Ankara'da ehliyet için sağlık raporu almak isteyen gence beklenmedik şok: 'Uyuşturucu kullanıyor!' denilerek reddedildi!

Ankara'da yaşayan genç bir kız, ehliyet almak için başvurduğu sağlık ocağında beklenmedik bir durumla karşılaştı. Ehliyet için gerekli olan sağlık raporunu almak üzere sağlık ocağına giden genç kıza, sağlık görevlileri tarafından "uyuşturucu kullanıyor olmanız nedeniyle sağlık raporu veremeyiz" cevabı verildi. Olayın ardından genç kız, yaşadığı mağduriyeti gidermek adına savcılığa suç duyurusunda bulundu.

26.02.2024-10:38 - (Son Güncelleme: 26.02.2024-11:56) Ankara'da ehliyet için sağlık raporu almak isteyen gence beklenmedik şok: 'Uyuşturucu kullanıyor!' denilerek reddedildi!

Ankara'da yaşayan Dilan Melis Güvenç, ağızları açık bırakan olayla karşı karşıya kaldı. 2020 yılında kimliğini kaybeden Güvenç, bu talihsiz olayın ardından nüfus müdürlüğüne başvurarak yeni kimlik talebinde bulundu. Ancak 3 yıl sonra yaşadığı başka bir sürprizle karşılaştı. 2023 Eylül ayında ehliyet almak için sağlık raporu almaya giden Güvenç, sağlık görevlilerinden beklenmedik bir yanıt aldı. Uyuşturucu kullanıyor olması sebebiyle sağlık raporu alamayacağı söylendi. Bu duruma anlam veremeyen genç kadın, aile hekiminin yönlendirmesiyle sağlık kayıtlarına e-nabız üzerinden ulaştı.

Güvenç'in elde ettiği bilgilere göre, kendisine ait olmayan bir kimlikle Ankara'da bir eğlence mekanında sigorta girişi yapılmış, hatta çalışan olarak kaydedilmişti. Sağlık kayıtlarında yer alan uyuşturucu kullanımı notları da bu sahte kimlikle ilişkilendirilmişti. Kimlik bilgilerinin çalınması ve başka birisi tarafından kullanılması sebebiyle Güvenç, hem iş hem de sağlık hakkında sorunlar yaşamaya başlamıştı. Konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunan Güvenç, kimlik hırsızlığı mağdurlarından biri olmanın verdiği zorluklarla mücadele ediyor. Olayla ilgili başlatılan soruşturma devam ederken, Güvenç, yaşadığı bu sıkıntıları kamuoyuyla paylaşarak kimlik güvenliği konusunda dikkat çekmeye çalıştı.

3 yıl sonra ortaya çıktı

23 yaşındaki Dilan Melis Güvenç, 2020 yılında yaşadığı kimlik kaybını anlatarak, "Direkt nüfus müdürlüğüne gittim. Orada kayıp talebimi oluşturup yeni kimliğimi aldım. Bir hafta sonra eski kimliğimi buldum. O kimlik de halen bende duruyor. Yeni kimliğimi de şu an kullanıyorum. Onun haricinde herhangi bir kimlik kaybım yok" dedi. Olaydan 3 sene sonra ehliyet almak için aile hekimliğine başvuran Güvenç, şok oldu. Sağlık raporu almak için başvuran Melis Güvenç yaşadıklarını şu şekilde anlattı: 

"Doktorum sağlık kayıtlarımı kontrol ettiğinde bana ehliyet için sağlık raporu veremeyeceğini çünkü madde kullandığımı söyledi. Bunun nasıl olabileceğini sordum. Kendisi kayıtları açıp kontrol edebileceğimi söyledi. e-Nabız’dan kayıtları kontrol ettim. Dediği gibi Ankara içinde 8-10 farklı hastanede benim adıma açılmış çoğunluğu acil kaydı açılmış. Hatta Hacettepe Üniversitesinde bir gün yoğun bakımda yatıldığına dair belgeyle karşılaştım. İlk önce uyuşturucu tahlillerinin çıktığı Etlik Şehir Hastanesine gittim. Oraya gittiğimde polisle görüştüm, adli vaka olup olmadığını kontrol ettiler. Adli vaka olmadığını görünce de en yakın karakola müracaat etmemi söylediler. Oraya gittiğimde de Emniyet Genel Müdürlüğünün sisteminde benim geçmiş sorgularıma baktıklarında bir ay kadar önce karakolda ifade verdiğimi, benim böyle bir ifadem olup olmadığını sordular. Ben de kendilerine böyle bir tanıklığımın olmadığını söyledim. Dosya numarası ile o karakolu ziyaret ettim. O karakolda da kamera kayıtlarına ulaştık, birlikte izledik. Benim kimliğimi kullanarak ifade veren kişiyi de gördüm. Polis bana kamera kayıtlarını veremeyeceği için savcılığa yönlendirdi. Bu sayede savcılığa giderek suç duyurusunda bulundum."

“Bir gece mekanı kimliğimi çalışıyor göstermiş!”

Savcılık soruşturmasının ardından e-devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dökümünü incelediğini belirten Güvenç, "SGK kayıtlarımı kontrol ettiğimde 3’er gün olmak üzere aynı gece mekanında farklı vakit aralıklarında sigortamın bulunduğunu gördüm. Herhangi öyle bir yerde çalışmışlığım olmadığı için bu bilgilerle tekrar ek nüsha sunmak için savcılığa gittim. Bu süreçte birkaç hastane kaydı daha oldu. Yine tekrar savcılığa gittim. Bundan bir hafta önceye kadar hiçbir haber yoktu. Soruşturmam hala devam ediyordu. Bir hafta önce Çankaya’daki polis karakolundan bir polis memuru beni aradı. Dedi ki 'bir durum var, bununla ilgili ifade vermeniz gerekiyor.' Karakola gittiğimde bir kızın Çankaya’da bulunan gece mekanında benim kimlik fotokopimi kullanarak çalıştığı, kendi beyanına göre de benim adıma düzenlenmiş senetle tutulduğunun iddia edildiğini söyledi. Bu kişiyi tanıyıp tanımadığım, daha önce bir tanışıklığım olup olmadığı soruldu. Ben de böyle birisini tanımadığımı, daha önceden soruşturmamın devam ettiğini aktardım, bu şekilde ifademi verdim" dedi.

Güvenç: Savcılıktan yardım talep ediyorum

Soruşturmanın sürdürüldüğünü ve herhangi bir ilerleme sağlanamadığını belirten Güvenç, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: 

"Hem kolluk kuvvetlerinden hem savcılıktan hem de avukatlardan yardım talep ediyorum. Bu konu hakkında ne yapabileceğimi de bilmiyorum. Ehliyetimi de alamadım. Şu anda sağlık raporu alamamam sebebiyle herhangi bir işte de çalışamıyorum. Herkese bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini, değil kimlik, kimlik fotokopisi olsa bile çok dikkatli şekilde muhafaza edilmesi gerektiğini söylüyorum" 

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal