Arsa Almak İsteyenler Dikkat! Yüzde 200 Artan Yerler Var

Koronavirüs salgını sebebiyle artan ev ve arsa fiyatlarının en çok artış gösterdiği yerler olarak kıyı bölgeleri gösterildi.

17.10.2021-09:25 - (Son Güncelleme: 17.10.2021-10:30) Arsa Almak İsteyenler Dikkat! Yüzde 200 Artan Yerler Var

Koronavirüs salgınıyla beraber şirketlerin uzaktan çalışmaya başlaması müstakil konut fiyatlarını artırdı. Son 2 yılda arsa fiyatları İzmir'de yüzde 178, Muğla'da yüzde 143 Çanakkale'de yüzde 131 artarken Mersinde bu oran yüzde 200 oldu. Yılın ilk 10 ayında satılan arsa sayısı ise 1 milyonu geçti.

2 YILDIR YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Arsa fiyatları son 2 yıldır sürekli yükseliyor. Koronavirüs pandemisi sebebiyle değişen çalışma şartları, deprem beklentisi insanları müstakil evlerde yaşamaya itiyor. Müstakil evlerin fiyatlarının çok yüksek olması sebebiyle insanlar kendi arsasını alıp evi kendi yaptırıyor. 

EN ÇOK KIYI BÖLGELERİ TERCİH EDİLİYOR

İmara açık arsaların satışında en çok kıyı bölgelerinin tercih edildiğini söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Sertan Önal en çok talebin yazlık kullanıma yönelik olduğunu bildirirken sözlerine şu şekilde devam etti; "Ege kıyılarında Muğla ilinde Datça, Bodrum, Marmaris, Dalyan, Fethiye ilçeleri, İzmir ilinde Urla, Alaçatı, Çeşme, Dikili, Seferihisar, Foça ilçeleri; Akdeniz kıyılarında Antalya ilinde Kaş, Kalkan, Alanya, Manavgat ilçeleri, Mersin ilinde Anamur, Silifke, Mezitli, Erdemli ilçeleri; Marmara'da ise Çanakkale ilinde Geyikli, Ayvacık, Gelibolu ilçeleri ile Balıkesir ilinde Edremit, Ayvalık ilçeleri arsa metrekare birim değer artış oranlarında dikkat çeken yerler olarak öne çıkıyor. Yatırım amacıyla alım yapanlar kadar, kendi bahçeli evini yapıp şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler de Fiyat artışında etkili oluyor" dedi.


EN ÇOK TERCİH EDİLEN İL İZMİR

Analizlere göre arsa fiyat artışında ilk sıranın İzmir'de olduğu görülüyor.  Son 2 yılda fiyat artışının yüzde 178 olduğu İzmir'de ise en çok tercih edilen bölgenin Seferihisar olduğunu belirten Sertan Önal sözlerine şu şekilde devam etti; "Bu artışı yüzde 176 ile Dikili, yüzde 170 ile Alaçatı, yüzde 147 ile Çeşme izliyor. İzmir aynı zamanda arsa fiyatının en yüksek olduğu il. Çeşme'de metrekare fiyatı 10 bin lirayı, Alaçatı'da 8 bin lirayı buluyor." İzmir'den sonra en büyük artışın yüzde 143 ile Muğla Datça ve yüzde 137 ile Bodrum'da görüldüğünü belirten Ünal, "Çanakkale'de fiyat artışları yüzde 131'i bulurken, Mersin'de yüzde 105'e, Balıkesir'de yüzde 91'e, Antalya'da ise yüzde 87'ye kadar yükseliyor" diye konuştu.


SADECE ARSA DEĞİL EV FİYATLARI DA ARTIYOR

Sadece arsaların değil konut fiyatlarının ve maliyetlerinin de ciddi bir şekilde artış yaşadığını aktaran Önal sözlerini şu şekilde noktaladı;  "Son bir yılda kıyı bölgelerine bakarsak Muğla Datça'da evlerin ortalama metrekare fiyatı yüzde 105, Bodrum'da yüzde 80, Marmaris'te yüzde 48, Dalyan ve Fethiye'de yüzde 47 arttı. İzmir'e bakarsak, Foça ve Seferihisar'da yüzde 77, Çeşme'de yüzde 75, Urla'da yüzde 74, Alaçatı'da yüzde 67, Dikili'de yüzde 63 artış var. Mersin'de ilçesine göre değişmekle birlikte yüzde 50 ile 65 arasında artış oldu. Antalya'da da artışlar yüzde 30'dan başlayıp kimi ilçede yüzde 68'i gördü. Konut fiyatı Çanakkale'de yüzde 55, Balıkesir'de yüzde 58'e varan oranda arttı" 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal