Araştırma şirketi Areda Survey verileri paylaştı: Yunanistan'da bulunan ABD üsleri Türkiye'ye yönelik!

Areda Survey, haziran ayı Sosyometre araştırmasında katılımcılara "Yunanistan'daki Amerikan üslerinin kime karşı kurulduğunu düşünüyorsunuz" diye katılımcılara sordu. Katılımcıların yüzde 12.2'si soruya Rusya cevabını verirken, yüzde 61.8 Türkiye'ye karşı yanıtını verdi. Bir diğer yandan katılımcıların yüzde 26'sı bu üslerin hem Rusya hem de Türkiye'ye karşı kurulduğunu düşündüğünü belirtti.

09.07.2022-08:57 - (Son Güncelleme: 09.07.2022-08:57) Araştırma şirketi Areda Survey verileri paylaştı: Yunanistan'da bulunan ABD üsleri Türkiye'ye yönelik!

Yunanistan'daki Amerikan üslerinin kime karşı kurulduğu sorusuna yanıt arayan araştırma şirketi Areda Survey, verileri paylaştı. Katılımcıların yüzde 61.8'i Amerikan üslerinin Türkiye'ye karşı olduğunu ifade ederken yüzde 12.2 'lik kısım ise üslerin Rusya'ya yönelik olduğu yönünde fikir beyan etti. Katılımcıların yüzde 26 ise bu üslerin hem Rusya hem de Türkiye'ye karşı kurulduğunu belirtti.

Başkan Erdoğan açıklamıştı

Yapılan araştırmaya göre üslerin Türkiye'ye karşı kurulduğu düşüncesinde olanların oranı yüzde 87.8 oldu. Başkan Erdoğan da önceki haziran ayında açıklamalarda bulunmuştu. Başkan Erdoğan yaptığı açıklamada, "Şu anda 9 tane Amerikan üssü Yunanistan'da kuruldu. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor? Verdikleri cevap; Rusya'ya karşı. Bunu yemezler kusura bakmasınlar" ifadelerini kullanmıştı.

4 askeri üs

ABD'nin Yunanistan topraklarında eğitim ve operasyon yapmasına olanak tanıyan ve ilk olarak 1990 yılında imzalanan MDCA anlaşması (ABD -Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması) Yunanistan parlamentosu tarafından geçtiğimiz aylarda onaylanmış ve ABD'nin Yunanistan'da 1'i deniz üssü olmak üzere toplam 4 askeri üs daha açmasına izin verilmişti.

4 askeri üs

9 Amerikan üssü

Yunanistan'da Miçotakis hükümeti anlaşmanın ülkeyi güvenlik ve Rusya tehditlerine karşı koruduğunu iddia ettiği toplam 9 Amerikan üssü bulunuyor. Bu askeri üslerin Rusya'ya karşı kurulduğuna ilişkin mesaj verilmesine rağmen, üslerin gerektiğinde Türkiye'ye karşı kullanılabileceği fikri kamuoyunda her geçen gün konuşuluyor.

Yüzde 87.8

Areda Survey, haziran ayı Sosyometre araştırmasında katılımcılara "Yunanistan'daki Amerikan üslerinin kime karşı kurulduğunu düşünüyorsunuz" diye katılımcılara sordu. Katılımcıların yüzde 12.2'si soruya Rusya cevabını verirken, yüzde 61.8 Türkiye'ye karşı yanıtını verdi. Bir diğer yandan katılımcıların yüzde 26'sı bu üslerin hem Rusya hem de Türkiye'ye karşı kurulduğunu düşündüğünü belirtti. Araştırmaya göre üslerin Türkiye'ye karşı kurulduğu düşüncesinde olanların oranı yüzde 87.8 olarak belirlendi.

Gençlerin oranı

Survey araştırmasının bir diğer sonucunda, gençlerin belirgin biçimde orta ve ileri yaştaki katılımcılara göre daha fazla oranda üslerin Türkiye'ye karşı kurulduğu düşüncesinde olduğu görülüyor. Üsler Türkiye'ye karşı kullanılabilir diyen gençlerin oranı yüzde 78.8'e kadar çıkıyor.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal