Arkeologlardan ortalığı karıştıran iddia: Lanetli tablet bulundu

İsrail'de Ebal Dağı'nın eteklerinde çalışma yürüten arkeologlar, posta pulundan biraz daha iri olan bir tablet buldu. Tabletin ne zamana dair olduğu tam olarak tespit edilirse, inancın tarihi de tekrardan gündeme gelebilir.

06.04.2022-12:58 - (Son Güncelleme: 06.04.2022-13:33) Arkeologlardan ortalığı karıştıran iddia: Lanetli tablet bulundu

Geçtiğimiz günlerde İsrail'de arkeologların gizemli bir tablet bulmasıyla yeni bir dönem mi başlıyor sorusu gündeme geldi. Buna göre tablette yer alan İbranice cümleler, bu zamana kadar bilinenlerden ifadelerden oldukça değişik. Amerika Birleşik Devletleri merkezli Associates for Biblical Research'da (ABR) çalışma yürüten arkeolog, kazı direktörü Dr. Scott Stripling ve ekibi 2019 senesinin Aralık ayında İsrail'in Nablus şehrinin hemen kuzeyinde yer alan Ebal Dağı'nda “lanetli” bir tablet bulduklarını belirtti. Söz konusu tabletin dış ve iç yüzeylerinde İbranice dilinde yazılmış ve bir anlaşmayı andıran satırlar bulunuyordu.

Yer alan ifadeler şüphe uyandırdı

Arkeologların keşfettiği tabletin üzerinde, "Lanetli, lanetli, lanetli - Tanrı Yahveh tarafından lanetlendi." ifadesini içeren kısımlar vardı. Buradaki 'Yahveh' kavramının İbranice'de Tanrı anlamına geldiğini öngören arkeolog isimler, sırrı çözmek için uzun bir süre çaba harcadı. Scott Stripling, “Tabletin içinde ve dışında olmak üzere 40 harf kurtardık. Hepsi Geç Tunç Çağı'na ait olduğunu düşündüğümüz proto-alfabetik bir şekildeydi." ifadelerini kullandı.

Arkeologlardan ortalığı karıştıran iddia: Lanetli tablet bulundu

Tabletin milattan önceki dönemlerden bugüne kadar geldiğini söyleyen arkeologlar, tabletin üzerinde bulunan toprak tabakaları inceleyerek, ilk belirlemelere göre bunun M.Ö. 1200'lü yılları belirlediğini açıkladı. Scott Stripling, yapılan çalışmalar sonrasında bu tabletin tarihinin belki de M.Ö.1400'lere kadar inebileceğini de ifade etti. Eğer bu tahminler somut bir şekilde doğrulanabilirse, bu bilgi bilinen tarihte de değişikliğe gidilmesine sebep olabilir.

Bunun ne olduğunu biliyorduk

Arkeolog Stripling, keşfedilen tabletin aslında yuvarlak bir sunaktan bulunduğunu, toprakla birlikte kendilerine geldiğini ifade etti. Stripling, “Onu görür görmez ne olduğunu biliyordum çünkü bu lanetli tablet olarak biliniyor. Kalbim neredeyse göğsümden fırlayacaktı.” şeklinde konuştu.

Araştırmacılar uyarınca The Times of Israel'e verilen röportaj bağlamında, bu tabletin bir diğer niteliği daha var. Tabletin, İsraillilerin çok eski dönemlerde okuma yazma bilip bilmediğine dair süregelen akademik tartışmalara ve araştırmalara farklı bir seviyeye taşıdığı açıklaması yapıldı. Söz konusu araştırmacıların tabletle ilgili verdikleri tarih ispatlanabilirse, lanetli tabletteki yazıt eski İsraillilerin hayatlarına dair bilinen olguları birkaç yüzyıl eskiye bile götürebilir.

Fakat arkeologların ortaya attığı iddialardan sonra keşifte bulunmayan Tel Aviv Üniversitesi'nden bir arkeolog ve fahri profesör olan Israel Finkelstein, Ebal Dağı'nda bulunanlar ile araştırmacıların iddiaları arasında 'büyük bir boşluk' olduğu hususunda insanlara uyarı yaptı. Profesör Finkelstein, "Genel olarak, İncil ve eski İsrail tarihi hakkında bildiğimiz her şeyi görünüşte değiştiren keşiflerin sansasyonel iddialarından rahatsızım." değerlendirmesinde bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal