Artan yalnızca gıda fiyatları değil: Sağlığımızla da oynuyorlar!

Gıda fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesiyle beraber gıda sahteciliğinde de artış yaşandığı görüldü. Ayçiçek yağı, Zeytinyağı ve süt ürünlerindeki sahtecilikle ilgili çok korkutucu iddialar bulunuyor. Tüketici Başvuru Merkezi Gıda Komisyonu üyesi Nurten Sırma hayat pahalılığı arttıkça sahteciliğind de mühendisliğinin olduğunu söyleyerek gıda sahteciliğinde kullanılan yöntemlerden bahsetti.

10.05.2022-09:50 - (Son Güncelleme: 10.05.2022-11:23)

Tüketici Başvuru Merkezi yükselen fiyatlarla beraber gıda sahteciliğindeki artışa vurgu yaptı. Baharata gıda boyası, yoğurda jelatin katılıyor. Atık olan Ayçiçek yağları tekrardan piyasaya gönderiliyor. Tüketici Başvuru Merkezine göre hile hususunda ilk sırada Ayçiçek yağı geliyor. İddialar doğrultusunda atık yağlar piyasadan ucuz fiyata alınıyor ve filtrelenerek tekrardan kullanım için raflara koyuluyor.

Tüketici Başvuru Merkezi Gıda Komisyonu Üyesi Nurten Sırma “Hayat pahalılaştıkça sahteciliğinde mühendisliği yapılıyor. Sahtecilik mühendisliği çok sıkıntılı. Aslında kanserojen olan bir yağ, yanık ve dolayısıyla kimyası bozulmuş bir yağ. Bunu filtre ederek yine ham yağla karıştırarak sanki taze bir yağmış gibi piyasaya sürülmesi gibi bir sahtecilik bu. Şu an bizim de şaşırdığımız bir gündem hakikaten.” şeklinde konuştu.

Artan yalnızca gıda fiyatları değil: Sağlığımızla da oynuyorlar!

Zeytinyağının da içine katıyorlar

Fiyatı giderek yukarı tırmanan zeytinyağının da sahtecilerin gözdesi olduğunu söyleyen Sırma “Zeytinyağının içinden bir miktarını çalıp içerisine diğer yağlar, ayçiçek yağı, koza yağı, palm yağı gibi yağlar koyabiliyor. Piyasada kesik süt diye tabir edilen aslında bozulmaya yüz tutmuş böyle pıhtı pıhtı olan sütlerin içerisine asitik düzenleyici atılarak taze süt görüntüsü verilip hatta bundan süt ürünleri de yapılabiliyor. Ondan yapılan yoğurdun içine jelatin katılabiliyor. Jelatini yoğunluk versin kıvam arttırsın diye koyuyorlar.” ifadelerini kullandı.

O dönem ne ucuzsa içine onu koyuyorlar

Gıda mühendisi Nurten Sırma’ya göre merdiven altı yerlerde üretilen sucuk, salam, sosis gibi et ürünleri piyasada çok rahat bir şekilde servis ediliyor. Sırma “et ürünleri gibi sosis, salam ve sucuk gibi ürünlerin merdiven altına yönelirsek kayıt dışında bu ürünlerin içerisine aslında kanatlı eti kullanmış veya o dönem ne ucuzsa soya kullanabilir, sakatat kullanabilir. Esmer pirinçten elde edilen glikoz şurubu ile bir bal yapılıyor ve bu balın tespit edilmesi laboratuvar koşullarında bile oldukça zor.” değerlendirmelerinde bulundu.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal