Android Deprem Uyarı Sistemi Nedir, Nasıl Yapılır?

Android'in deprem uyarı sistemi hayat kurtarıyor. Geçtiğimiz aylarda Alanya'daki depremi bir dakika önceden bilen bu sistem, daha önce birçok yerde daha çalıştı. Peki, deprem uyarı sistemi ne zamandan beri kullanılıyor?

05.01.2022-11:26 - (Son Güncelleme: 07.02.2022-15:04)

Android dünyada en çok kullanılan telefon sistemidir. Ülkemiz her gün bir başka büyük depremle sarsılmaktadır. Birçok deprem fay hattı üzerinde bulunan ülkemizde deprem çok büyük bir tehdittir. Bu tehdidi aza indirmek için insanlar teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya çalışıyor. Telefonlarımı da deprem için çok iyi bir enstrüman haline gelmiş durumdadır. Android deprem uyarı sistemiyle birlikte deprem daha önceden belirlenip erken tedbir alınabilmektedir.

1 DAKİKA ÖNCESİNDEN HABER VERMİŞTİ

Geçtiğimiz aylarda, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 06.21'de Akdeniz'de, Antalya'nın Alanya ilçesi açıklarında 5,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremden 1 dakika önce depremi hisseden o bölgenin vatandaşları, Android telefonlarının erken deprem uyarı sisteminden 5.3 büyüklüğünde  bir deprem olacağını bildirdi. 

FİLİPİNLER'DE HAYAT KURTARDI 

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde başlatılan bu deprem uyarı sistemi, 23 Temmuz sabahı Filipinler'in Tingloy kentinde 6.7 büyüklüğündeki bir depremi önceden oradaki insanlara bildirdi. Deprem olabilir uyarısı, kullanıcıların hayatını kurtardı. 


NASIL YAPILIR?

Kullanıcı deneyimi ve kullanıcının hayatını en pratik hale getirme çabası, Google'ın en temel gayesidir. Android deprem uyarı sistemi de dünyada deprem bölgelerinde yaşayan insanların hayatını kolaylaştırmak için yapılmış bir uygulamadır. 5 Ocak 2022 tarihinde Antalya'da meydana gelen deprem, herkesi korkuttu. Android telefonlarsa bu depremi insanlardan önce fark etti. Depremden kısa süre önce vatandaşların telefonlarına uyarı geldi. Bu da telefondaki bazı özellikleri aktif hale getirerek açılabiliyor. 4,5 üstü büyüklükteki depremleri telefonlara uyarı minvalinde mesaj olarak gönderen sistemi çalıştırmak için telefonun konumunun açık olması gerekiyor. SharkeAlert tarafından sağlanan verilerle birlikte uyarı sistemi çalışıyor. Telefonun ayarlar bölümünden konum > gelişmiş > deprem uyarıları'nı aktif hale getirmelisiniz.

NASIL ÇALIŞIR?

Bu sistemin çalışması için telefonun şarjda ya da sabit bir yerde kalması gerekiyor. Böylece mini bir sismografa dönüşür. 

NEDİR?

Deprem uyarı sistemi 2020 yılında Google tarafından geliştirilmiştir. Kendisi en büyük deprem algılama sistemi olarak tanınmaktadır. İlk başta ABD'de kullanıma açılan bu sistem, daha sonra Türkiye, Filipinler, Yunanistan, Yeni Zelanda, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'da kullanıma açıldı. Bu sistemle birlikte kullanıcılar deprem gerçekleşmeden önce uyarılarak depreme hazırlıklı hale geliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal