Alper Gezeravcı sonrası herkes bunu merak ediyor: Astronot maaşları ne kadar? Astronotlar aylık ne kadar maaş alıyor?

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın tarihi yolculuğu sonrasında astronot maaşları gündeme geldi. NASA, ESA ve TUA gibi yerlerde astronotların maaşlarının ne kadar olduğu sorusu merak ediliyor. Peki Astronot maaşları ne kadar? Astronotlar aylık ne kadar maaş alıyor? İşte detaylar…

09.02.2024-11:02 - (Son Güncelleme: 09.02.2024-17:38)

Milyonlarca Türk genci, Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı’dan etkilenerek astronot olmanın hayalini kurmaya başladı. Türkiye’deki binlerce genç, bir astronotun ne kadar maaş aldığı sorusunu oldukça merak ediyor. NASA veya Avrupa’daki uzay kurumlarında görev alan astronotların aylık kazancı arama motorlarında sorgulanıyor. Peki Astronot maaşları ne kadar? Astronotlar aylık ne kadar maaş alıyor?

NASA astronotları maaşı ne kadar?

Dünyanın, uzay anlamında en önemli kuruluşu olan NASA’da astronot maaşları tecrübeye göre değişiklik gösteriyor. 

2022 yılında yayınlanan ABD'li memurlar için maaş ödeme tablosuna göre, astronotlar görevlerine bağlı olarak G13 ya da G14 bölümünden maaş almaktadır. G13 tablosuna göre maaş alan bir astronot, işe başladığında yılda 81 bin 216 dolar kazanmaktadır. Tecrübeye bağlı olarak yıllık maaşı ise 105 bin 579 dolara kadar çıkabilmektedir. Tecrübeli bir astronot aylık 8 bin 798,25 dolar maaş alabilmektedir.

G14 seviyesinde maaş alan bir astronot ise tecrübesine bağlı olarak yılda 95 bin 973 ile 124 bin 764 dolar arasında gelir elde etmektedir. G14 seviyesine mensup bir astronot, aylık 10 bin 397 dolar maaş alabilmektedir. NASA'da yönetici pozisyonunda bulunan astronotlar ise G15 tablosuna göre yılda 146 bin 767 dolara kadar maaş alabilmektedir.

Alper Gezeravcı

Avrupa’da astronot maaşları ne kadar?

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) bünyesinde çalışan astronotların maaşları etkileyici seviyelerde bulunuyor. ESA'da maaşlar, astronotların deneyimlerine bağlı olarak ayda 6 bin 693 dolar ile 9 bin 596 dolar arasında değişmektedir. Ancak bu maaşlar, Fransa'da, Almanya'da ve İngiltere'de ufak da olsa farklılık gösterebilmektedir.

ESA'da astronot olabilmek için, adayların ESA üyesi bir ülkenin vatandaşı olmaları gerekmektedir. Ayrıca, adayların doğa bilimleri, tıp, matematik, mühendislik ve bilgisayar bilimleri alanında yüksek lisans derecesine sahip olmaları ve en az 3 yıl laboratuvar deneyimi edinmiş olmaları gerekmektedir. Adaylarda jet pilotluğu özelliği de aranmaktadır.

Astronot

Roscosmos astronotları ne kadar maaş alıyor?

Rus Uzay Ajansı Roscosmos'ta çalışan kozmonotların maaşları, NASA ve ESA'dakilere kıyasla daha düşük seviyede olsa da, ek ikramiyelerle denge sağlanıyor. Russia Beyond'un haberine göre, bir Rus kozmonotun aylık maaşı 129.000-166.000 ruble arasında değişiyor. Bu, deneyimli bir kozmonotun maaşının aylık 2 bin dolara dahi ulaşamadığını gösteriyor. Ancak, uzay görevlerinde geçirilen süre ve yapılan işe bağlı olarak kozmonotlara ek ödemeler yapılmaktadır. Bu ödemeler, görevin zorluğuna göre günlük 400 dolara kadar çıkabiliyor. Yani, bir Rus kozmonot, 4 aylık bir Uluslararası Uzay İstasyonu Görevi'nde yaklaşık 48 bin dolar ek ödeme alabiliyor.

Ayrıca, Kremlin yönetimi 2021 yılında kozmonot maaşlarını artırmak için çalışma başlattı ve maaşların aylık 4 bin ila 6 bin 500 dolar arasına çıkarılacağını duyurdu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal