Altında İbre Yukarı Yönde

Gram altın fiyatı, ABD'de açıklanan istihdamın beklentilerden düşük olmasıyla, piyasada likiditenin devam edeceği beklentisi arttı. Ons altın ise yükselişe geçti.

06.09.2021-10:13 - (Son Güncelleme: 06.09.2021-10:13) Altında İbre Yukarı Yönde

ABD tarım dışı istihdamın açıklamasının sonrasında ons altın fiyatları 1834 ile yaklaşık son 1 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, gün içi 481 lirayı gören gram altın ons altın ibreyi yukarı çevirerek 490 lirayı test etti.

2 Haziran tarihinde gram altın fiyatı 538 lirayı görmüş ve sonrasında ayın ortasında 500 liranın altına düşmüştü. 9 Ağustos tarihinde sert düşüşe geçen altın fiyatları 470-460 lira bandına kadar geri çekilmesinin ardından tepki alımlarıyla fiyatı yükselmişti.

ALTIN 3 AYDA YÜZDE 8'DEN FAZLA GERİLEDİ

Gram altın fiyatları son 3 ayda yüzde 8'den fazla gerileme kaydetti ve 3 Haziran tarihinde 528 lirayı seyretmişti. Daha önceki günde 538 lirayı görerek tarihi zirvesini yaşamıştı. 

FED DURUMU TOPARLADI

Haziran toplantısında fed varlık alımları konusunda iletişimde olacağız mesajı verildi. Bu açıklamaya ilk tepkiyi gram altın fiyatları için kritik olan ons verdi. Altın fiyatlarında hızlı bir düşüş yaşandı. Fed daha sonrasında piyasaları destekledi ve durumu toparladı. 

Hem hisse senedi piyasaları hem de tahvil faizleri konusunda fikir vermesi açısından piyasaların bir ölçüm göstergesi olan altın ons fiyatı için önemli teknik destek seviyeleri ise şu şekilde:

Yükselişlerin hızlanması için önce 1900 dolar psikolojik direncin sonrasında ise 1960 dolar düzeyinin geçilmesi önemli bir nokta. Bu seviyelerde sonra ons altın, artık yeni tarihi zirvelerini test etme imkanı bulabilir. Analistler tarafından alt tarafta ise özellikle 1680-1650 dolar bandının aşağı yönlü kırılması durumunda yeni dip arayışı başlayabileceğini belirtti. 1700-1900 dolar arasında ise altının ons fiyatı yine yön arayan sıkışık seyrini sürdürebileceği ifade edildi.

ALTIN FİYATLARI İÇİN GÜNDEM OLACAK İKİ KONU 

Eylül ayında altın fiyatları için gündem olacak 2 konu 'yurt içinde Merkez Bankası'nın faiz kararı öne çıkarken, küresel piyasalarda ise Fed'in FMOC toplantısı' olarak belirtiliyor.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yaptığı açıklamada, enflasyon hedefleme stratejisi doğrultusunda para politikasında karar verileceğine değinirken, TCMB'nin 23 Eylül'de gerçekleşecek toplantısı altın fiyatları başta olmak üzere varlık fiyatları için öne çıkacağını belirtti.

İSTİHTAM BEKLENTİSİ 720 BİN DÜZEYİNDEYDİ

ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, geçen ay tarım dışı istihdam 235 bin olarak açıklandı. Ekonomistlerin beklentisi istihdamın 720 bin düzeyinde gerçekleşeceği yönündeydi.

Açıklanan bu rakam Fed'in Eylül toplantısında ekonomiyi destekleyen para politikasının süreceği beklentisini yükseltti. ABD'de 13 yılın zirvesinde seyreden enflasyon dolayısıyla, enflasyondan korunma aracı olarak altın ön plana çıkıyor. Nitekim altın fiyatları 1800 dolar psikolojik bandının üzerinde konumlandı.

POWELL'IN AÇIKLAMA YAPMASI BEKLENİYOR

Bu ayki Fed toplantısı 27-28 Temmuz'da yapılacak. Toplantıda Başkan Powell'ın açıklama yapması bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal