Altına İki Büyük Darbe Birden Geldi: Gram Altında Fiyatlar Baskı Altına Girdi!

Dolar kuru ve ons altın ile yön bulan gram altın fiyatları, hafta içinde gördüğü 766 TL seviyesi ile 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi. 

02.02.2022-13:20 - (Son Güncelleme: 02.02.2022-13:41)

Kur korumalı TL mevduat hesabı sayesinde yurt içinde dolar kuru istikrar kazanırken, ons altın fiyatı ise Fed'in salgın döneminde uygulanan ultra gevşek para politikasından dönüş için güçlü mesajlar vermesi sonucu baskılandı. 

Ons altın fiyatı son Fed toplantısından beri 1.850 dolar düzeyinden 1.780 dolar seviyesine çekilerek 1,5 ayın en düşük düzeyini gördü. Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'Kur korumalı TL mevduat' sistemine güven gün geçtikçe artıyor. Buna göre bu sistemde mevduat 250 milyar TL'yi aşarak rekor kırdı. 

766 TL İLE 3 HAFTANIN DİBİNİ GÖRÜ

Gram altın TL fiyatı için büyük önem arz eden ons altın fiyatları Ocak 2022 Fed toplantısı sonrası 2,5 ayın zirvesi olan 1.850 dolar bandından 1.780 dolar düzeyine geri çekilerek gevşedi. Devreye alınan 'Kur korumalı TL mevduat' ürünü ile istikrar kazanan dolar kuru tarafından da destek bulamayan altın gram fiyatı, 766 TL ile 3 haftanın dibini gördü. 

ALTIN FİYATLARI 2 DARBE BİRDEN YEDİ 

Yurt içinde gram altın, bilindiği üzere hem ons hem de dolar kuru tarafındaki seyirle yön buluyor. Ons altın Fed ile dolar kuru da 'Kur korumalı TL mevduat' ürünü ile baskılanınca 2021 yılını 779 TL bandında kapatan gram altın fiyatları gevşedi. 


FED FAİZ KARARINI AÇIKLADI: ONS ALTIN 1,5 AYIN EN DÜŞÜĞÜNE ÇEKİLDİ 

Dünya merkez bankalarının öncüsü doların patronu Fed'in artan enflasyon endişeleri karşısında salgın döneminde uyguladığı ultra gevşek para politikasından dönüş için güçlü mesajlar vermesi altın fiyatları için baskılayıcı oldu. Fed'in varlık alımlarının sonlandırılması kararı ve faiz artırımı için 'Mart' ayını işaret etmesi, bu toplantının önemini bir kat daha artırdı. Öte yandan, 2022 yılında Fed'in kaç kez faiz artıracağı yönünde Fed üyelerinden mesajlar gelmeye geliyor. 

PİYASALARDA FED ESİNTİSİ: POWELL PİYASA DOSTU MESAJLAR VERİYOR 

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, 2022 yılında 4 kez faiz artırımı beklediğini ifade ederken, St. Louis Fed Başkanı James Bullard 3 faiz artırımı beklediğini açıkladı. Genelde güvercin mesajlarıyla bilinen ve 'Sürekli piyasalarla açık iletişimde olacağız' mesajı veren Fed Başkanı Powell daha önce de Fed üyelerinin mesajlarıyla piyasaları hazırlamış ardından varlık alımlarında azaltım stratejisini belirlemişti. 

Powell, bu 'Kademeli strateji'yi faiz artırım aşamasında da uygulayarak piyasalarda 2013 benzeri bir türbülans istemediği mesajını veriyor. Nitekim, faiz artırımı konusunda agresif olunmayacağı şeklindeki algı küresel piyasalarda risk iştahını canlı tuttu. 2013 YILINDA NE OLMUŞTU? 2008 küresel finansal kriz dolayısıyla merkez bankaları piyasaları bol para ile fonlamıştı. 

Bu durum altın öncülüğünde piyasalarda bir 'Boğa koşusu' yaratmış, ancak dönemin Fed Başkanı Bernanke'nin, 2013 yılında 'Varlık alımlarının azaltılması' açıklaması ile başlayan türbülans altın öncülüğünde hisse senedi piyasalarını sallamıştı. Risk ve enflasyon beklentilerinden beslenen altın fiyatları bu aşamadan sonra 2016 yılında Trump başkan olana kadar 'Ayı piyasası' içerisine girmişti. 

DOLAR KURU 'KUR KORUMALI TL MEVDUAT' ÜRÜNÜ İLE BASKILANDI 

Kasım ayı başlarında yükseliş trendi içerisine giren döviz kurları için Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'Kur farkı' hamlesi sonrası rüzgâr tersine döndü. Türkiye'nin makro ekonomik gerçekliği bağdaşmayan dolardaki spekülasyon 'Kur korumalı TL mevduat' ile son buldu. 18.4 TL'yi görerek zirve yapan dolar kuru, bu yeni sistemle önce 10,23 TL'ye sert düştü ardından 13,2-13,7 TL bandında istikrar kazandı. Dolar kuru, 2022 yılının ilk ayında bu bant aralığında hareket etti. 


GRAM ALTIN 2022 YILINA BASKI ALTINDA GİRDİ 

Dolar kuru ve ons altın ile yön bulan gram altın fiyatları 2022 yılına baskı altında girdi. Türkiye ekonomisinde TL'nin cazibesini artırıcı önemli bir hamle olan 'Kur korumalı TL mevduat' ürününde mevduat 250 milyar TL'yi aşarak rekor kırdı. Gün geçtikçe güven veren yeni sistemle dolar kuru istikrar kazanınca, ons tarafından da destek bulamayan gram altın fiyatları gevşedi. Altın gram fiyatı hafta başında 766 TL'yi görerek son 3 haftanın en düşük düzeyine çekildi. Gram altın en son 4 Ocak tarihinde 750 TL bandında seyretmişti. Ocak 2022 dikkate alındığında gram altın fiyatları için tepe noktası 818 TL, dip noktası ise 750 TL olarak dikkat çekiyor. 

İŞTE ALTIN FİYATLARI İÇİN ÖNE ÇIKAN 4 MADDE 

Küresel enflasyon endişeleri: Altının enflasyondan koruma aracı olması nedeniyle, artan enflasyon ve enflasyon beklentileri ons altın fiyatları için destekleyici oluyor. 

Kovid-19 sürecinde yeni varyantlar: Piyasalarda riskleri ve belirsizliği artıran yeni varyantlar, güvenli liman etiketine sahip ons altın için bir diğer destekleyici unsur. Varyantlara karşı geliştirilen aşı ve ilaçlar ise tam tersine altın fiyatlarına olumsuz etki ediyor. 

Fed'in faiz artırımı: Dünya merkez bankalarının öncüsü Fed'in beklenenden önce faiz artırma ihtimali 2021 yılında olduğu gibi 2022'de de altın fiyatları için baskılayıcı oluyor. 

Kur Korumalı TL mevduat ürünü: Türkiye'ye özgü uygulanan bu sistem ile TL'nin cazibesi artarken, dolar/TL sert düşüşünün ardından belli bir bantta istikrar kazandı. Bu durum dolar kuru ile yön bulan gram altın TL fiyatı için baskılayıcı oldu. 


KUR KORUMALI TL MEVDUAT GÜVEN VERİYOR 

Başkan Tayyip Erdoğan'ın "Bundan sonra hiçbir vatandaşımız 'Kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk Lirası'ndan dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak" diye duyurduğu Türkiye'ye özgü 'Kur korumalı TL mevduat' ürünü konusunda yeni hamleler gelmeye devam ediyor. 

TL'NİN CAZİBESİNİ ARTIRICI HAMLELER PEŞ PEŞE GELİYOR 

Son olarak, tüzel kişilerin yeni sisteme girmesine 'Vergi istisnası' getirildi. Ardından hem gerçek kişiler hem de hem de şirket ve kurumların büyük ilgi gösterdiği kur korumalı mevduat, yurtdışındaki Türk vatandaşlarına da açıldı. 

Merkez Bankası, "Tasarruflarını Türkiye'de değerlendirmek isteyen vatandaşlara her koşulda kazanımlarını koruyacağı bir tasarruf yapısı oluşturulması ve söz konusu tasarrufların Türkiye ekonomisine kazandırılarak ekonomik büyüme ve ödemeler dengesine katkı sağlanması amaçlanıyor" ifadelerine yer verdi. 

Buna göre gurbetçiler, yurtdışı bankalardan transfer edecekleri döviz tutarları karşılığında yurtiçi bankalarda açtıracakları dolar, euro ve sterlin döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonlarını, TL cinsinden YUVAM hesaplarına dönüştürmeleri halinde teşvikten yararlanabilecekler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal