Almanya, Türkiye'den işçi mi alacak? Almanya işçi sıkıntısına çözüm bulmak için gözünü Türkiye'ye çevirdi!

Almanya, Türkiye'den işçi mi alacak? Ülkede, yaz tatilinde beklenen seyahat yoğunluğunu karşılayabilecek personel sıkıntısına çözüm aranırken Almanya Birleşik Hizmet Sendikası'na göre, Frankfurt, Hamburg veya Berlin gibi büyük havaalanları, güvenlik kontrolü veya check-in gibi yerdeki tüm hizmet alanlarında personel eksikliği nedeniyle sıkıntılar yaşıyor.

27.06.2022-10:10 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-10:10)

Almanya'da okulların kapanması ve tatil sezonunun açılmasıyla havalimanlarında personel sıkıntısı yaşanıyor.  Yaşanan personel sıkıntısına çözüm arayışı halen devam ediyor.

Sıkıntılar yaşıyor

Ülkede, yaz tatilinde beklenen seyahat yoğunluğunu karşılayabilecek personel sıkıntısına çözüm aranırken Almanya Birleşik Hizmet Sendikası'na göre, Frankfurt, Hamburg veya Berlin gibi büyük havaalanları, güvenlik kontrolü veya check-in gibi yerdeki tüm hizmet alanlarında personel eksikliği nedeniyle sıkıntılar yaşıyor.

Alman politikacılar, yaşanan sorunla alakalı birçok çözüm ararken, bazı politikacılar  federal polisin havalimanlarında kontrol geçişlerinde de yer alması önerisinde bulundu. Eğer personel eksikliği sorunu giderilemez ise havayolu şirketlerinin, daha fazla uçuşu iptal etmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

Sıkıntılar yaşıyor

2 bin kişi

Alman havacılık endüstrisi, yaşanan personel sıkıntısının önüne geçebilmek için  Türkiye'den 2 bin kişiyi Almanya'daki havalimanlarında geçici olarak istihdam etmek istiyor. Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliği (BDL), mayıs ayında Federal Çalışma Bakanlığı'na yasal engelleri kaldırmayı amaçlayan bir teklifte bulunmuştu. Sunulan teklifte, "Yer hizmetleri alanında 2 bin kişilik personel sıkıntısı var. Bu personel ihtiyacını kısa vadede karşılamanın bir yolu olarak yurt dışından işçi alımını görüyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.

Gereksinimler

Türkiye'den gelecek işçiler, A2 seviyesinde Almanca konuşabiliyor olması, havayolu birliği IATA'nın gerekliliklerini karşılayan sertifikalı tehlikeli madde eğitimlerine sahip ve Alman güvenilirlik kontrollerinin gereksinimlerini karşılıyor olması gerekir. Ayrıca Alman makamlarının Türkiye'den yaklaşık 2 bin işçinin Alman havaalanlarında konuşlandırılması için hızlı bir şekilde özel izinler çıkarılmasının beklendiği de belirtildi.

Gereksinimler

2-3 bin kişilik personel açığı

Bild'in haberine göre Almanya İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı bu sorunu ortadan kaldırmak için yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda bir araya gelen bakanlar, ülke genelinde havaalanlarındaki 2-3 bin kişilik personel açığını Türk işçilerle kapatma kararı aldı. Yapılan planlamaya göre temmuz ayından itibaren havaalanlarında istihdam edilecek işçiler için geçici statü uygulanacak. Alınacak işçilerin sosyal hakları ve konaklama imkanları da Alman hükümeti tarafından karşılanacak.

Çalışma Bakanı açıkladı

Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil, yaşanan istihdam sorunuyla alakalı açıklamalarda bulundu. Heil, yaptığı açıklamalarda geçici personele ihtiyaç duyulduğu ve bunun akrşılanması için çalışmalar başalatıldığını ifade ederek,  "Federal hükümet, acilen ihtiyaç duyulan personelin yurtdışından geçici iş için Almanya'ya girmesine izin vermeyi planlıyor." ifadelerini kullandı.. Her türlü sosyal ayrımcılık ve sömürüyü önlemek istediklerini söyleyen Heil, "İşverenler toplu ücret ödemeli ve sınırlı bir süre için makul bir konaklama sağlamalıdır.” açıklamalarında bulundu.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal