Araç kiralarken doğru aracı nasıl seçersiniz?

Araç kiralama seyahat başta olmak üzere günlük hayatta da sıkça tercih ediliyor. Kiralık araca artan talepten dolayı son zamanlarda pek çok araç kiralama firması bulunuyor. Peki araç kiralarken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...

14.09.2022-13:58 - (Son Güncelleme: 14.09.2022-14:22) Araç kiralarken doğru aracı nasıl seçersiniz?

Araç kiralama seyahat başta olmak üzere günlük hayatta da sıkça tercih ediliyor. Kiralık araca artan talepten dolayı son zamanlarda pek çok araç kiralama firması bulunuyor. Araç kiralamadaki artış ile firmalar filolarına birçok farklı özelliğe sahip araçlar katıyor. Araç modelindeki bu fazlalık ise sizlerin hangi aracı seçmeniz konusunda kafa karışıklığı yaşamanıza sebep olabiliyor. Kiralık aracınızı seçerken nelere dikkat etmelisin sorusunun cevabını almak istiyorsan senin için hazırladığımız bu rehbere göz atabilirsin. 

Araç kiralamada dikkat edilmesi gerekenler 

Araç kiralama hemen hemen her birey tarafından kolaylıkla yapılıyor. Özellikle internet üzerinden araç kiralamanın ortaya çıkışı bu süreci çok daha kolay bir hale getiriyor. Ancak araç seçme konusu ise halen daha zorluluğunu koruyor. Araç kiralamada seyahat planlarına ve ihtiyaçlara göre hareket etmek seçimin kilit taşı olarak görülebilir. Araç kiralarken de bu ve benzeri konulara dikkat etmeniz doğru araca ulaşmanızı sağlayacaktır. Peki, dikkat etmeniz gerekenler neler ve de araç kiralarken en doğru araca nasıl ulaşabilirsiniz?

Seyahat planlamalarınızı yapın 

Araç kiralamada doğru araç seçebilmek için planlamaların önceden yapılması gerekiyor. Pek çok farklı amaçla araç kiralanabilmesi mümkündür. Yani iş seyahati ya da ailecek yapılacak olan yaz tatili için araç kiralanabilir. Bazı seyahatler planlı olabileceği gibi plansız seyahatler de ortaya çıkabilir. Seyahat için araç kiralarken uzun yola dayanıklı bir araç seçmeniz daha isabetli olacaktır. Ayrıca gidilecek güzergahın yol durumuna göre de farklı araç modellerini değerlendirebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse kış tatili ya da yaz tatili için farklı araç modellerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun dışında hava şartlarının değişmesi de farklı araçlara olan ihtiyacı ortaya çıkarabilir. 

İhtiyaçlarınızı belirleyin

Araç kiralama, ulaşımda avantaj sağlayan bir tercihtir. Pek çok kişi de farklı araç modelleri arasında ihtiyaçlarına göre seçim yapabilir. Aracın kullanım amacı, kişi sayısı ya da ulaşım yerleri gibi birden fazla durum farklı ihtiyaçları ortaya çıkarır. Bu nedenle araç kiralamadan önce ihtiyaçların belirlenmesi gerekiyor. Yani seyahate dahil olma ihtimali olan bir kişi var ise bu duruma dikkat edilerek araç seçimi yapılabilir. 

Kiralama süresine karar verin 

Araç kiralama işlemleri aracın kiralanma süresine göre farklılık gösteriyor. Yani ihtiyaçlarınıza göre istediğiniz aracı günlük, haftalık ya da aylık olarak kiralayabilmeniz mümkündür. Ancak kiralama süresini önceden belirlemeniz ve de rezervasyon yaptırmanız istediğiniz araç modelini seçebilmenizi kolaylaştıracaktır. Kiralama gününe yakın olan tarihlerde yapılan işlemlerde istediğiniz araç modeline ulaşamayabilirsiniz. Bunun dışında günlük, haftalık ya da aylık kiralama seçeneklerinde farklı modelleri tercih edebilirsiniz. Günlük kiralamalarda kolay kullanıma sahip bir araç kiralamanız daha isabetli olacaktır. 

Kişi sayısına önem verin 

Aracınızı kiralarken seyahat sırasında kaç kişinin bulunacağını bilmeniz gerekiyor. Sayıya göre doğru kapasiteli bir araç tercihi seyahat konforunuzu da doğrudan etkileyecektir. Yalnızca araç içi genişliği değil araba bagajlarının genişliği de önemli bir konudur. Kişi sayısına bağlı olarak eşya ya da valiz sayısı da değişecektir. Bu nedenle kişi sayısı belirlendikten sonra araç modeli seçilmelidir. Özellikle çocuklu ailelerin daha geniş alana ve bagaja sahip araç modelleri arasından seçim yapması yolculuğun konforunu pozitif yönde etkiliyor. 

Bütçenizi önceden belirleyin 

Araç kiralarken doğru araca ulaşabilmek için en önemli konu ihtiyaçlar olsa da bütçe de dikkat edilen konulardan biri olmalıdır. Farklı bütçelere hitap edebilen ve farklı özelliklere sahip pek çok araç modeli bulunur. 2019 ya da 2015 model bir araç için farklı bütçelere ihtiyaç duyulabilir. Araç modellerine bağlı olarak sundukları konfor ve de özellikler de değişmektedir. Yani bütçe ve ihtiyaçlar doğru şekilde değerlendirilerek modeller arasında seçim yapılması gerekir. 

Araç yakıt tüketimine dikkat edin 

Araç modellerine göre yakıt masraflarının değişmesi muhtemeldir. Yani tüm araç modelleri farklı yakıt tüketimi gerçekleştirir ki bu durum da az ya da çok yakıt masrafının ortaya çıkmasına neden olur. Kiralamak istediğiniz araçların özellikleri ve de yakıt tüketimlerini internet üzerinden araştırabilirsiniz. Bu konuya dikkat ederek de yine bütçenize ve de isteklerinize göre bir seçim yapabilirsiniz. Kiralanan araçlar genellikle kullanıcılara dolu bir depo ile teslim edilir. Bu şekilde teslim alınan araçların yine bu şekilde teslim edilmesi istenir. Bu yüzden ekonomik bir araç kiralama için daha az yakan bir aracı tercih etmeniz sizin bütçenizi fazla zorlamayacaktır. 

Araç kiralama koşullarını inceleyin 

Araç kiralama koşulları da değişen koşullardan bir tanesidir. Koşulların firmalara ya da araçlara göre değişebilmesi söz konusudur. Bu nedenle yine araç kiralama şirketlerine bağlı olarak araştırma yapmak gerekir. Ticari araçlar için istenen ehliyetler değişebilir ya da sahip olduğunuz ehliyete göre kiralama yapabileceğiniz şirketlerin değişebilmesi de mümkündür. Bazı araç kiralama şirketleri stajyer ehliyete sahip kişilere araç kiralarken bazıları kiralamaz. Kiralama şartlarının yanı sıra araçların teslim alındığı ve de teslim edildiği konumlar da oldukça önemlidir. Firmalara bağlı olarak araçları teslim aldığınız ya da teslim ettiğiniz noktalar değişebilir. Buna ek olarak farklı bir konumda teslim etmek istediğiniz zaman ek ücretlerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle yine diğer maddelere ve de seyahat planlarınıza bağlı olarak koşulları değerlendirmeniz gerekir. 

Araç özelliklerine önem verin 

Araç kiralarken dikkat etmeniz gereken konulardan biri de araçların sundukları özelliklerdir. Kiralayacağınız araçlarda farklı vites tercihi yapmak isteyebilirsiniz. Kiralanan araç modelleri arasında manuel ya da otomatik vites tercihleri yapabilirsiniz. Normal yaşantınızda manuel vites araç kullanırken seyahatleriniz için otomatik vites araçları tercih ederek rahat etmek isteyebilirsiniz. Bu tercihlerinizi de doğru şekilde tamamlayabilmek için araç özelliklerini oldukça dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Bunun dışında eğer yalnızca otomatik vites araçları kullanmak için ehliyetiniz bulunuyorsa kiralayacağınız aracın otomatik vites olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun nedeni ise diğer araçları kapsayan bir ehliyetiniz bulunmamasıdır. Araçların vites türlerinin yanı sıra sunduğu diğer özelliklere de dikkat ederek konforlu bir yolculuk geçirebilirsiniz. 

Uzak mesafeler için yeni araçlar tercih edin 

Kiralanan araçların tamamının bakımı düzenli olarak yapılmaktadır. Buna rağmen uzak mesafe yolculuğuna çıkmayı planlıyorsanız seçeceğiniz aracın da bu yol için uygun olması gerekiyor. Günlük olarak kiralanan araçlar için yüksek özellikler aranmasa da uzun süreli yolculuklar için yeni araçların tercih edilmesi daha  doğru olacaktır. Uzun mesafe yolculuklarında yeni model araçlar çok daha az arızalanmaya meyillidir. 

Seçtiğiniz araçlarla deneme sürüşü yapın 

Yolculuk sürenize, kişi sayısına ve araç özelliklerine bağlı olarak seçiminizi tamamladıktan sonra kiraladığınız araçla yola çıkmadan önce deneme sürüşü yapmalısınız. Araç özellikleri, ihtiyaçlarınıza ve de isteklerinize uygun olsa da size rahat bir sürüş sunamayabilir. Bu durum sizinle ya da araç konforu ile alakalı olabilir. Ayrıca bazı durumlarda araçta önceden fark edilmeyen bir arıza deneme sürüşünde ortaya çıkıyor. 

Araç sigortalarına önem verin 

Kiralanan araçların hepsinde birden fazla sigorta bulunur. Ancak bazı küçük araç kiralama firmalarında sigortasız araçlar ile karşılaşılabilmektedir. Araç kiralamada araçların sigortalarının bulunması oldukça önemli bir konudur. Çünkü kaza ya da hırsızlık gibi büyük problemlerle karşılaşılabilir. Bu durumlarda ve de aracın sigortası bulunan durumlarda hiçbir masraf size kalmaz. Bu şekilde de kendinizi güvenceye almış olursunuz. 

Kiraladığınız aracın fotoğraflarını çekin 

Araç kiraladıktan sonra aracın fotoğrafını çekmek size güvence sağlayacaktır. Aracınızı teslim aldıktan ve de henüz kullanmadan önce mutlaka fotoğrafını çekin. Yine teslim edeceğiniz sırada aracın fotoğrafını çekebilirsiniz. Fotoğraf çekerek kiralama sonrasında oluşabilecek olumsuz bir durumu engellemenizi sağlar.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal