Altın ve dolar fiyatında enflasyon tedirginliği! Gözler yarınki TCMB kararında

Altın ve dolar fiyatı dün ABD enflasyon verisi ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamalarının ardından hareketli anlar yaşadı. Şimdi ise gözler yarın TCMB’nin açıklayacağı faiz kararında…

13.04.2022-11:24 - (Son Güncelleme: 13.04.2022-14:45) Altın ve dolar fiyatında enflasyon tedirginliği! Gözler yarınki TCMB kararında

Küresel piyasalar, ABD'de dün açıklanan enflasyon verileri sebebiyle belirsiz ilerliyor. Birleşik Devletler’de yüzde 8,5'le 1981'den bugüne en güçlü yıllık yükseliş yapan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tahvil ve pay piyasalarında fiyatlama konusunda zorlaşmaya gidilmesini beraberinde getirdi.

Veri sonrası, Fed'in Mayıs ayında yapacağı toplantıda 50 baz puan faiz artırma olasılığı yüzde 85 seviyesine yükselirken, enflasyonun Mart ayında zirve yapacağı beklentisi tahvil piyasalarındaki 7 günlük satış eğilimini askıya aldı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 2,83'le 2018 yılının Aralık ayından bugüne kadar çıktığı en yüksek noktayı gördükten sonra yüzde 2,75'te dengeye geldi.

Altın ve dolar fiyatında enflasyon tedirginliği! Gözler yarınki TCMB kararında

Söz konusu TÜFE artışının büyük çoğunluğu petroldeki yükselişten kaynaklanırken, gıda ve konaklamadaki fiyat yükselişleri de tetikleyen bir diğer unsur oldu. ABD’de çekirdek TÜFE aylık bazda yüzde 0,3 oranında artarak beklentilerin altında olurken, enflasyon baskısının biraz da olsa azalmasına yol açtı.

Fed’in sert açıklamaları durmuyor

Fed’den yetkili isimler ise net ifadelerle açıklamalar yapmaya devam ediyor. Fed üyesi Lael Brainard, bilanço küçültmeye Haziran ayında başlayabileceklerini söylerken, Fed'in resesyona neden olmadan enflasyonu kontrol altına alabileceklerine inandığını aktardı.

St Louis Fed Başkanı James Bullard ise faizlerde görülen yükselişin ekonomiyi etkilemeyecek söylemlerinin hayalden ibaret olduğunu ifade etti.

Putin’den tüm dünyaya rest

Bununla beraber, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün, Ukrayna’nın Rusya ile İstanbul'da gerçekleştirdiği müzakereler sonunda yapılan anlaşmaları reddettiğini söyleyerek "Yine hepimiz çıkmaza girdik." dedi. ABD Başkanı Joe Biden ise Putin'in Ukrayna'da "soykırım" yaptığını öne sürdü.

Altın, dolar ve petrol fiyatları

Yaşanan bu gelişmeler küresel ekonomide risk açığının düşmesine neden olurken, arz yönlü problemlerin tekrar baş gösterebileceği korkusuyla Brent petrolün varil fiyatı dün yaklaşık yüzde 6 artış yaşayarak 104,8 dolara yükseldi.

Altın ve dolar fiyatında enflasyon tedirginliği! Gözler yarınki TCMB kararında

Ons altının fiyatı da şu sıralarda bin 975 seviyelerinde alıcı bulurken gram altın bugüne 923 liradan giriş yaptı.

Dolar/TL dün yüzde 0,4 düşüşle 14,6007’den kapanmasından sonra bu sabah 14,57 lira düzeylerinde. Euro/TL de 15,80 lirada yatay devam ediyor.

Piyasalar faiz kararını bekliyor

Yurt içerisindeki piyasalar ise TCMB’nin açıklayacağı faiz kararını bekliyor. Yarın öğlen 14.00’te açıklanacak faiz kararında beklentiler herhangi bir değişiklik olmaması yönünde.

TCMB, 2022 senesinin ilk faiz kararını Ocak ayında duyurmuş ve faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal