Araç Sahipleri Dikkat! Bir Devir Kapandı

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), dünya üzerinde kurşunlu benzin kullanan bir ülkenin kalmadığı açıklamasında bulundu.

31.08.2021-16:13 - (Son Güncelleme: 31.08.2021-18:24) Araç Sahipleri Dikkat! Bir Devir Kapandı

Birleşmiş Milletler (BM)  Çevre Programı (UNEP), tüm dünyada kurşunlu benzin kullanan 86 ülkenin de artık kullanımı durdurduğunu açıkladı. Kurşunlu benzini son olarak kullanan ülkelerden Cezayir de Temmuz ayında kurşunlu benzin kullanımını durduğunu açıklayınca kullanan bir ülke kalmadı. 

Yüksek gelirlere sahip olan pek çok ülke yüzyıllardır havayı, toprağı ve suyu kirleten bu yakıtın kullanımını 1980'li yıllarda yasaklamıştı.

Kurşunlu Benzin Tarih Oldu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya üzerinde kurşunlu benzinin kullanımının tamamen sonlandırılmasını ''Uluslararası bir başarı öyküsü'' olarak nitelendirirken, ''Kurşunlu benzin kullanımına son vermek, her yıl kalp hastalığı, felç ve kanserden kaynaklanan milyonlarca erken ölümü önleyecek. Zeka gelişimleri zarar görmüş çocuklar da böylelikle korunacak'' şeklinde konuştu.

2000 yıllarının başında kurşunlu benzini hala kullanan 86 ülke vardı. İlk olarak Kuzey Kore, Myanmar ve Afganistan, 2016 yılına kadar kurşunlu petrol satışını durdurdu. Geride ise Irak, Yemen ve Cezayir gibi az sayıda ülke kalmıştı.

UNEP, kurşunlu benzinin kullanımını sonlandırmak için, özel şirketler ve sivil topluluklarla birlikte çalıştı.

UNEP Direktörü Inger Andersen, ''Kurşunlu benzin, insanlığın toplumlarımızın her düzeyinde yaptığı hataları kısaca özeti'' diye ifade etti.

Çevre örgütü Greenpeace, ''Toksik bir çağın sonu'' olarak nitelendirirken diğer yandan memnuniyetini ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal