar. Daha sonra SGK kurumlarına başvurarak hak kazanabilirler.

Sağlık hizmetleri

Genel sağlık sigortası da gönüllü sigorta kapsamına alınacak ve devlet tarafından sağlanan sağlık hizmetleri tercih edilecektir. Aylık maaşın yüzde on iki sağlık için ödenir ve yardımlar sağlanır.

Ceren Kozan
cerenkozan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal