Annenin Yaşam Tarzı Çocuğunun Kalp Sağlığını Etkiliyor!

Vanderblit ve Massachusetts Üniversitelerinde görev yapan Dr. James Muchira, annelerin yaşam tarzının çocukların kalp sağlığını etkilediğini dile getirdi. Detaylar haberimizde...

29.10.2021-10:21 - (Son Güncelleme: 29.10.2021-15:33)

Vanderblit ve Massachusetts Üniversitelerinde görev yapan Dr. James Muchira, annelerin yaşam tarzının çocukların kalp sağlığını etkilediğini dile getirdi.

Gerçekleştirilen bu çalışma ebeveyn sağlığının çocuğun kardiyovasküler hastalık geçirme yaşı ile bağlantılı olup olmadığını sorgulayan ilk çalışma olma özelliğini taşıyor. Yapılan bu çalışma her iki ebeveynin etkileri de ayrı ayrı incelenmektedir.

Araştırma, Framingham Kalp Araştırması'na katılmış olan 1989 anne, 1989 baba ve 1989 çocuk üzerinde gerçekleştirildi. 5209 denek ile başlatılan çalışma katılımcıların yaşam alışkanlıkları ve sağlık durumları her 2 ila 6 senede bir kaydedilmiş ve kapsamı seneler içinde artırılarak çeşitli bölge ve ırklardan katılımcılar araştırmaya eklenmiştir.

Araştırma ile ilgili bilgi paylaşımı yapan Dr. Muchira, ''Çalışmamızda çocuklar yetişkinlik hayatlarının büyük bir kısmı boyunca gözlendi ve kalp krizi ya da inmenin ne zaman yaşandığına bakıldı'' diye belirtti.

KARDİYOVASKÜLER SAĞLIĞIN 7 FAKTÖRÜ

Gerçekleştirilen çalışmada anne ve babaların kardiyovasküler sağlığı 7 faktör ile olan ilişkilerine göre puanlandı: 

- Sigara içmemek

- Sağlıklı diyet

- Fiziksel olarak aktif olmak

- Normal vücut kitle indeksi

- Kan basıncı

- Kandaki kolesterol ve şeker miktarları. 

Kardiyovasküler sağlık dereceleri zayıf (0-2 puan), ortalama (3-4) ve ideal (5-7) olacak şeklinde 3 şekildedir.

EBEVEYNLERİN KALP SAĞLIĞI ÇOCUKLARI ETKİLER Mİ?

Araştırmacılar ebeveynlerin kardiyovasküler sağlığıyla çocuklarının kardiyovasküler hastalıklar yaşamaksızın geçirdikleri süre arasında bulunan ilişkiyi mercek altına aldılar. Her çift arasındaki (anne-kız, anne-oğul, baba-kız ve baba-oğul) bağlantı ayrı olarak analiz edildi.

Kardiyovasküler sağlıkları ideal olan annelerin çocukları, zayıf olan annelerin çocukları ile kıyaslandığında kardiyovasküler hastalıklara ortalama 9 yıl daha geç yakalandıkları kanıtlandı. Puanlamada zayıf seviyede olan annelerin çocuklarında ideal annelerinkine kıyas ile erken kardiyovasküler hastalık gelişimi riski iki kat fazla idi.

Babaların kalp sağlığının, çocukların kalp rahatsızlığına yakalanmadan geçirdikleri süre üzerinde istatistiksel olarak belirgin bir etkisine rastlanmadı. 

ANNELERİN SAĞLIKSIZ YAŞAMI ERKEK ÇOCUKLARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR!

Çalışmanın ortaya koyduğu bir diğer bulgu ise annelerin sağlıksız bir yaşam sürdüğünde oğulların bundan kızlara göre daha çok etkilendiği gerçeği. 

Dr. Muchira bu durumu şöyle açıklıyor: ''Erkek çocuklar genelde kız çocuklara kıyasla daha fazla kötü alışkanlık sahibi oluyor. Bu gösteriyor ki her birey kendi sağlığından sorumlu. Anneleri nedeni ile yüksek risk yaşayan kişiler sağlıklı beslenip egzersiz yaparak bu riski azaltabilirler. Eğer bunu yapmazlarsa risk daha da artacaktır.''

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR NASIL ÖNLENİR?

Araştırmanın yazarları üreme çağındaki genç kadınların ve küçük çocuklu annelerin kardiyovasküler sağlığını iyileştirerek önlenebilir olan kardiyovasküler hastalıkların engellenebileceğini vurguluyor.

Kardiyovasküler hastalıkların önlenebileceğinin altını çizen Dr. Muchira, ''Hamilelik ve doğumdan sonraki ilk yıllarda aile bazlı müdahaleler yapılmalı ki kardiyovasküler sağlık yetişkinlik dönemine kadar korunsun. Örneğin, anne ve çocuk bir egzersiz ya da iyi beslenme programına çift olarak dahil edilmeli. Çocuklar büyüyüp sağlıklı yetişkinler olduğunda hem ebeveynlerinin taşıdığı hastalıklardan muzdarip olma riskleri azalacak hem de daha da sağlıklı torunlara sahip olma şansları artacaktır'' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal