Araç sahipleri dikkat: Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor

Türkiye’deki milyonlarca araç sahibini ilgilendiren yeni zorunlu trafik sigortası düzenlemesi yarından itibaren başlıyor. İşte detaylar…

18.02.2024-14:13 - (Son Güncelleme: 18.02.2024-14:51)

Riskli sürücülerin poliçe sorununa çözüm olarak geliştirilen ‘’Sigorta Aracıları Teklif Platformu’’ yarından itibaren uygulamaya konulacak. Düzenlemeyle beraber trafik sigortasında yeni bir dönem başlayacak.

Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor

AA’da yer alan habere göre; Platform uygulaması, sürücülerin kısa sürede poliçe sahibi olma amacı taşırken, teklif vermeyen sigorta şirketlerinin belirlenmesi konusunda da işleri kolaylaştıracak.

Sigorta Bilgi Merkezi tarafından oluşturulan ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen usul ve esaslara göre çalışan platform uygulaması, trafik ruhsatına sahip sigorta şirketlerinin zorunlu üyeliğini içermekte ve böylece sisteme entegrasyonunu sağlamaktadır. 17 bin sigorta acentesinin üyelik süreci, üyelik ücreti ödeme şartına bağlı olarak isteğe bağlı hale getirildi.

SEDDK'nin genelgesine göre, sigorta şirketleri, aracılık sözleşmesi yaptıkları acentelerle platform üzerinden organik bir şekilde süreçleri yürütecekler. Hukuki bir bağ olmayan sigorta şirketi ile acente arasında sadece platformda geçerli olan bir sözleşme yapılacak.

Trafik Sigortası yeni dönem

Platform aracılığıyla gerçekleştirilecek aracılık sözleşmesinde teminat mektubu veya kefalet sigortası talep edilmeyecek. Sigorta şirketi, acenteye sadece tek bir şirketle çalışma zorunluluğu getiremeyecek ve ayrıca, acentenin müşteri portföyüne zarar verebilecek herhangi bir düzenleme yapamayacak

Sürücüler poliçeye daha kolay ulaşabilecek

Teklif alma süreci iki aşamaya ayrıldı; ilk aşamada acenteler, mevcut anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerinden platform üzerinden 10 dakika içinde teklif alacak. Sigortalının onayı ile teklif işleme alınacak. İlk aşamada teklif alamayan acenteler, ikinci aşamaya geçecek.

İkinci aşamada acenteler, platform üzerinden aracılık sözleşmesi yaptıkları diğer sigorta şirketlerinden teklif alabilecek. Bu aşamada da 10 dakika içinde ilgili şirketler tarafından teklifler verilecek ve bu teklif numaraları üzerinden şirket ekranlarından poliçeler düzenlenecek.

Şirketlerin teklif vermemesi veya verilen teklifin gün sonuna kadar poliçe düzenlenmemesi, poliçe düzenlemekten kaçınma olarak değerlendirilecek. Platform sayesinde teklif vermeyen şirketler hızlı bir şekilde tespit edilebilecek.

Acentenin işi kolay hale gelecek

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Korkut, yarın başlayacak olan teklif platformunun, doğru şekilde işletilmesi durumunda acentelerin işlerini kolaylaştıracağını dile getirdi.

Korkut, platform üzerinden yapılan aracılık sözleşmelerine vurgu yaparak, "Genelgeye göre, sigorta şirketlerinin acentelik vermemesi durumunda 3 ay boyunca tekrar başvuru yapılamaması, poliçe erişimi açısından sorun yaratabilir" dedi.

Kazanılan zamanın acentelere ve sektöre katkı sağlayacağını belirten Korkut, olası sorunlar konusunda SEDDK ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve sektörün gelişimi için tüm taraflarla işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal