Alparslan Büyük Selçuklu Liparit tarihte kimdir? Liparit kim öldürdü nasıl öldü?

TRT 1 dizisi Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde yer alan Prens Liparit karakterinin tarihteki yeri dizi severlerin gündemini meşgul ediyor. Peki Alparslan Büyük Selçuklu Liparit tarihte kimdir? Liparit kim öldürdü nasıl öldü? İşte Liparit hakkında merak edilenler...

29.03.2022-18:43 - (Son Güncelleme: 29.03.2022-18:43) Alparslan Büyük Selçuklu Liparit tarihte kimdir? Liparit kim öldürdü nasıl öldü?

TRT 1’in sevilen tarih temalı dizisi Alparslan Büyük Selçuklu’daki her karakter tarihte belirli bir zamanda yaşamış kişilerdir. Dizide ön planda olan İvan ve Rati karakterlerinin babası olarak bulunan Liparit, bir anda dizi hayranlarının en çok merak ettiği karakterlerden birisi oldu. Liparit’in gerçek tarihteki yerini öğrenmek isteyen insanlar arama motorları üzerinden araştırmalarını sıklaştırdı.

Alparslan Büyük Selçuklu Liparit tarihte kimdir?

TRT 1’de yayınlanan Alparslan Büyük Selçuklu dizisindeki karakterlerden birisi olan Liparit, İvan ve Rati’nin babasıdır. Gerçekte Gürcüce’nin kralı olarak yer alan Liparit, 1048 yılında Bizanslı bir magistros olmuş ve IX. Konstantin’in Anadolu’da ilerleyen Selçuklulara karşı yaptığı savaşa yardım etmek için çağırılmıştır.

Liparit kimdir

Eylül 1048 tarihli Pasinler Muharebesi’nde esir alınarak İsfahan’a gönderilen Liparit, o dönemin Selçuklı sultanı Tuğrul Bey’e serbest bırakılması karşılığında hediyeler göndermiştir. Tuğrul Bey ise bir daha Selçuklu ordusuna karşı savaşmaması şartıyla Liparit’i serbest bıraktı.

Liparit’in olmadığı dönemde Gürcüce’nin başına Kral Bagrat oturdu fakat 1051 yılında serbest kalan Liparit, krala karşı bir isyan başlattı ve Bagrat’ı Abhazya’ya sürgüne gönderdi. Konstantinopolis’e gitmeye mecbur bırakılan Bagrat, 1053 yılında yeniden başkent Kutaisi’ye dönse de Liparit ile yeniden savaştı ve kaybetti. Savaştan galip çıkan Liparit, kısa bir süre sonra Konstantinopolis’te öldü. Lipatit’in mezarı Katshi Manastırı’nda bulunmaktadır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal