ABD verileri süreci değiştirdi: Altın fiyatlarında yükseliş başladı! Gram altın 1000 lirayı aştı

ABD’de yaşanan ekonomik gelişmeler sebebiyle altın fiyatlarında yükseliş başladı. FED faiz kararı sonrası düşüşe geçen altın fiyatları ABD’den gelen işsizlik verisiyle yükselişe geçti. Öte yandan gram altın yeniden 1000 lirayı aştı. Konu hakkında son gelişmeler haberimizde...

06.11.2022-11:01 - (Son Güncelleme: 06.11.2022-17:30)

Geçtiğimiz Çarşamba günü açıklanan FED faiz kararı sonrası aşağı yönlü bir seyir izleyen altın fiyatlarında ABD’den gelen işsizlik verisiyle beraber yeniden yükseliş başladı. Haftaya 1644 dolardan başlayan ons altın çarşamba günü Powell’ın açıklamaları sonrası 1634 dolara kadar geriledi. Perşembe günü de düşüşünü sürdüren ons altın 1616 dolara kadar gerileyerek 1 ayın en düşük seviyesini test eden altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü.

Altın fiyatlarında yükseliş başladı

Haber7’nin paylaştığı habere göre; Altın yatırımcılarının gözü kulağı cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranındaydı. Buna göre ekim ayında tarım dışı istihdam 261 bin arttı. Piyasa beklentisi 205 bin artış gerçekleşeceği yönündeydi. Aynı ayda işsizlik oranı beklenmedik bir şekilde yüzde 3,7 seviyesine yükseldi. Piyasa beklentisi işsizlik oranının yüzde 3,5 seviyesinde kalacağı yönündeydi. 

ABD'de tarım dışı istihdam beklentiyi aşsa da işsizlik oranının yükseliş kaydetmesi altın fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketi hızlandırdı. 

Altın fiyatlarında yükseliş

Fed Başkanı Powell her söyleminde işsizlik ve enflasyon rakamlarının önemine değiniyor. Fed’in para politikasına yön veren iki kritik veriden birinin beklentinin üzerinde gelmesi piyasalarda yeni fiyatlamalara yol açtı. ABD’de işsizlik oranının beklentilerin üzerinde artması Fed’in önümüzdeki süreçte agresif faiz artışlarına son vereceğine yönelik beklentileri kuvvetlendirdi. Bu gelişmeyle birlikte dolar endeksi sert düşerken altın fiyatlarındaki ani yükselişler görüldü. 

ONS altın fiyatı artıyor

Haftanın son işlem gününe 1629 dolardan başlayan ons altın ABD’de iş gücü rakamlarının açıklanmasının ardından sert yükseldi. 1682 dolara kadar yükselen ons altın 3 haftanın zirvesine çıktı. Ons altın haftayı 1681 dolardan tamamladı. Ons altında günlük bazda kazanç yüzde 3.2 olarak kayıtlara geçti. 

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında ons altın yüzde 2.24 oranında değer kazandı. 

Gram altın 1000 lirayı aştı

Yurt içinde ise gram altın fiyatı haftanın son işlem gününde ons altındaki yükselişin etkisiyle birlikte 1000 TL olan kritik seviyenin üzerine çıktı. Haftaya 982 liradan başlayan gram altın perşembe günü ons altındaki düşüşün etkisiyle birlikte 967 liraya kadar gerilemişti. 

Haftanın son işlem gününe 975 liradan başlayan gram altın 1004 liraya kadar yükseldikten sonra 1003 liradan günü tamamladı. Gram altında günlük bazda kazanç yüzde 3’e yaklaştı. Bu hafta gram altına yatırım yapan kazancını artırdı. Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında gram altın yatırımcısına yüzde 2.09 oranında kazandırdı. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal