02.03.2020-16:15 (Son Güncelleme:02.03.2020-15:36)

Türkiye’nin Otomobilinin Fabrikası İçin Söz Vatandaşlarda

Bilindiği gibi Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) geliştirdiği yerli otomobilin fabrikası için otomotiv sektörünün üretim merkezi olan Bursa’nın Gemlik ilçesi belirlenmişti. Türkiye’nin Otomobili için kurulacak üretim tesisinin ÇED başvuru dosyası bugün itibariyle halkın görüşüne açıldı.

TOGG’un Gemlik'te inşa edeceği Elektrikli Otomobil Üretim Tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvuru dosyası, halkın görüşüne açıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yayınlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi’nde, konu kapsamında detaylı bilgilere yer verildi. Böylece, Bursa'nın Gemlik ilçesinde Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından yapılması planlanan yerli otomobilin fabrikasının ÇED süreci başlamış oldu. Başvuru dosyası halkın görüşüne de açıldı.

Vatandaşlar Raporu İnceleyecek ve Görüş Bildirecek

ÇED başvuru dosyasını incelemek isteyen vatandaşlar, Bakanlık merkezinde ya da Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecek.

Ayrıca 17 Mart’ta, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9'uncu maddesi kapsamında "Halkın Katılım Toplantısı" düzenlenecek.

Çed Başvuru Dosyasında Neler Var?

Kurulacak fabrika toplam 1 milyon 200 bin metrekarelik alana inşa edilecek. Tamamlanacak fabrikada her yıl 175 bin yerli otomobil üretilecek.

ÇED raporu yapılacak inşaat süreçlerinin çevresel düzenlemesini bölgedeki vatandaşları ve doğaya zarar vermeyecek bir biçimde yapılmasını baz alıyor. Bu kapsamda özellikle bölgedeki vatandaşlarla bu süreci birlikte değerlendirmeyi amaçlıyor.

Buna göre, inşaat sürecinde, çalışacak personellerden kaynaklı evsel nitelikli atık sular kanalizasyon hattıyla, ilgili belediyenin arıtma tesisine iletilerek arıtılması sağlanacak. Projenin işletme aşamasında meydana gelecek süreçten kaynaklanan endüstriyel nitelikli atık sular ise daha önce kurulacak arıtma tesisinde arıtılacak.

Yapım süreçlerinde oluşması muhtemel evsel atıklar fabrika içerisindeki konteynerlerde muhafaza edilerek ilgili belediye tarafından sahadan uzaklaştırılacak. Ayrıca proje çerçevesinde, su, hava kirliliği, gürültü, ambalaj atıkları, tehlikeli atıklar, atık pil ve akümülatörler, atık yağlar ve tıbbi atıklar gibi çevresel etkiler, ilgili yönetmelik hükümleri çerçevesinde asgari seviyeye indirilecek.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr