Amasra maden faciasında gündeme gelmişti: Hepsi kayıt altında ve incelenecek

TBMM Genel Kurulu'nda Amasra faciasıyla ilgili bir bilgilendirme konuşması yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, patlama konusunda ortaya atılan iddialara da değindi. İşletmenin en son ağustosta denetlendiğini, herhangi bir sorun tespit edilmediğini söyledi. İşletmede uçaklardaki gibi karakutu olduğunu açıklayan Bakan Dönmez, "Hepsi kayıt altında, incelemeye ve denetime tabi olacak" diye konuştu.

18.10.2022-14:19 - (Son Güncelleme: 18.10.2022-14:19) Amasra maden faciasında gündeme gelmişti: Hepsi kayıt altında ve incelenecek

Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan maden patlamasının acısı ve yankıları halen devam ederken, ortaya maden patlamasının ihmal nedeniyle yaşandığı iddiası atılmıştı. Bugün TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, patlama konusunda ortaya atılan iddialara da değindi. Bakan Dönmez, madencilerin son durumlarıyla ilgili bilgi de veren Bakan Dönmez, denetimlere ilişkin ayrıntıları da açıkladı.

77 milyon liralık yatırım yapılmıştır

Bakan Dönmez’in TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şu şekilde:

- Madencilerimizden 58'i sağ olarak tahliye edildi, ne yazık ki 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti. - 11 madenci kardeşimiz ise yaralı olarak hastanelere sevk edildi.

- Bugün itibarıyla sadece İstanbul'da 6 madencimizin tedavileri devam ediyor.

- TTK'nın son 12 yılda yaptığı yaklaşık 677 milyon liralık yatırımın yüzde 33'ü iş güvenliğine ayrılmıştır.

- TTK'nın 5 Müessesesinden en küçüğü olan Amasra Müessesesine aynı yıllar arasında 77 milyon liralık yatırım yapılmıştır, bu da yüzde 49'a tekabül etmektedir.

Bakan Dönmez TBMM

Ağustos denetiminde herhangi bir sorun tespit edilmedi

- TTK Amasra Müesssesinin bu yıl ağustosta yapılan 4. denetimi yeraltı uzmanları tarafından yerinde denetimi gerçekleştirildi. Bu denetimlerde teknik ve idari yöntemlere aykırı bir husus tespit edilememiştir.

- Olayın tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşması için gerekli her türlü desteği ilgili birimlere vereceğiz.

- Kazanın yaşandığı ilk dakikalarda Sayıştay raporları gündeme getirilmiştir. Sayıştay, TBMM adına kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini denetlemekle görevlidir. Sayıştay'ın raporlarında yer alan hususların dikkate alınmadığı iddiası ortaya atılmıştır. Ölçümler ve kontroller tam yapılmaktadır. İkinci olarak, Soma ve Ermene kazalarından sonra mevzuattaki düzenlemelere istinaden TTK'da iyileşmeler yapılmadığına dair iddialar ortaya atıldı. Tüm müessseselerde bulunan yeraltı açıklıklarında hayat hattı tesis edildi. Tüm iş süreçleri için risk değerlendirme yükümlülüğü getirildi, titizlikle takip edildi.

Karakutu incelenecek

- 2022'de kurum işyerlerinde tam 26 denetim yapılmış olup bunun 4 tanesi Amasra Taş Kömürü İşletmesi Müessessesi yeraltı işletmelerinde gerçekleşmiştir.

- Maden ocağının patlayacağı iddialarına da yanıt vermek istiyorum. O işletmemizde aynı uçaklarda olduğu gibi karakutumuz var. Hepsi kayıt altında, hepsi incelemeye ve denetime tabi olacak. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal