16.03.2022-09:48 (Son Güncelleme:16.03.2022-10:44)

Küresel piyasalarda son durum ne? Gözler bu akşamki Fed toplantısında!

Bugün küresel piyasalar için oldukça önemli bir gün. Tüm gözler Fed’in akşam açıklayacağı kararda olurken, döviz piyasalarında belirsizlik sürüyor.

Amerikan doları dün kısa bir süreliğine 14.40 lirayı görmüş olsa da bu fiyatta sabitliği uzun sürmedi ve tekrardan 14.60 liranın üzerine kendisini attı. Dolar bugüne ise 14.71 liradan işlem görerek başladı.

Rusya Ukrayna savaşı devam ederken, küresel ekonomideki aktörlerin gözü bir yandan Çin'de artan koronavirüs vakalarındayken diğer yandan da Amerikan Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararında. Çin'de açıklanan vaka sayıları 3 bin 600'ü geçerek son 2 yılın pik noktasına ulaşırken, Hong Kong'daki günlük vaka sayısı 27 binin üzerinde açıklandı. Söz konusu vaka sayılarındaki artış 'salgına karşı sıfır tolerans' sloganıyla yürütülen yeni tedbir politikalarını tedbirleri beraberinde getirdi.

Ülkede tekrardan sıkı tedbirlerin ve yeni kapanmaların gelebileceği tedirginliğiyle brent petrolün varil fiyatı dün 100 doların altına gerilese de bu sabah tekrardan 100 dolar çizgisini aştı.

2018'den bu yana bir ilk

Küresel ekonomide piyasaları etkileyen bir faktör Çin’in pandemi politikaları olurken asıl karar alıcı Amerikan Merkez Bankası beklentilerin merkezini oluşturuyor. Yatırımcılar 2018’den bu yana ilk kez Fed’in faiz artışına gitmesini bekliyor. Amerikan merkez bankası faiz kararını bugün türkiye saayiyle 21:00’de açıklayacak. 21:30’da ise Jerome Powell basın karşısında çok kritik açıklamalarda bulunacak.

Jerome Powell’ın söz konusu konuşmasında 50 baz puan faiz ihtimalini düşük görmekle beraber 25 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor desek yalan olmaz.

Fed sıkılaşma yolunda

Bu yıl ülkede açıklanan enflasyonun son 40 yılın en yüksek noktasına çıkmasının ardından Fed’in hızlı bir şekilde nötr faize çıkabileceği düşünülmüş fakat savaştan sonra Fed’in sıkılaşma yolunda daha önem vererek adım atacağı fikri ön plana çıkmıştı.

Yapılacak söz konusu toplantıda Fed üyelerinin faiz ve diğer ekonomik verilere ilişkin tahminleri de kamuoyuyla paylaşılacak. Fed üyelerinin bu yıl yedi kez faiz artışı bekleyen swap piyasaları yatırımcılarıyla benzer görüşte olup olmadıkları ise bu tahminlerle meydana çıkmış olacak.

Bununla beraber Fed’in 8,9 trilyon dolarlık bilançosunun daraltılmasıyla ilişkili daha fazla ayrıntı sunması da bekleniyor. Bu bağlamda yeniden yatırımın yapılmaması, vadesinin dolması beklenecek tahvillerle ilgili de tavan büyüklük açıklanması beklentiler arasında.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr