Arap Birliği, Etiyopya-Mısır Baraj Anlaşmazlığını Çözümsüz Yapmak İstiyor

Etiyopya’nın Uluslararası hukuka uygun bir şekilde Nil nehri üzerinde kurduğu Rönesans barajın işlemesine engel olamayan Mısır, kontrol ettiği kukla Arap Birliği’ni harekete geçirterek bölgeye BM’yi davet ettirdi.

17.06.2021-12:43 - (Son Güncelleme: 17.06.2021-12:59) Arap Birliği, Etiyopya-Mısır Baraj Anlaşmazlığını Çözümsüz Yapmak İstiyor

Katar'da toplanan Arap Birliği, Mısır’ı destekleme yönünde karar aldı. Üye 22 ülkenin dışişleri bakanları sorunu çözmek için Birleşmiş Milletleri davet etti. Ancak Etiyopya Dışişleri bakanı bu talebi şiddetle ret etti.

Toplantıdan sonra basının önüne çıkan Katar Dışişleri Bakanı Mohammed Bin Abdulrahman El-Tani, Etiyopya'ya "iyi niyet içerisinde" ve tek taraflı olarak Mısır ve Sudan'a zarar verecek adılar atmaktan kaçınarak müzakere etmeye” davet etti. El Tani, Su güvenliğinin Arap halkı için milli güvenlik sorunu olduğunu da sözlerine ekledi.

ETİYOPYA BİLDİRİYİ REDDETTİ

Bunun üzerine Etiyopya Dışişleri Bakanlığı resmi bir açıklama yaparak bu bildiriyi red ettiğini belirtti. Etiyopya'nın Mısır ve Sudan'ın kaygılarını gidermek ve haklarının güvence altına alındığını belirtmek için elinden gelen her şeyi yaptığını belirterek, Arap Birliğini yapıcı olmaya davet etti.

Mısır ile Etiyopya arasında Rönesans barajından kaynaklanan sorunu çözmek için Afrika Birliği'nin ara buluculuğunda yapılan görüşmelerde bir sonuç alınamamıştı.

Diğer yandan Mısır, Sudan’ı da yanına alarak Etiyopya’ya karşı Afrika Birliği içerisinde başta ekonomik ve siyasi ambargo olmak üzere bir çok faaliyetler yürütmeye başladı. 

Oysa Sudan hafta başında barajla ilgili kısmı ve geçici bir anlaşmaya özel koşullar altında sıcak baktığını belirten resmi bir açıklama yapmıştı..

Etiyopya, barajdan elde edecekleri su ve elektrikle ülkesinde bulunan susuzluktan dolayı kullanılmayan tarım arazilerini verimli hale getirip, ülkesi ve komşularının gıda ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal