Altın ve Döviz de Son Durum Ne? Cuma Günü Açıklanıyor; Altın Fiyatları Düşecek mi Artacak mı?

Ons altın 2021 yılı den düşük ve en yüksek rakamları dikkate alındığında 240 dolar primlenerek, yatırımcısına yüzde 14 kazandırdı. Gram altın ise 144 liralık bir primle yatırımcısına yüzde 36 getiri sağladı.

30.06.2021-12:55 - (Son Güncelleme: 30.06.2021-14:08) Altın ve Döviz de Son Durum Ne? Cuma Günü Açıklanıyor; Altın Fiyatları Düşecek mi Artacak mı?

Ons altın 1 Haziran 2021 tarihinde gördüğü 1916 dolar seviyesinin ardından düştü. Ons, 18 Haziran'da 1761 dolar seviyesini görürken, kayıp yüzde 9'a yaklaştı. Gram altın fiyatları ise hem ons hem de dolar/TL'nin hareketleriyle öne çıktı, 500 lira kritik bandının üzerinde tutunma mücadelesini devam ettiriyor.

ALTIN FİYATLARI HAZİRAN AYINDA DÜŞTÜ

Koronavirüs sürecinde aşılanmanın hızlanması, ekonomilerin açılması durumunda piyasada olan çok likidite ile birleşince hem küresel düzeyde büyüme beklentileri arttırdı.  'Enflasyondan korunma aracı' olarak öne çıkan altın için talep yükseldi. Nitekim altın fiyatları ons tarafında Mart ayında gördüğü 1676 dolar seviyesinden 1916 dolar düzeyine kadar yükselirken  gram altın fiyatları ise Şubat ayında gördüğü 394 lira düzeyinden 538 liraya kadar zirvede yerini aldı.

Ons altın 2021 yılı den düşük ve en yüksek rakamları dikkate alındığında 240 dolar primlenerek, yatırımcısına yüzde 14 kazandırdı. Gram altın ise 144 liralık bir primle yatırımcısına yüzde 36 getiri sağladı.

ALTIN FİYATLARININ DÜŞÜŞ NEDENİ NE?

Altın fiyatları için düşüşün temel nedeni olarak, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yükselen enflasyon ve enflasyon beklentileri içinde  varlık alımlarını kısarak, piyasalarda parasal sıkılaşmanın ihtimali görülüyor. Fed üyelerinin artık birçoğunun varlık alımlarının azaltması yönünde tartışmaların başlaması gerektiği yönünde beyanlarda bulunması ve özellikle ilk faiz artırım beklentisinin 2024 yılından 2023 yılına çekilmesi durumu altın fiyatları için yükselişleri sınırlayan ana etmen olarak dikkat çekiyor.



ALTIN FİYATLARI YÖN YÖN BULMAKTA ZORLANIYOR!

Altın fiyatları, 'Artan enflasyon endişeleri ve beklenenden önce olası bir sıkılaşma hamlesi' arasında kalarak yön bulmakta zorlanıyor. Enflasyon altın fiyatlarını desteklerken, olası sıkılaşma hamlesi baskılanmayı beraberinde getiriyor

2021 BİTMEDEN TAPERİNG SÜRECİ 2021 BİTMEDEN BAŞLAYABİLİR!

ABD Merkez Bankası (Fed) Haziran ayı FOMC toplantısında varlık alımlarının azaltılması (Tapering) ve faiz mesajlarında önceki toplantılarına nazaran daha şahin bir tutum gösterdi. Ekonomistler beklentisi 2021 yılı sonuna doğru bir varlık alım azaltımı gerçekleşebileceği yönünde oluşurken, açıklamalar altın fiyatları öncülüğünde varlık fiyatlarında bir baskılanmayı beraberinde getirdi.


JANET YELLEN, "ENFLASYON YILSONUNA KADAR CARİ DÜZEYİNİN ALTINA GELMELİ" 

İşin parasal yönünü ifade eden faiz karar metninin ardından Fed üyelerinin de söylemlerinde bir şahinleşme dikkat çekti. Bunun yanında maliye politikasının patronu ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, enflasyon endişelerini dile getirerek, "Enflasyon yılsonuna kadar cari düzeyinin altına gelmeli" diye konuştu. Bu açıklama "'Tapering süreci beklenenden erken mi başlayacak" algısı yaratarak piyasalarda kafaları karıştıran bir diğer unsur oldu.


FED'IN KARARI NEYE GÖRE OLACAK?

Fed Başkan Jerome Powell'ın daha önce yaptığı açıklamalar dikkate alındığında, enflasyonda yükselişin geçici olduğu ve özellikle ekonomik toparlanmanın öncü verisi olan tarım dışı istihdam verisinde güçlü bir ivmelenme görmeden 'Varlık alım süreci' ile ilgili tartışmaların yersiz olduğu vurgusu yapıldı.



FED TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİNE DİKKAT ÇEKTİ!

Ekonomistlerin bir çoğu küresel büyüme beklentilerinin yukarı yönlü revize edildiği şu ortamda Fed'in tarım dışı istihdam verisinde güçlü toparlanma gördüğü anda varlık alımlarının azaltılması durumunu masaya yatıracağı yönünde görüş beyan etti. Tarih olarak da yılın son ayları veya 2022 yılının başları öne çıktı.


CUMA GÜNÜ KRİTİK VERİ  AÇIKLANACAK

Piyasalar Temmuz ayına hareketli girecek. Fed Başkanı Jerome Powell'ın sıkça işaret ettiği tarım dışı istihdam verisi 2 Temmuz Cuma günü saat 15:30'da açıklanacak. Ayrıca Temmuz ayı başında ABD istihdam raporu, işsizlik maaşı başvuruları da piyasalarında radarında olacak.

ABD'de tarım dışı istihdam 559 bin ile Mayıs ayında da beklentilerin altında kalsa da Nisan ayında gerçekleşen 266 bin düzeyinin oldukça üzerinde yer alarak Covid-19'da aşılanmanın hızlanmasının etkisiyle toparlanmaya işaret etti. Bu bağlamda 2 Temmuz tarihinde Haziran ayı istihdam verisinin açıklanacağı saatte tüm piyasada gözler ABD'ye dönecek.


GÖZLER AĞUSTOS AYINDAKİ JACKSON HOLE TOPLANTISINDA !

ABD'de her yıl Jackson Hole kasabasında düzenlenen toplantı, FMOC toplantılarından bir adım öne çıkıyor. Ekonomistler, Fed dışında dünyanın diğer büyük merkez bankalarının da katılacağı bu toplantıda net mesajlar çıkma olasılığını daha gerçekçi olarak değerlendiriyor.

Ekonomist varlık alımlarının azaltılması ve faiz artırımı için beklentilerin 2023 yılından önceye çekilmesi durumunda altın fiyatlarında satış baskısının artacağı yönünde görüş bildirirken, bu baskılanmanın 'Tapering' sürecinde bir netleşme görülmesine kadar sürebileceğini ifade etti.

GRAM ALTIN FİYATLARI İÇİN 540-550 LİRA SEVİYESİ ÖNEMLİ DİRENÇ SEVİYESİ

Gram altın fiyatları için ayrıca 500 lira seviyesi hem düşüşte hem de yükselişte güçlü psikolojik nokta olarak göze çarparken, yukarıda 540-550 bandı önemli direnç seviyesi olarak ifade ediliyor. Aşağıda ise 465 TL seviyesi önemli destek seviyesi olarak öne çıkıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal