16.05.2022-16:40 (Son Güncelleme:16.05.2022-16:40)

Denetçi yardımcısı nedir, nasıl olunur? Denetçi yardımcısı görevleri nelerdir, ne iş yaparlar? Denetçi yardımcısı olma şartları ve maaşları

Denetim görevi yapan kişilere denetçi denmektedir. Pek çok meslekten bir tanesi olan denetçilik merak edilen meslekler arasındadır. Denetçi yardımcısının ne iş yaptığı, nasıl denetçi yardımcısı olunduğu gibi pek çok soru araştırılıyor. Peki, Denetçi yardımcısı ne iş yapar? Denetçi yardımcısı nedir? İşte denetçi hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları…

Ülkemizde birbirinden farklı pek çok meslek grubu yer almaktadır. Bazen adını duymadığımız ya da duyduğumuz ancak ne iş yaptıklarını bilmediğimiz meslekler yer almaktadır. Bu noktada denetçi yardımcısının ne iş yaptığı merak edilmektedir. Peki, Denetçi yardımcısı ne iş yapar? Denetçi yardımcısı nedir? İşte denetçi hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları…

Denetçi yardımcısı nedir?

Denetim alanında eğitim almış ve bu işi yapan, denetim konusunda uzman ve yeterli bilgi sahibi olan aynı zamanda tarafsız olabilen kişilere denetçi denmektedir. Bir denetçinin tarafsız olması ve ahlaki kurallara önem göstererek çalışması gerekmektedir. Ülkede en önemli meslek gruplarından biri olsa da pek çok kişi denetçileri sevmemektedir. Bir işte her şeyin kurallara uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayan ve uymayanlara caydırıcı cezalar vermesi ya da uyarıda bulunması nedeniyle pek çok kişi denetçilerden hoşlanmaz. Ancak denetimin olmadığı yerlerde kuralsızlık ve yolsuzluklar da olmaktadır. Bu nedenle denetçilik çok önemli bir yere sahiptir. Denetçiler yeminli mali müşavir olarak da bilinmektedir. İş ilanlarında denetçi yerine yeminli mali müşaviri olarak da yer almaktadır.


Denetçi yardımcısı ne iş yapar?

Denetçi alanında uzman olan ve belgelere dayanarak inceleme, tahlil, denetim yapmak, mali tablo ve beyannamelerle ilgili hususlarda yazılı görüş vermek, rapor düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmaktadır. Son derece olan bu işin kurallara uygun ve tarafsız olarak yapılması gerekmektedir. Denetçiler diğer bir isimle yeminli mali müşavir olarak bilinmektedir.

Yardımcı denetçi olma şartları nelerdir?

Denetçi olmak için hangi şartların bulunması gerektiği de merak edilen bir diğer konudur. Denetçiler devlet memurları kanununun 48 inci maddesinde gösterilen şartlara uyması gerekmektedir. Denetçi olmak için gereken şartlar şu şekildedir:

Türk vatandaşı olmak

Sınav tarihinde 18 yaşını tamamlamış olmak (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12’nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet Memurluğuna atanabilirler),

Genel olarak en az ortaokul veya dengi okul mezunu olmak,

Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarda, zimmet, ihtilas (1), irtikâb (2), rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimali (3) ve istihlâk (4) kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,

Askerlik durumu itibariyle

Askerlikle ilgisi bulunmamak,

Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,

Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş olmak veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak,

 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 53. maddesi (Sakatların Devlet Memurluğuna alınmaları) hükümleri saklı kalmak kaydıyla, görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak.

Hizmet göreceği sınıf için 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36. ve 41. maddelerinde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak, bu maddeler sırasıyla aşağıda belirtilmektedir;

1- Genel İdare Hizmetleri Sınıfı

2- Teknik Hizmetler Sınıfı

3- Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı

4- Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı

5- Avukatlık Hizmetleri Sınıfı

6- Din Hizmetleri Sınıfı

7- Emniyet Hizmetleri Sınıfı

8- Yardımcı Hizmetler Sınıfı

9- Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı

10- Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfı


Denetçi türleri nelerdir?

Denetçilik için üç farklı grup bulunmaktadır. Bunlar bağımsız denetçiler, iç denetçiler, kamu denetçileridir. Bu denetçilerin neler yaptığı da merak edilmektedir. Bu denetçilerin görevleri şu şekildedir:

Bağımsız denetçiler: Bu denetçiler herhangi bir kurum ya da kişiye bağlı değildir. Genel olarak kabul edilen muhasebe maddeleri ve ilkeleri doğrultusunda mali inceleme yapan kişilerdir. Yaptıkların işin doğruluğundan emen olmakla yükümlüdürler.

İç denetçiler: Bu denetçiler bir organizasyonda yetkili kişilerin görev ve sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini verimli çalışıp çalışmadığını denetler.

Kamu denetçileri: Kamu kurum ve kuruluşlarını bağlı olarak çalışan denetçilerdir. Bunlar SGK müfettişleri, maliye müfettişleri vb. kişilerdir. Görevin uygunluğunu denetleme işini yapmaktadır.

Nasıl yardımcı denetçi olabilirim?

Yardımcı denetçi olmak isteyen kişiler hukuk, siyasal bilgiler, işletme, iktisat, iktisadi ve idari bilimler fakültesinden mezun olmuş olan ya da bu bölümlere denkliğini kanıtlayan kişilerdir. Bunun dışında yurtiçi ve yurtdışındaki en az 4 yıllık fakültelerden mezun olan kişilerin devlet tarafından açılmış olan denetçi yardımcısı sınavlarına girerek gerekli belgeleri almaları durumunda denetçi yardımcısı olabilir. Sınavı geçen kişilerin 35 yaşını geçmemesi gerekmektedir. Bu şartı sağlayan adaylar mülakata çağrılır. Eleme sınavını geçen adaylar her yerde geçerli olan sağlık raporunun olumlu olması sonucunda denetçi olurlar.

Denetçi iş ilanları için Devlette.com adresini takip edebilirsiniz. Bu adres üzerinden sık sık iş ilanları paylaşılmaktadır.

hilalnas@haber365.com.tr