19.04.2024-10:49 (Son Güncelleme:19.04.2024-17:35)

Tesla, Türkiye için kolları sıvadı: Model Y otomobilin fiyatı yarı yarıya indi

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye’ye özel bir modelle sahne aldı. Uygun fiyatıyla dikkat çeken Model Y’nin başlangıç fiyatı yarı yarıya indi. İşte detaylar…

Son dönemde işten çıkarma kararlarıyla gündem olan ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye pazarında etkisini artırmak için dikkat çeken bir adıma imza attı. Türkiye satışa sunduğu tek modeli olan Model Y’yi düşük ÖTV kapsamıyla piyasaya süren Tesla’nın Türkiye’de ciddi satış rakamlarına ulaşması bekleniyor.

Model Y’nin fiyatı yarı yarıya indi

Haber7’de yer alan habere göre; 15 Nisan'da 3 milyon 204 bin TL'ye satılan Tesla Model Y, yeni versiyonun piyasaya sürülmesiyle birlikte artık 1 milyon 700 bin TL'ye alıcı buluyor.

Arkadan itiş özelliğiyle gelen araç, 160 kW güce sahip ve 455 km menzil sunuyor. 60 kWh batarya kapasitesine sahip olan Model Y, 0-100 km/s hıza 7,5 saniyede ulaşıyor ve maksimum 217 km/s hıza çıkabiliyor. Arkadan itişli Model Y'nin, yüzde 10 ÖTV dilimine giren versiyonunun fiyatı 1 milyon 791 bin 451 TL olarak belirlendi. Türkiye'ye Mart 2023'te giriş yapan Tesla, başlangıçta beklentilerin üzerinde bir satış performansı sergilemiş ve yıl sonuna kadar 12 bin adetten fazla araç satmayı başararak Türkiye'nin en çok tercih edilen ikinci elektrikli otomobili olmuştu.


Ancak, 2024'e girilirken Tesla'nın satış performansında bir düşüş yaşandı. Ocak-Mart döneminde sadece 375 adet araç satılabildi. Bu düşüşün ardından Tesla'nın, düşük ÖTV'ye giren Model Y ile pazardaki konumunu güçlendirmeye çalıştığı belirtiliyor.

Tesla, Türkiye’deki altyapı çalışmalarına önem veriyor

Tesla Türkiye, ülkede faaliyet göstermeye başladıkları günden bu yana altyapı çalışmalarına büyük önem verdiklerini ve bu çabaların sonucunda yeni bir Model Y versiyonunu piyasaya sürdüklerini duyurdu. Elektrikli otomobillerin ÖTV'si, aracın motor gücüne göre belirleniyor. Kasım 2023'te yapılan bir değişiklikle, vergisiz fiyatı 1 milyon 450 bin liranın altında ve motor gücü 160 kW'nın altında olan elektrikli otomobiller yüzde 10 ÖTV dilimine giriyor. Tesla'nın Model Y'sinin de bu dilime girebilmesi için motor gücünün güncellendiği ve bataryasında da güncellemeler yapıldığı aktarılıyor.

Bu güncellemelerle birlikte yüzde 10 ÖTV dilimine giren Model Y, 430 km menzile (WLTP) sahip olacak. Otomobilin arkadan itişli versiyonu, 0'dan 100 km hıza 7.5 saniyede ulaşabiliyor ve son hızı 217 km/s olarak açıklanıyor. Türkiye'de perakende satış fiyatı 1 milyon 914 bin TL'ye kadar olan elektrikli otomobiller yüzde 10 ÖTV diliminde kalabiliyor. Bu nedenle, Model Y'nin düşük fiyattan satın alınabilmesi için dış rengin beyaz ve iç mekanın standart renk olan siyah tercih edilmesi gerekiyor. Ayrıca, renk seçimi ve otomobilde bulunan otopilot özelliği gibi faktörler de ÖTV oranını etkiliyor.

kursat@haber365.com.tr