Araç değer kaybı davası nasıl açılır? Trafik sigortası (Kasko) araç değer kaybını karşılar mı? Araç değer kaybı davası için gerekli evraklar

Trafik kazası yapan araç sahipleri, kaza sonucu araçlarında oluşan hasarın karşılanmaması durumunda hasar kaybı davasına başvurarak, araçlarında meydana gelen hasarın sigorta şirketi tarafından karşılanmasını talep edebilirler. Peki, araç hasar kaydı davası nedir, nasıl açılır? İşte detaylar...

29.04.2022-02:10 - (Son Güncelleme: 29.04.2022-02:10) Araç değer kaybı davası nasıl açılır? Trafik sigortası (Kasko) araç değer kaybını karşılar mı? Araç değer kaybı davası için gerekli evraklar

Tüm araç sahiplerini yakından ilgilendiren araç hasar kaybı davasına dair detaylar çoğu kişi tarafından bilinmemekte. Sizler için hazırladığımız bu yazımızda araç hasar kaybı davasına dair bilmeniz gereken tüm bilgileri derledik. İşte, araç hasar kaybı davasına dair bilmeniz gerekenler...

Araç hasar kaybı ne oluyor?

Trafik kazası yaşandığında kazaya karışan arabalar servise gönderilerek gereken tüm bakım ve tamir işlemleri yapılır. Söz konusu bakım esnasında araçta oluşan bütün sorunlar giderilir. Fakat bu bir sorun teşkil etmiyor gibi dursa da kazaya karışmış olan araç 2. el statüsüne düşer ve bu yüzden aracın değerinde de düşme olur. Bundan dolayı da araç sahibi aracını satmak istediğinde zorlanır ve maddi değer kaybı yaşar.

Kazaya karışan araçların bütün tamir masrafları kasko ya da sigorta şirketince karşılanmak zorundadır.

Araç hasar kaybı sigorta (kasko) tarafından karşılanıyor mu?

Tüm araç sahiplerinin trafik kazasına karışma ihtimali olduğu için bütün sürücülerin araçlarına sigorta yaptırması önemlidir. Sürücüler, arabalarına kasko yaptırdıklarında kazaya karışan arabanın tüm bakım ve onarım işlemleri sigorta tarafından karşılanır. Fakat, sigorta şirketlerinin çoğu söz konusu bakım ve onarımın maliyetini karşılamaktan kaçınır. Bundan dolayı tek seçenek olarak kazaya karışan ve suçlu olan karşı tarafın söz konusu masrafları karşılamayı kabul etmesi kalıyor. Ancak, karşı taraf da bunu kabul etmez ise o zaman karşı tarafa dava açma hakkı doğuyor.

Araç hasar kaybı davası kime ve nasıl açılıyor?

Sigorta araçlarda oluşan hasar bedelini ödemediklerinden dolayı, arabanın hasar kaybı davası kazaya karışan diğer tarafa açılır. Söz konusu dava hukukta Borçlar Kanunu 122. Madde de detaylı olarak anlatılmaktadır. Söz konusu madde gereğince karşı tarafın yaşanan kazada hiçbir kusuru olmadığını ispatlaması zorunluluktur. İspat edilemiyorsa arabada oluşan hasarın bedelini ödemek zorunda.

Davada, arabanızda oluşan hasar miktarını talep etme hakkınız olduğu gibi, arabanızın tamir ve bakım işlemleri için gerekli olan değer kaybı miktarını da isteyebilirsiniz. Kaza yaptığınız araba kiralık ise ulaşım giderleri masraflarını da istemeniz mümkün.

Araç hasar kaybı davasında gerekli olan evraklar neler?

Dava açarken, davanın konusu ile talebin yazıldığı dava dilekçesi gerekmektedir. Bunların dışında gerekli olan belgeler şunlardır:

- … / … / … tarihli kaza tespit tutanağı

- … / … / …tarihli ekspertsiz raporu

- … / … / … tarihli servis raporu ve servis faturası

- Sigorta poliçesi

- Araçtaki hasarı gösteren fotoğraflar

- Tanıkların isimleri ve adresleriyle birlikte tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi

- Araç kiralıksa yada ticari kaybı varsa fatura ve belgeler

 araç değer kaybı davası

Araç değer kaybı dava dilekçe örneği

……….. MAHKEMESİ’NE

DAVACI :

DAVACI VEKİLİ:

DAVALI:

KONU: Trafik Kazası Sonucu Araçta Oluşan Değer Kaybı İle Aracın Kullanılmamasından Doğan Zararın Tazmin Edilmesi İstemimizden İbarettir.

AÇIKLAMA ve GEREKÇELER:

Müvekkilin sevk ve idaresinde bulunan ….. plakalı, ….. model, ….. marka ticari kamyonetine, davalı tarafından sevk ve idare edilen ….. plakalı aracın, tali yoldan ana yola çıkmakta iken sağ yan tarafından çarpması sonucu meydana gelen maddi hasarlı trafik kazasında müvekkile ait kamyonetin kasası hasar görmüş, aracın hareket kabiliyeti kaza sonucu tamamen ortadan kalkmıştır. Bu nedenle kamyonet iki hafta bir yandan hasar gören parçaların değiştirilmesi, diğer yandan tamir edilecek ve boyanacak işlemler dolayısıyla serviste kalmış, bu süre boyunca kullanılamamıştır.

Müvekkil, hasara uğrayan aracını henüz bir yıl evvel almış olup, kaza tarihine kadar aracın tüm bakımlarını zamanında ve yetkili servisinde yaptırmıştır. Kaza gerçekleşene kadar geçen süre içerisinde aracın değişen her hangi bir parçası bulunmadığı gibi kaporta ve boyasında herhangi bir kusur, çizik söz konusu değildir. Müvekkil, aracını tamir süresi boyunca kullanamamış ve ortalama ….. TL olan günlük kazancını iki haftalık süre boyunca elde edememiştir.

Müvekkil, nakliye işi ile geçimini temin eden bir kişi olması dolayısıyla meydana gelen kaza nedeni ile araçta oluşan değer kaybı ve aracın tamirde kaldığı süre boyunca oluşan kar kaybının ödenmesi için mahkemenize başvurulması zorunlu hale gelmiştir.

HUKUKİ NEDENLER: 6098 sayılı Kanun madde 122 ve ilgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER: Servis Tamirat Formu, Kaza Raporu, Aracın Ruhsat Fotokopisi ve Diğer Deliller

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla, müvekkile ait araçta meydana gelen değer kaybı ile aracın tamir süresince kullanılamaması nedeni ile mahrum kalınan kar kaybı karşılığı olarak ….. TL’nin davalıdan alınmasına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesi, müvekkil adına vekaleten talep olunur. ../../….

Davacı Vekili Av.

Araç hasar kaybı davasında zaman aşımı var mıdır?

Bu davaların zaman aşımı süreleri iki senedir. Söz konusu süre kazanın yaşandığı tarih itibari ile başlar. Bu zamanı aşmış olan kazalar zaman aşımına uğramaktadır.

Araç hasar kaybı hesaplaması nasıl yapılıyor?

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından 23.09.2010'da yayınlanmış olan sektör duyurusuyla araç hasar kaybı tespitlerinin kazaya karışan araçların branşında ruhsat sahibi olan sigorta ekspertizce yapılabileceği belirtiliyor. Bundan dolayı araçların hasar kayıplarının hesaplanması ekspersizler tarafından yapılır. Söz konusu hesaplama işlemi yapılırken hasar geçmişi ile niteliği, kilometre bilgisi, marka ile modeli, üretim tarihi, trafiğe çıktığı ilk tarih, pazar değeri gibi unsurlar dikkate alınır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal