Anoreksiya Nervoza Nedir?

'Anoreksiya nervoza nedir?' sorusunun cevabı son günlerde merak edilmektedir. Peki, Anoreksiya nervoza belirtileri nelerdir? neden olur?

12.04.2021-12:18 - (Son Güncelleme: 12.04.2021-12:18) Anoreksiya Nervoza Nedir?

Anoreksiya nervoza nedir? Neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl geçer? şeklindeki soruların cevapları son dönemde sıklıkla merak edilmektedir. Bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

ANOREKSİYA NERVOZA MEDİR?

Anoreksiya nervoza, vücuttaki ağırlığın normal sayılamayacak şekilde düşmesi ve bunu takiben aşırı kilo alma korkusu yaşanması durumudur. Anoreksiya nervoza aynı zamanda bir beslenme bozukluğudur. Halk arasında iştahsızlık adıyla bilinir. Bu hastalığa sahip olan kişiler kilolarına aşırı düzeyde takıntılık gösterirler ve bu kiloyu koruyabilmek için yaşamlarında büyük değişiklikler yaparlar.

Bu hastalıktan mustarip olan kişiler günlük olarak yedikleri yemeklerde ve içeceklerde önemli ölçüde kısıtlamaya giderler. Hatta yemekten sonraki kilo alımını kontrol edebilmek için kendilerini istifraya zorlayabilirler yahut müshil ve diyet hapları gibi, bilinçli kullanılmadığında ölümlü sorunlara yol açabilecek ilaçları kullanırlar. Bu tür kişiler, sadece bu davranışlarla sınırlı kalmazlar. Aynı zamanda yoğun egzersizler ile kendilerini aşırı yorarlar. Anoreksiya nervoza hastaları için kilo ve öz saygı ayrılmaz bir ikilidir. Bu hastalık kişinin hayatını bütünüyle etkiler.

Doğru bir tedavi ile bu hastalığın etkilerinin azaltılması mümkündür.

ANOREKSİYA NERVOZA NEDEN OLUR?

Anoreksinin tam nedeni henüz bilinmemektedir. Lakin dünyanın önde gelen uzmanları bu hastalığın bireysel, psikolojik çevresel sorunların ortak etkisi olduğunu düşünürler. Öte yandan anoreksiyi etkileyen genetik faktörler de bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar, ailesinde anoreksi hastası olan kişilerin bu hastalığa tutulma riskinin daha fazla olduğunu göstermiştir.

Yirmi birinci yüzyılda zayıflık güzellik için olmazsa olmaz bir koşul olarak görülmektedir.Akran baskısı ve çevresel telkinler bu kanıyı kuvvetlendiren etmenlerden biridir.

Anoreksi hastalığı taşıyan bireyler çok katı diyetlere kendilerini şartlarlar. Bu kişiler aynı zamanda obsesif kompulsif kişilik bozukluğu belirtileri taşıyabilirler.

ANOREKSİYA NERVOZA NASIL GEÇER? 

Anoreksiyi geçirmenin yüzde yüz etkili bir yolu bulunmamaktadır. Ancak aile hekimleri ve halk sağlığı merkezleri, bu hastalığı daha gelişim aşamasındayken tespit edip etkilerini azaltabilmektedirler. Öte yandan, psikiyatr birimi de bu hastalığın tedavisi için önemli rol oynarlar.

ANOREKSİYA NERVOZA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Anoreksiya nervoza hastalığının belli başlı tedavi yolları şu şekildedir;

Kilo alma korkusu

Davranış bozuklukları

Anormal kan değerleri

Kusmadan dolayı aşınan diler

Düşük kan değeri

Düzensiz kalp ritmi

Adet düzensizliği

Kollarda, bacaklarda ve vücudun diğer bölgelerinde şişlik

Aşırı yorgunluk

Aşırı zayıf görünüm

Aç olduğunu reddetmek

Cinselliğe ilginin azalması

Aşırı sinirlilik hali

Asosyallik 

Uykusuzluk

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal