Alopesi areata nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? Will Smith'in eşi Jada Smith'in sağlığını tehdit eden alopesi areata hakkında bilinmesi gerekenler

Alopesi areata, halk arasında bilinen ismi ile saçkıran bir kişinin saç, kirpik, sakal veya diğer tüylerinin kısa bir zaman diliminde bölgesel olarak dökülmesidir. Görülme sıklığı daha çok gençlerde olan bu hastalık, kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülmektedir.

28.03.2022-12:53 - (Son Güncelleme: 28.03.2022-13:53)

Saçkıran hastalığına yol açan faktörler kesin olarak bilinmemek ile birlikte otoimmün sebeplerden dolayı ortaya çıktığı düşülmektedir. Gerçekleştirilen araştırmalara göre, saçkıranın genetik faktörlerle de yakından ilişkisi vardır. 

Bazı hastalıkların bir sonucu olarak da görülen saçkıran, aşağıdaki hastalıklar ile de ilişkilidir.

- Egzama

- Kronik iltihabi tiroid hastalığı

Addison hastalığı

- Sedef hastalığı

- Saman nezlesi

- Atopik alerjik astım

- Vitiligo

- Lupus

Risk grubunda kimler var?

Saçkıran belirtileri nelerdir?

- 40 yaş altı bireyler

- Cinsiyeti erkek olan bireyler 

- Genetik yatkınlık

- Down sendromu 

- Otoimmün hastalık

Saçkıran belirtileri nelerdir?

- Kafa derisinde görülen oval ya da yuvarlak saç dökülmesi

- Kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ve kasık tüylerinde dökülme

- Tırnak yapısında değişimler

Saçkıranın tedavisi var mı?

Eğer saçkıran benzeri saç dökülmesi şikayetiniz varsa acilen bir dermatoloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

Saçkırana ne iyi gelir?

Sarımsak

Saçkıran tedavisinde başvurulan doğal yöntemlerden biri sarımsaktır. 1-2 diş sarımsağı ezerek bir miktar zeytinyağı ile karıştırın. Bu karışımı dökülmenin olduğu bölgeye sürün ardından bandaj ile sarın ve 1 saat bekletin ardından da bölgeyi bol su ve şampuanla güzelce yıkayın. Bu uygulamayı 2 hafta boyunca haftada 2 ila 3 kez uygulayın. 

Aloe vera

Aloe vera bitkisinin yapraklarını kesip içerisindeki jeli çıkarın sonrasında da jeli saçkıran olan bölgeye masaj yaparak uygulayın. Jelin 20 dakika o bölgede kalmasını sağlayın ardından da ılık su ile temizleyin.

Saçkırana ne iyi gelir?

Zerdeçal

Zerdeçal kökünü ezip uygun bir kabın içerisinde ezdiğiniz zerdeçal kökü, zerdeçal yağı ve bir miktar suyu iyice karıştırıp bu saçı dökülmenin olduğu bölgeye uygulayın ve 20 dakika kadar bekleyin. Sonrasında da ılık su ve sabun ile temizleyin, bu uygulamayı saçlar çıkmaya başlayana dek günde 2 kez düzenli olarak uygulamanız gerekmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal