Araç fiyatlarının pahalılığından şikayetçi olanlara müjde! Plastikten elektrikli araç üretilecek

Son dönemdeki araç fiyatlarının pahalılığından şikayetçi olanlara müjdeli bir haber geldi. Alınan son bilgilere göre plastikten elektrikli araç üretilecek. Böylelikle araç fiyatları daha ucuz olacak.

31.05.2022-19:41 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-19:41) Araç fiyatlarının pahalılığından şikayetçi olanlara müjde! Plastikten elektrikli araç üretilecek

Son dönemde araç fiyatlarında yaşanan büyük artış sebebiyle bir çok insan araç sahibi olma hayallerinden vazgeçti. Normal araç fiyatları oldukça pahalıyken son yıllarda piyasaya sürülen elektrikli araçlar ise normal araçlardan daha da maliyetli. Elektrikli araçların daha ucuz olması amacıyla çalışmalarını sürdüren Ford ile Rice Üniversitesi, plastikten elektrikli araç üretti. Söz konusu araç eski bir F-150 modelinin plastik atığı ile üretildi.

Plastikten elektrikli araç üretilecek

Rice Üniversitesi’ndeki araştırmacılar 20 yıl öncesinde kullanılan ‘’Flash Joule Isıtma’’ adındaki bir teknik sayesinde arabalarını eski parçalarını geri dönüştürmeyi başardı. Geri dönüştürülen parçalar arasında araba tamponu, paspaslar, koltuklar ve hatta conta ve dış kasa bulunuyor.

Ford’un eski F-150 model bir aracından çıkarılan 4,5 kg’lık plastik atık Rice Üniversitesi’ne gönderildi. Üniversitedeki araştırmacılar plastik atığı parlatıp geri Ford’a yolladılar. Sonrasında ise Ford’un fabrikasında köpük kompozitler üretildi ve grafen haline getirmeleri amacıyla parçaları geri Rice Üniversitesi araştırmacılarına gönderdi.

Plastikten elektrikli araç

Ford’da çalışan personellerden Alper Kızıltaş konu hakkında ‘’Grafeni Rice’tan geri aldığımızda, köpüğümüze çok küçük miktarlarda dahil ettik ve önemli bir gelişme gördük. Uygulamalarımız için hem mekanik hem de fiziksel özellikler sağlama konusunda beklentilerimizi aştı.” ifadelerini kullandı.

Rice Üniversitesi ile Ford’un ortak çalışması olumlu sonuçlanırsa elektrikli araç fiyatlarında çok ciddi bir düşüş yaşanabilir. Aynı zamanda eski otomobillerin çöplük atıkları ise geri dönüştürmede kullanılabilir. Bazı araştırmalara göre dünya çapında 1,4 milyardan fazla otomobil hurda olarak bekletiliyor.

Yapılan bu çalışmalar elektrikli araçların en büyük sorunlardan birisi olan menzil sorununu da tarihe gömebilir. Bu çalışma kapsamında lityum iyon piller grafen ile değiştirebilir. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal