04.05.2024-10:30 (Son Güncelleme:04.05.2024-12:40)

Sektörde yeni bir dönemeç: Nisan ayında otomotiv satışlarında düşüş!

Otomotiv sektörü, son zamanlarda önemli bir değişim ve dalgalanma yaşamaktadır. Özellikle, otomobil satışlarında yaşanan gelişmeler, sektördeki oyuncuları yakından ilgilendirmektedir. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından açıklanan nisan ayı verilerine göre, sektörde aylar sonra bir ilk yaşandı.

Geçtiğimiz yıl rekorlar kıran otomotiv pazarı, bu yılın ilk aylarında da hızlı bir başlangıç yapmıştı. Ancak, ÖTV muafiyet sınırlarındaki değişiklikler ve seçim sonrası yaşanan belirsizlikler nedeniyle trafikte bir yavaşlama gözlemlenmiştir. Nisan ayı itibarıyla, otomobil ve hafif ticari araç satışlarında aylar sonra düşüş yaşanmıştır.

ODMD verilerine göre, nisan ayında 75 bin 919 adet otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşmiştir. Ancak, otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.61 düşüşle 61 bin 448 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 28.6 azalarak 14 bin 471 adede gerilemiştir.


Hafif ticari araç pazarında düşüş

Yılın ilk dört ayına bakıldığında ise, önceki ayların yüksek satışları sayesinde binek ve hafif ticari araç toplam pazarı yüzde 11.3 artarak 371 bin 438 adet olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde otomobil satışları yüzde 16.62 artarken, hafif ticari araç pazarı yüzde 5.2 düşmüştür.

Verilere göre, gövde tiplerine göre en çok tercih edilen araçlar SUV araçlar olmuştur. Elektrikli araç satışları da dikkat çekici bir artış göstermiştir. Ocak-nisan döneminde satılan otomobillerin yüzde 65,4’ü benzinli, yüzde 14,9’u hibrit, yüzde 11,1’i dizel, yüzde 7,8’i elektrikli, yüzde 0,8’i ise otogazlı araçlardan oluşmuştur. Nisan ayında ise elektrikli araç satışlarındaki büyük paya sahip olan TOGG'un satışlarına dikkat çekilmiştir.

Türkiye otomotiv pazarında yaşanan bu değişimler, sektörün geleceği ve tüketici tercihleri açısından önemli bir gösterge olarak kabul edilmektedir. Otoriteler, sektördeki bu gelişmeleri yakından takip etmekte ve geleceğe yönelik stratejilerini şekillendirmektedir.


cerenpeksen@haber365.com