13.05.2022-08:48 (Son Güncelleme:13.05.2022-09:24)

Ekonomide kritik adım atıldı! Vergi muafiyeti kararı

Konut, turizm ve imalat sektörlerinde flaş karar. İmalat ve turizme yönelik teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge dahilindeki inşaat işlerine yönelik yapılan ve hizmetler KDV'den istisna edildi. İşte flaş gelişmenin detayları...

Gelir İdaresi Başkanlığı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama tebliğinde oldukça önemli değişikliklere gidildi. Böylece, imalat sanayi ve turizm yönünde yatırım teşvik belgesi sahibi işletmelere inşaat işlerine yönelik hizmet ve mal tesliminde 31 Aralık 2025'e kadar KDV muafiyeti geldi. Söz konusu istisna, inşaat taahhüt işi, nakliye, hafriyat ve benzer inşa işleri için uygulanacaktır. Gidilen değişiklikte söz konusu inşaat işlerinde kullanılan mal alımları ise bu kapsamda değerlendirilecek.

1 milyona yakın işletmenin sorunu çözüldü

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KDV'de basitleştirme çalışmaları dahilinde hazırlanmış olan taslağı kamuoyu ile paylaştı. KDV iadesine ilk yöntem değişikliği sektör ayrımı gözetmeden imal ettikleri malları doğrudan olacak şekilde ihraç eden imalatçılar için gerçekleştirildi.


KDV ödeme kolaylığı yaşama geçirildi

KDV iadesinde sektör ayrımı gözetilmeden imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılara KDV kolaylığı 1 Mayıs tarihinden itibaren hayata geçirildi. Planlanan düzenlemeyle daha önce de ödediği KDV'nin iade edilmesinde oldukça sorun yaşayan neredeyse 1 milyona yakın mükellefin ise sorunu çözüldü. Gelir İdaresi KDV önceki gün yayınlamış olduğu tebliğle işletmeleri destekleyecek yeni bir vergi muafiyeti sağladı. İmalat sanayii ve turizme ilişkin teşvik belgesi sahibi olan mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine yönelik 1 Mayıs tarihinden itibaren yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna edildi.

Teşvik belgesine sahip olma zorunluluğu var

Yapılan değişiklikler doğrultusunda bu istisnadan yararlanacak olan mükelleflerin, imalat sanayii ile turizm yönünde düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesine sahip olması zorunluluğu bulunmaktadır. Böylece bu belgenin yasanın yürürlük tarihinden önce düzenlenmesi istisna uygulamasında hiçbir şekilde engel teşkil etmemektedir.


husnagguven@gmail.com