Antalya'dan Avrupa'ya ihraç ediyorlar: Defne yaprağının aylık getirisi 25 bin lira!

Antalya’nın Akseki ilçesindeki orman köylüsünün geçim kaynağı olan defne yaprağı, ilaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektöründe kullanılıyor. Her yıl ocak-şubat aylarında hasadıyla uğraşan 5 kişilik bir ailenin ortalama 25 bin TL gelir elde ettiği öğrenildi.

02.03.2022-14:20 - (Son Güncelleme: 02.03.2022-14:20) Antalya'dan Avrupa'ya ihraç ediyorlar: Defne yaprağının aylık getirisi 25 bin lira!

Akseki’nin Sinanhoca Mahallesi’ndeki köylüler, 100 hanenin geçimini sağlayan defne yaprağını, dik yamaçlarda, kayalıkların arasındaki ağaçlardan topluyor. Zorlu koşullarda toplanan yaprakların kilosunu 7 ila 10 lira arasındaki fiyattan satın alan şirket, aldığı ürünü fabrikada işlenmesi üzere Denizli’ye gönderiyor. İlaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektöründe sıkça kullanılan defne yaprakları, işlenmiş ya da işlenmemiş olarak yurt dışına ihraç ediliyor. Köylülerin büyük çoğunluğu ocak-şubat aylarında hasadı yapılan yaprağın kesimiyle uğraşırken 5 kişilik bir ailenin aylık gelirinin 25 bin TL olduğu kaydedildi. 

Sinanhoca Mahallesi’ndeki köylüler

Yılın ocak ve şubat ayında defne yaprağı hasadının başladığını belirten Sinanhoca Mahalle Muhtarı Hasan Aslan, ‘Bu yıl açık arttırma ile ihale yaptık. Rekor fiyata sattık. Mahalle halkımız ciddi gelir elde etti. Yaklaşık 150 ton defne yaprağı kesildi. İhaleyi Denizli’de bir firmaya verdik. Defne ağacının birincisi baharat olarak ikincisi ise yağ olarak kullanılıyor. Bu köylünün geçim kaynağı. Defne ağacı yaprakları firma tarafından yapılan çeşitli işlemlerin ardından yaprak hale getirilip farklı ülkelere ihraç ediliyor’ ifadelerini kullandı. 

Bu yıl 150 ton rekolte elde edildi

Bölgedeki arazilerde bulunan defne ağaçlarının kalite oranlarının yüksek olduğunu ifade eden Aslan, ‘Köylüler için önemli bir gelir kaynağı olan defne yaprağında bu sezon 150 ton civarında rekolte elde ettik. Açık arttırma ile 5 firma ihaleye katıldı. Geçtiğimiz yıl kilosunu 2 liradan verdiğimiz defne yaprağı bu yıl oldukça yüksek fiyatla alıcı buldu. Kilosunu 7 lira 10 kuruştan sattık. İyi bir gelir elde ediyoruz. Defne, alıcı firmalar tarafından işlendikten sonra yurt dışına ihraç edilerek ülke ve ilçe ekonomisine de önemli katkı sağlıyor’ dedi. 

defne yaprağı

Gelir kaynağımız oldukça iyidir

Köylülerin geçimini defne yaprağından sağladıklarını belirten Arslan, ‘Her yıl dönüşümlü olarak defne kesimi yaptıklarını ve köylü olarak kesime hep birlikte giriyor. Köyümüzde yaklaşık 50 hane aileleri ile birlikte kesim yapar. Gelir kaynağımız oldukça iyidir. Köylüler, para kazandıkları bu sahalarını korur, kollar. Defnede kesilen dallar bir yıl sonra daha gür çıkıyor ve daha çok verim elde ediyoruz’ ifadelerini kullandı. 

Antalya'daki köylüler

Ayağımızdan gelip alıyorlar

Köylerinde uzun zamandır defne kesimi yapıldığı söyleyen Sinanhoca Mahallesi’nde yaşayan 70 yaşındaki Tahsin Sağlam da ‘Aklım erdi ereli köyümüzde defne kesimi yapılıyor. Bizim köyün defnesi oldukça kalitelidir. Tüccar bizden ayağımızda alıp fabrikalarına götürüyor. Fabrikalarda işlenip, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanıyorlar. Ayrıca balıkların arasına koyuyorlar’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal