27.05.2020-09:18 (Son Güncelleme:27.05.2020-09:16)

Covid-19 Salgını Enerji Yatırımlarında Tarihin En Büyük Düşüşüne Sebep Olacak

Bütün dünyayı etkisi altına alan coronavirüs pandemisi sebebiyle küresel enerji yatırımlarının bu sene 2019'a göre 400 milyar dolar azalarak neredeyse 1,5 trilyon dolara gerileyeceği bekleniyor.

Bütün dünyayı etkisi altına alan coronavirüs pandemisi sebebiyle küresel enerji yatırımlarının bu sene 2019'a göre 400 milyar dolar azalarak neredeyse 1,5 trilyon dolara gerileyeceği bekleniyor.

Yüzde 20'lik bu iniş, küresel enerji yatırımlarında tarihin en büyük inişi olarak kaydedilecek.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Dünya Enerji Yatırımları 2020 raporuna bakıldığında, coronavirüs pandemisine karşısında firmalar, zayıflayan bilançoları ve belirsizlik ortamında yatırımlarını keserken, karantina süreçleri ve tedarik zincirindeki aksaklıklar projelerin sarkmasına neden oluyor.

Bu boyutta, salgın sebebiyle azalan enerji talebi, düşen fiyatlar, kazançların azalması ve küresel ekonomideki dengesizlik, enerji yatırımlarının rotasını tamamıyla değiştirecek.

Küresel enerji yatırımları bu sene 2019'a kıyasla 400 milyar dolar azalışla 1,5 trilyon dolar düzeyine gerileyecek. Yatırımlar 2019'a kıyasla % 20 azalırken, bu gerileme küresel enerji yatırımlarında tarihin en büyük düşüşü olacak.

Petrol ile doğal gaz sektöründeki yatırımlar, 2020'de 209'a kıyasla 32 azalırken, kaya petrolü sektöründeki gerileme % 50'yi bulacak. Kömür yatırımlarında % 15 gerileme beklenirken, elektrik yatırımları da % 10 azalacak. Öte yandan, yenilenebilir enerji yatırımları fosil kaynak yatırımlarına kıyasla daha çabuk düzelecek.

Aynı zamanda, coronavirüs salgını nedeniyle hükümetler ve enerji sektörünün kazançlarında da bu sene 2019'a göre 1 trilyon doların üzerinde gerileme görülecek. Azalan fiyatlar ve bilhassa elektrik ve gazda ödenmeyen borçlar, kazançların azalmasında etkili olacak.

IEA Başkanı Fatih Birol, raporla ilgili yaptığı açıklamada, küresel enerji yatırımlarındaki tarihi inişin pek çok anlamda rahatsızlık verici olduğunu ifade ederek, "Bu düşüş, istihdam, ekonomik fırsatlar ve yakın gelecekte ihtiyacımız olacak enerji arzında kayıp anlamına geliyor. Ayrıca, temiz enerji teknolojileri yatırımlarındaki azalma da dünyanın daha dirençli ve sürdürülebilir enerji sistemlerine geçişi için büyük bir ihtiyaç olan enerji dönüşümünü de tehlikeye atıyor." şeklinde konuştu.

Elektrik şebekelerinin bilhassa acil bir sağlık buhranı karşısında hayati rolü olduğunu belirten Birol, "Elektrik, aynı zamanda karantina süreçlerinde de ekonomik ve sosyal aktivitenin devamı için kritik hale geldi. Bu şebekelerin daha dayanıklı ve akıllı hale gelmesi gerekiyor ki enerji sistemi gelecek şoklara cevap verebilsin ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla da uyumlu çalışabilsin. Bu kapsamda, bugünün yatırım trendlerinin geleceğin elektrik güvenliği için uyarı sinyalleri olduğunu görüyoruz." açıklamasında bulundu.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr