Araba alım satımı yapanlar için son gün! 6 ay 6 bin kilometre uygulaması yarın başlıyor

Haksız rekabetin önüne geçmek için ikinci el otomobillerin satışına getirilen düzenlemede sona gelindi. Bakanlıktan yapılan açıklamada araç satışlarında "6 ay ve 6 bin kilometre" koşulu getiren düzenlemenin geçiş dönemi yarın doluyor.

14.09.2022-11:59 - (Son Güncelleme: 14.09.2022-12:12)

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonrasında otomobil fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için "6 ay ve 6 bin kilometre" uygulaması getirildi. İkinci el ve arazi satışlarında ilk tescilden itibaren "6 ay ve 6 bin kilometre" koşulu getiren düzenlemede geçiş süreci yarın doluyor.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre; Ticaret Bakanlığı’ndan ikinci el araç satışı için getirilen "6 ay ve 6 bin kilometre" uygulaması hakkında açıklama yaptı. Yazılı açıklamada , İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te 16 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenlemeye göre ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı ancak bu taşıtların ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabileceği belirtildi. Uygulamanın yarın başlanacağı belirtildi. Bu tarihten sonra 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden bu taşıtların pazarlama ve satışı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılamayacak.

Satış kayıtları günlük olarak takip edilecek

Otomobil sektöründe yaşanan haksız rekabetin önüne geçmek için düzenlenen 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına dair yapılan çalışmalar, Ticaret Bakanlığınca 3 farklı kanal üzerinden gerçekleştirilecek. Ticaret Bakanlığı’nın takibi için Türkiye Noterler Birliği tarafından tüm ayrıntılar paylaşılacak. 15 Eylül 2022 tarihi ile beraber 6 ay 6 bin kilometre uygulaması takibi başlanacak. Yetki belgesiyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin pazarlama ve satış kısıtlaması dahilindeki her bir satışına doğrudan idari para cezası uygulanacak.

6 ay ve 6 bin kilometrenin altındaki satışları tespit edilecek

Yapılan uygulama ile beraber Ticari faaliyet kapsamında (bir takvim yılında 3'ten fazla satış yapan) yetki belgesi olmadan doğrudan veya vekaleten otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay ve 6 bin kilometrenin altındaki satışları tespit edilecek ve söz konusu satışlara ilişkin detaylı bilgilendirme istenilecek. Yapılan incelemeler sonrasında ise ticaret faaliyeti kapsamında satış yapıldığı tespit edilen kişilere para cezası uygulanacak. Satış kayıtları üzerinden yapılan denetimlerde ekspertiz raporu alma ve bu raporu notere ibraz etme yükümlülüğü de kontrol edilecek.

Araba satışında 6 ay 6 bin kilometre uygulaması

3 günlük ekspertiz raporu geçerli olacak

Ekspertiz hilelerinin önüne geçmek için ise, yetki belgesi olsun ya da olmasın ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan herkesin, her bir satıştan en fazla 3 gün önce ekspertiz raporu alma ve bu raporu noter satışı sırasında notere ibraz etme yükümlülüğü bulunuyor. Satış kayıtları üzerinden Ticaret Bakanlığınca yapılacak denetimler kapsamında bu yükümlülüğünü yerine getirmeyenler hakkında da ayrıca idari para cezası uygulanacak.

İş yerleri denetlenecek

Yarın uygulanmaya başlayacak yeni düzenleme ile Ticaret İl Müdürlükleri vasıtasıyla 81 ilde oto galericiler, araç kiralama firmaları ve yetkili bayilerde iş yeri denetimleri yapılarak 6 ay ve 6 bin kilometrenin altındaki taşıtlara yönelik pazarlama ve satış faaliyetleri detaylıca incelenecek. Ticaret İl Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek iş yeri denetimleri belirli aralıklarla bu alanda faaliyet gösteren tüm işletmeler nezdinde devam edecek.

6 ay 6 bin kilometre kapsamı dışında yapılan satışlara dair gelen şikayetler Ticaret İl Müdürlükleri iletilecek ve doğrudan iş yeri denetimleri gerçekleştirilecek. Söz konusu kısıtlamalar kapsamındaki taşıtların bu işletmelerde pazarlanmasına yönelik faaliyetlerin tespit edilmesi halinde durum tutanak altına alınarak düzenlemeye aykırılık teşkil eden hususu destekleyici bilgi ve belgeler ile birlikte Ticaret Bakanlığına iletilecek.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal