Antalya'daki tarihi Rusya Ukrayna zirvesi sona erdi! Peşe peşe açıklamalar yapıldı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katılımıyla gerçekleşecek üçlü barış zirvesi, saat 11.20'de başladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın görüşme sonrasında ayrı ayrı basın toplantısı yapacağı bildirildi. Basın mensupları iki salona da ayrı ayrı alınmaya başlandı. Rusya cephesinden ilk mesaj geldi.

10.03.2022-13:05 - (Son Güncelleme: 10.03.2022-14:07) Antalya'daki tarihi Rusya Ukrayna zirvesi sona erdi! Peşe peşe açıklamalar yapıldı

Türkiye'deki tarihi Rusya-Ukrayna zirvesi saatler 11.20'yi gösterirken başladı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önclüğündeki Türk Dışişleri heyeti arabuluculuk ediyor. Zirve dünya tarafından da yakından takip ediliyor. 384 gazeteci akredite olurken, görüşme sonrası tarafların ayrı ayrı basın toplantısı yapacağı bildirildi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan ilk açıklama geldi. Lavrov, "Soğuk bir barış, soğuk bir savaştan iyidir." dedi. Açıklama 'kısmi uzlaşma' olarak yorumlandı.

Toplantı sona erdi

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sona erdi.

Lavrov açıklamalarda bulundu

Bu temaslar sonucunda bir katma değer elde etmek gerekir. Beyaz Rusya topraklarında geliştirdiğimiz seviyeyi devam ettirmek istiyoruz. Toplantıda şunu gördük, başka alternatifimiz yok, bu yola devam edeceğiz. Türk dostlarımızın insiyatifi ile insani konuları konuştuk. Sivilleri hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Onlar rehin olarak kaldılar, onları kullanıyorlar.

İnsani koridor açılması önerimizi yeniden tekrarladık. Müzakerenin yerini hiçbir şey tutmaz. Kısaca bugün bunları görüştük. Sorularınıza hazırız.


Soru-Cevap

Savaşın maliyetleri hesapladığınız gibi mi? Ukrayna toprakları dışında Batı'dan gelen silahlar için müdahale edecek öisiniz? Polonya'daki patriotlar -

Bizim özel askeri operasyonumuzun gelişimi konusunda Cumhurbaşkanımız ve Savunma Bakanımız cevap verebilir. Plana göre devam ediyor. Ukrayna'ya getirilen silahları görüyoruruz. Batılılar tehlikeli hareket ediyorlar. Binlerce roket atar getiriyorlar. Omuz üzerinde taşınan roket atarlar var. Bunlar teröristler tarafından kullanılabilen silahlardır. Başka ülkelerle savaşmayı planlamıyoruz. Ukrayna'ya da savaş açmadık. Böyle bir güvenlik sorunu oldu. Biz çağrı yaptık, bizi dinlemediler. Donetsk ve Luhanks'a yapılan saldırılar aslında her zaman planlanmış, bunu anladık. Bizi çok üzen bazı olaylar da oluyor. Pentagon kendi paraları ile Ukrayna topraklarında biyolojik laboratuvarlar kurdu.

Ukrayna'da yasak faaliyetler yürütüldüğüne dair rivayetler gerçeklere dayanıyor. Resmi ağızdan yalanlıyorlar. Buna şaşırmadık. BM'de de haberleri olmadığını söylediler. Buna şaşmıyoruz. Çalışmalarını gizli yapıyorlar. Rusya Federasyonu çevresinde, Çin çevresinde de devam ediyorlar. Biyolojik silahlar yasaktır.

Rusya'ya yaptırımlar:

Ekonomi konusunda biz başaracağız. Biz bu krizden güçlenerek çıkacağız. Batılılar değerlerden bahsederken bunun gerçek olmadığını bileceğiz. Özel mülkiyet hakkının, iki parmak oynatılarak ortadan kaldırılacağını gördük. Kaba bir şekilde bu ihlal ediliyor. Biz bununla kesinlikle baş edeceğiz. Bundan sonra Batı'ya bağlı olmadan hayatımıza devam edeceğiz.

Zelenskiy- Putin görüşecek mi?

Zelenskiy bizi anlamaya başladı. Bunu olumlu görüyoruz. Putin buna hazır. Bunu hep söyledik. Ama görüşme görüşmek için organize edilmemeli.

Yine bu formatta görüşebiliriz

Kuleba: Ben buraya iyi bir amaçla geldim. Ancak maalesef Lavrov öyle bir pozisyonda değildi. 24 saatlik ateşkesi de gündeme getirdik, en acil insani durumları gidermek için. Bunda da mesafe katedemedik. Rusya'da bu kararı verecek başka kişiler var. Bu formatta yine görüşmeler yapabiliriz, çözüm olası ise...

Çavuşoğlu iki tarafı da konuşturmaya çalıştı

Çavuşoğlu gerçekten önemli bir arabuluculukta bulundu. İki tarafı da konuşturmaya çalıştı. Ben buraya kendi vazifelerim ile geldim. Benim amacım insani koridor oluşturmaktı. Mariopol en zorda kalan bölgemiz. 24 saatlik bir ateşkes için çaba gösterdik. Birinci soruya gelince, Lavrov'un Rusya'da yetkili kişilerle insani koridor için çözüm bulabileceğini umuyorum. İlaçlara ihtiyaçları olduğunu düşünerek bir adım atacaklarını düşünüyorum. Koridor çok önemli. Biz savaşı durduramayız. Ukrayna bu saldırıyı yapmadı. Biz sadece savunuyoruz.


Toplantıdan ilk kareler geldi

Dıişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yönettiği tplantıda Rusya ve Ukrayna heyetleri görüşmeye başladıktan sonra ilk kareler geldi.

Ayrı ayrı basın toplantısı yapacaklar

Taraflarların birlikte basın toplantısı yapmak istemedikleri belirtildi. Daha sonra girişimlerle tarafların ayrı ayrı basın toplantısı yapması sağlandı. Ukrayna ve Rusya farklı salonlarda basın toplantısı düzenleyecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal