Araç sahipleri derin bir nefes alacak! Herkesi ilgilendiren iptal kararı sonunda kabul edildi

81 ilde otomobil sahibi olan vatandaşları ilgilendirecek çok önemli bir gelişmeye imza atıldı. Anayasa Mahkemesi tarihi bir karar verdi! Araç satışı yaparken artık takiben devam eden zorunlu mali sorumluluk sigortası uygulaması sona erecek.

02.04.2024-16:43 - (Son Güncelleme: 02.04.2024-16:43) Araç sahipleri derin bir nefes alacak! Herkesi ilgilendiren iptal kararı sonunda kabul edildi

81 ilde araç sahibi olan vatandaşları bir hayli yakından ilgilendiren gelişime Anayasa Mahkemesi kararı ile duyuruldu. Adana 4. Tüketici Mahkemesi’nde yapılan başvuru üzerine detaylı incelemeler yapıldı. Araç satışı yapıldıktan sonra, 15 gün boyunca eski sahibi üzerinden sigortanın devam etmesine yönelik uygulamanın iptaline karar verildi. Anayasaya aykırı olduğu tespit edilen bu sistem, yapılan inceleme sonrasında artık sona erecek. Zorunlu mali sorumluluk sigortası uygulaması yeni düzenleme ile birlikte tamamen ortadan kalkacak. 

Yeni karar Resmî Gazete üzerinde yayınlandı

Araç sahiplerinin yakından ilgilendiren Adana’da 4. Tüketici Mahkemesi tarafından verilen kadar Resmi Gazete üzerinde yayınlandı. Böylelikle resmiyet kazandığı aktarıldı. Otomobil sahibi olan vatandaşlar için büyük bir dönemeç olarak kayda geçen bu yeni karar; araç satışı gerçekleştirildiği noktada, satış sonrası eski sahibinin sigortası üzerinden faydalanma zorunluluğunu ortadan kaldıracak. 

Araç sahipleri derin bir nefes alacak! Herkesi ilgilendiren iptal kararı sonunda kabul edildi

Trafik yönetmeliğinde sigorta için radikal değişikliğe gidiliyor 

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karar doğrultusunda söz konusu olan kararın 9 ay sonra yürürlüğe gireceğinin altı çizildi. Böylelikle trafik sigortası düzenlemelerinde önemli bir değişikliğe imza atılmış oldu. Gelecek trafik sigortası uygulamalarını yakından etkileyecek bu yeni karar sayesinde, trafik sigorta yönetmeliğinde radikal bir değişikliğe imza atılmış oldu.  

Araç sahibi olan ancak aracını sattıktan sonra herhangi bir kişisel denetim ve kontrol imkanına sahip olmayan kişilerin, sigorta sebebiyle fiilen yaşanan olaylardan sorumlu tutulmasının zorunluluğu ortadan kaldıracak yeni karar pek çok araç sahibine derin bir nefes aldıracağa benziyor. Özellikle alınan bu karardan sonra, araç satışlarına yönelik artışlarının yaşanacağı ifade ediliyor. 

Buse Şenyürek
busesenyurek@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal