Anlaşmanın geleceği belirlenecek: Tahıl Koridoru toplantısı İstanbul’da yapılacak

Rus Haber Ajansı’na göre, Tahıl Koridoru anlaşmasıyla ilgili yapılacak yeni görüşme, 10-11 Mayıs 2023 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek. İşte detaylar...

09.05.2023-12:23 - (Son Güncelleme: 09.05.2023-17:24)

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında hayata geçirilen Tahıl Koridoru anlaşması geçerlilik süresi Kasım 2022 ve Mart 2023 aylarında olmak üzere iki defa uzatılmıştı. Ancak son haftalarda yaşanan gelişmeler anlaşmanın tehlikeye düşmesine yol açtı. Ukraynalı yetkililer anlaşmanın 120 gün, Rus yetkililerse 60 gün süreyle uzatıldığını belirtirken, Türkiye veya Birleşmiş Milletler’den (BM) resmi bir açıklama geldi. Öte yandan Tahıl Koridoru anlaşmasının belki de geleceğini belirleyecek olan görüşmeler 10-11 Mayıs 2023 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek.

Anlaşmanın geleceği belirlenecek

Akşam’ın yer verdiğine göre; Rus yetkililer anlaşmanın 120 yerine 60 gün uzatılmasının Rusya'nın süreçten tamamen memnun olmadığının bir göstergesi olarak algılanması gerektiğini belirtti. Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia mart ayında yaptığı açıklamada Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devam edebilmesi için Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Birleşik Krallık'ın Rusya'ya karşı uyguladıkları yaptırımlardan, Rus tarım sektörünü etkileyen tüm işlemleri muaf tutmaları gerektiğini ve bunun için de 60 gün süreleri olduğunu belirtti. 

Tahıl Koridoru Anlaşması

Rus yetkililer yaptıkları açıklamalara göre her ne kadar Rus tahıl ve gübre ürünlerinin ihracatına anlaşma kapsamında izin verilse de Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar sonucunda bu ürünlerin ihraç edilmesi için gerekli gemilerin bulunmasında ve bankacılık işlemlerinde zorluklar yaşandığını; bu zorluklar nedeniyle Rusya'nın tahıl ve gübre ihracatında ciddi sorunlar yaşadığını belirtti. Rusya'nın yaşadığı bu sorunların giderilmesi anlaşmanın devamlılığı için büyük önem arz ediyor.

Tahıl Koridoru anlaşması için dörtlü görüşme 10-11 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal