Araç sahiplerini ilgilendiren gelişme: Kilometre oyununu Yargıtay bozdu

Birçok kişinin mağdur olmasına sebep olan ikinci el araçlardaki kilometre düşürme oyunu Yargıtay tarafından engellendi. Yargıtay’ın emsal kararının detayları haberimizde...

06.11.2022-11:11 - (Son Güncelleme: 06.11.2022-11:11)

İnternet sitesi üzerinden 68 bin kilometrede olan bir otomobil için ilanın sahibiyle anlaşma sağlayan bir kişi, aracının satın aldıktan bir süre sonra arızalanması sebebiyle otomobilini yetkili bir servise götürdü. Serviste aracın gerçek kilometresinin 200 bin olduğunu öğrenince şok geçiren araç sahibi, aracın sahibini dava etmek için Ağır Ceza Mahkemesi’nin yolunu tuttu. 

Devreye Yargıtay girdi

İHA’da yer alan habere göre; Aracı satan kişi, 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan hapis cezasına çarptırıldı. Sanık, karara itiraz edince devreye Yargıtay girdi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Yüksek Mahkeme; kilometresi düşürülmüş aracı değerinin üzerinde satmanın, 'nitelikli dolandırıcılık' suçunu oluşturduğuna dikkat çekti. Kararda şöyle denildi:

"Davacının aracı satın aldığı ancak aracın yetkili servise götürülmesi ile, aracın kilometre saatinin değiştirildiğinin ve 200 bin kilometrede olduğunun tespit edilmiştir. Bu suretle sanığın nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda; tüm dosya çerçevesine göre sanığın mahkumiyetine yönelik mahkemenin kabulünde isabetsizlik görülmemiştir. Mahkeme hükmünün onanmasına oy birliği ile kabul edilmiştir."

Yargıtay İkinci El Araç Kararı

Kilometre oyununa 10 yıla kadar hapis

Aracın gerçek değerinden daha yüksek değere satmak için yapılan hilelerden biri de aracın kilometresini düşürmek. Gerek teknik yöntemlerle gerekse de yeni araçlarda yazılım vasıtasıyla kilometre değeri düşürülebiliyor. Araçlarda kilometresi aracın değerini etkileyen asli unsurlarından birisi olarak görülüyor. Aracın yıpranma payının hesaplanması ve ileride çıkabilecek sorunların ve motor ömrü bakımından çok önemli bir husus olarak biliniyor. Türk Ceza Kanunu'nun 158. maddesinde 'Nitelikli dolandırıcılık' başlığı altında bu tür hileye başvuranlara yönelik verilecek cezalar şöyle açıklanıyor:

"Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 3 yıl ila 10 yıl arasında hapis olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak 5000 güne kadar adli para cezası da hükmedilmektedir."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal