Altın ve Kıymetli Madenler İçin Kritik Karar Alındı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın ve kıymetli madenler için yeni bir düzenlemeye gitti.

08.11.2021-14:51 - (Son Güncelleme: 08.11.2021-15:03)

Altın ve kıymetli madenler için önemli bir karar alındı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, işlenmemiş kıymetli maden ithalatına düzenlemeyi barındıran 'Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği' Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmiş durumda.

BORSA İSTANBUL AŞ'Nİ ONAYLADIĞI RAFİNERİLER LİSTESİNDE OLMASI ŞARTI ARANACAK

Alınan söz konusu karara göre, kıymetli madenler aracı kuruluşlarınca DİR Kararı kapsamı içerisinde, ithalatı gerçekleştirilenler dahil olmakla birlikte, ithal edilen standart işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsa İstanbul AŞ tarafından yayımlanmış olan rafineriler listesi içerisinde yer alan rafinerilerce üretilmiş olması ve üretildiği rafinerinin de mührünü ya da ismini yahut amblemini taşıması zorunlu bir hal olarak kabul edilecek.

20 KİLOGRAMI AŞMAMAK KAYDIYLA İŞLENMEMİŞ ALTIN VE KIYMETLİ MADEN İTHAL EDİLMESİ ARTIK MÜMKÜN

DİR Kararı bünyesinde, kıymetli madenler aracı kuruluşu olmayan Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından, her bir ithalat işlemi içerisinde 20 kilogramı aşmamakla birlikte, standart işlenmemiş altın ve kıymetli maden ithal edilmesinin önü açılmış olacak. Söz konusu ithalat işlemlerinde, ithalatçı tarafından, asgari olarak standart işlenmemiş kıymetli madenin formu (külçe/bar/granül), külçe/bar cinsi, adedi, ağırlığı, rafinerisi, rafineri ülkesine ait bilgilerinin gümrük idarelerine beyan edilmesi zorunlu olacak.

İKİ BAKANLIK ARASINDA PROTOKOL İMZALANACAK

İşlenmemiş kıymetli maden ithalatı işlemlerine ve verilmiş dahilde işleme izinlerine dair verilerin paylaşımı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte Ticaret Bakanlığı arasında imzalanacak olan protokol ile tespit edilecek usul ve esaslar çerçevesinde olacak.


Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmemiş kıymetli maden ithalatını süre, miktar, kişi, işlem ve menşe sıralamasında kısıtlamaya, ithalat yapacakların sağlamakla mükellef olduğu şartları, kayıt düzenlerine dair uymakla yükümlü olacakları esasları, Bakanlığa yapacakları bildirimleri, söz konusu bu bildirimlerin de şekil ve sürelerini belirleme yönünde yetkili olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal