Altın fiyatları yokuş aşağı: İslam Memiş’ten kritik uyarı! O tarihten itibaren yükselecek

ABD enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla iyice düşüşe geçen altın fiyatları konusunda İslam Memiş’ten önemli uyarılar geldi. Yatırımcılara altın almaları tavsiyesinde bulunan Memiş, Ekim ayından itibaren fiyatların yükselişe geçeceğini kaydetti. Detaylar haberimizde...

17.09.2022-09:11 - (Son Güncelleme: 17.09.2022-15:51)

Son yılların en yüksek enflasyon rakamlarıyla karşı karşıya kalan ABD’de FED’in gelecek hafta yapacağı faiz toplantısında faizi 100 baz puan artırma ihtimalinin yüksek olması altın fiyatlarının son zamanlardaki en büyük değer kaybını yaşamasına sebep oldu. Gram altın 972 liraya kadar düşerken, yatırımcılar endişe içinde bu durumun daha ne kadar süreceğini merak ediyor. ABD enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla iyice düşüşe geçen altın fiyatları konusunda İslam Memiş’ten önemli uyarılar geldi. Yatırımcılara altın almaları tavsiyesinde bulunan Memiş, Ekim ayından itibaren fiyatların yükselişe geçeceğini kaydetti. 

Altın fiyatları yokuş aşağı

Ekonomi uzmanları düşüşün en büyük nedenini ekonomik yavaşlama ve faizlerdeki artış olarak açıklıyor. Normal koşullarda küresel yavaşlama durumlarında altına talebin çoğu zaman arttığını söyleyen analistler bu defa talepteki zayıflamayı faizlere bağlıyor. ABD Merkez Bankası Fed ve Avrupa Merkez Bankası ECB başta olmak üzere merkez bankaları faizler uzun zamandır görülmemiş oranlarda artırıyor. Çünkü enflasyon 40 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde ve kötü olan nokta ise enflasyon düşüş emaresi göstermiyor. 

Avrupa Merkez Bankası’ndan tarihi faiz artırımı

Avrupa Merkez Bankası, bu ayki faizi 75 baz puan artırarak enflasyonu ve resesyonu düşürmeye çalıştı. Analistlerin tahminlerine göre ise faiz artırımı önümüzdeki ayda da devam edecek. 

İslam Memiş dolar ve altın

ABD’de enflasyon sadece sayı olarak düştü

ABD’de enflasyon yüzde 9,1 zirvesine göre azalsa da bu, aslında sadece rakamsal bir azalıştan ibaret. Çünkü tabana yayılan ve gıdada 43 yılın zirvesine çıkan bir enflasyon var. Analistler bu durum nedeniyle Fed’in faizleri üçüncü defa 75 baz puan arttırabileceğini söylüyor. Ülkede son gelen verilerden sonra 75 baz puan faiz artırımına kesin gözüyle bakılırken 100 baz puan için ihtimalin de yüzde 25’e yükseldiği görülüyor. Analistler Fed’in gelecek iki toplantıda da işi sıkı tutmak zorunda olduğunu düşünüyor.

Altında bu sene neler oldu?

2022 yılına 1.828 dolardan başlayan altının ons fiyatı yıl içinde 2.070 doları görerek zirve yapmıştı. Mart ayında ise Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle rekor seviyeye yaklaşan altın ilk çeyrekte yüzde 13 değer kazandı. Nisan itibarıyla düşüş başladı ve bu ay ile kayıp beşinci ayda da devam ediyor. Dün görülen 1654 dolar sonrası yıl içi zirveye göre kayıp yüzde 20 olurken, yıllık olarak kayıp oranı yüzde 9,5 oldu.

İslam Memiş’ten kritik uyarı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 2022 yılının sonuna kadar altın fiyatlarında yeni bir rekor beklediğini söyleyerek, ‘’Gram altında son alım fırsatı” dedi ve Ekim ayına işaret etti. “Ekim ayı itibariyle merkez bankaları sahadan çekilir, piyasa kendi hikâyelerini yazar” diye konuşan İslam Memiş şunları söyledi:

“İçeride gram altın 1030 lirada 998 liraya kadar geriledi. Kapalıçarşı’da 994-995 bandında. 2 ay sonra 1000 TL'nin altını indi. Kısa vadede 950-1000 lira arasında olmayı sürdürecek. Uzun vadeli olarak bu düşüşlerin kalıcı olmayacağını görüyorum. 950-1000 lira şu an için düğün yapacaklar ve altın borcu olanlar için bir fırsat. Yılsonuna doğru yeni bir rekor denemesi ile 1250-1450'yi görebilir. Çünkü riskler artmaya devam ediyor. Yılın son çeyreğinde ne olacağı belli değil dünya genelinde. Merkez Bankaları altın alımlarını devam ettiriyor. Bunların hepsi bir artış sebebi. Son 20 yıldır gram altın yatırımcılarına en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Geçen sene 480 liraydı gram altın."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal