Alper Gezeravcı dönüşe hazırlanıyor: Yolculuk o aşamalardan geçecek

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 14 gün kaldığı Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) dönüş için hazırlıklara başladı. Gezeravcı’nın dünyaya nasıl döneceği merak ediliyor. İşte aşama aşama dönüş yolu…

02.02.2024-11:34 - (Son Güncelleme: 02.02.2024-17:27)

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk astronotu olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) geçirdiği 14 günün ardından dünyaya dönmeye hazırlanıyor.

Belirli aşamalardan oluşacak olan dönüş yolculuğunun teknik ve fiziksel süreçler içerdiği belirtiliyor. 

Uzaydan dünyaya dönüş o aşamalardan geçecek

Haber7’nin yer verdiği habere göre; Dragon uzay aracı, ilk olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan otomatik komutlarla veya yer kontrol merkezinin direktifleriyle ayrılacak. Uzay aracı, istasyondan güvenli bir mesafeye ulaşana kadar üzerindeki itici sistemleri kullanarak bir dizi manevra gerçekleştirecek.

Atmosfere giriş yapar yapmaz alev alıyor

İticilerin ateşlenmesiyle araç, yörüngeden çıkarılıp Dünya'ya doğru yönlendirilerek atmosfere giriş rotasına sokulacak. Atmosfere giriş sırasında Dragon uzay aracı, ciddi ısı ve sürtünme kuvvetleriyle karşı karşıya kalacak.

Kapsül, alev alabilir, ancak şans eseri aracın ön kısmındaki ısı kalkanı, aşırı sıcaklıklara karşı dayanıklı bir şekilde tasarlandığından zarar görmeyecek.

Alper Gezeravcı Uzaydan Ne Zaman Dönecek

Paraşüt açılacak ve hız azaltılacak

Atmosferin daha yoğun katmanlarına geçildiğinde, Dragon uzay aracı ilk olarak iki küçük paraşüt açarak hızını düşürecek, ardından ana paraşütleri açacak. Bu paraşütler sayesinde aracın hızı önemli ölçüde azalarak kontrollü bir iniş gerçekleştirilecek. Genellikle, Dragon okyanusa veya önceden belirlenmiş bir kara alanına iniş yapacak. İnişin ardından, kurtarma ekipleri hızla Dragon uzay aracına ulaşacak. Eğer iniş okyanusta gerçekleşmişse, bir gemi aracı mürettebatı alacak ve kıyıya getirecek. Sonrasında mürettebat güvenli bir şekilde araçtan çıkarılacak.

Alper Gezeravcı ne zaman dünyaya dönecek?

Alper Gezeravcı, 2 Şubat 2024’te saat 17.50’de istasyondan ayrılacak. Gezeravcı ve ekibinin bulunduğu Dragon kapsülünün ABD’nin Florida açıklarında okyanusa inmesi bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal