Antalya’daki denizanası istilası ne zaman sona erecek?

Antalya’da ortaya çıkan ve bir süredir araştırılan denizanalarının yaklaşık iki ay içinde, Akdeniz’i terk edeceklerini belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

18.03.2022-14:50 - (Son Güncelleme: 17.03.2022-15:13) Antalya’daki denizanası istilası ne zaman sona erecek?

Bir süredir araştırma yapan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, son dönemde Antalya’da oldukça artan denizanaları ele alındı. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu2nun yürüttüğü araştırmada, bölgede bulunan denizanalarının yaklaşık 2 ay içinde bölgeyi terk edecekleri belirtildi. 

Antalya’daki denizanası istilası son buluyor

Antalya suları bir süredir denizanası istilası altındaydı. Konuyla ilgili araştırma yapan , Akdeniz’i terk edeceklerini belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu,  "Her yıl mart, nisan ve mayıs aylarında geçişleri oluyor. Göç sırasında ana akım denilen kütlesel su akıntısından çıkan bazı denizanaları kıyılar ve körfez içinde görülüyor. Panik yapmaya ve korkmaya gerek yok." dedi.

Temaslı bölgelerin amonyak dökülerek temizlenmesi gerek

Bir süredir Antalya’da olan ve oldukça büyüyen denizanaları hakkında önemli dip notlar paylaşan Gökoğlu, "Haziran ayında bu denizanalarının geçişleri tamamlanmış olacak. Dokunulmadığı sürece bir risk yok. Bu dönemde denize giren insanlar suyun altında beyazlığı gördüğü zaman uzak durmaya çalışsınlar. Özellikle balık ağlarına da takılıyorlar. Balıkçılara bir risk oluşturabilir." diye konuştu.

Antalya'da denizanası istilası

Temas etmemeye dikkat edin

Olası bir temasta yanmalar oluşabileceğini dile getiren Gökoğlu, "Geçtiğimiz günlerde üniversiteden bir öğretim üyesi denizanası ile temas etti. Kolunda kızarıklıklar oluştu. Böyle bir durumla karşılaşıldığında temaslı bölgeye amonyak ya da sirke dökülüp temizlenmesi gerekiyor. Denizanası kızarmaya neden olan toksin içeren baloncuklar bırakıyor. Tatlı su sürülürse bu baloncuklar suyun yoğunluğu nedeniyle patlayabilir ve kızarıklıklara yol açabilir. Denizanalarının öldürücü bir etkisi yok. Özellikle kıyıya vuran denizanalarına dikkat edilmeli. Plajda oynayan çocuklarımız denizanalarına dokunabiliyor." Uyarısında bulundu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal