Almanya Sel Felaketinden Sonra Afetzedelerin Yaralarını Saramadı!

Almanya’da temmuz ayının ikinci haftasında sel felaketi gerçekleşti. Almanya’da yerel ve federal hükümetler halkın yaralarını hızlı bir şekilde saramadı.

25.08.2021-13:57 - (Son Güncelleme: 25.08.2021-14:29) Almanya Sel Felaketinden Sonra Afetzedelerin Yaralarını Saramadı!

Almanya’daki sel felaketi sonrası yerel ve federal hükümetler halkın yaralarını hızlı bir şekilde saramadı. Bu durum ülkenin doğal afetlerle mücadele ve afetlere müdahale noktasında tam anlamıyla donanımlı olmadığını ortaya sermiş oldu.

15 Temmuz'da, Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya ve Rheinland Pfalz eyaletlerinde sel felaketi meydana gelmişti. Üzerinden 40 gün geçmiş olsa da bölgenin henüz temizlenememesi, içme suyu, elektrik ve kanalizasyon sorunlarının tam anlamıyla çözülememesi, Avrupa'nın lokomotif ülkesi durumunda olan tam anlamıyla Almanya'nın afetlere aslında hazır olmadığını ortaya seriyor.

Almanya’nın eyalet sistemiyle yönetiliyor olması da son dönemde meydana gelen doğal afetlerde federal hükümetin hızlı bir şekilde müdahale etmesini geciktiren bir unsur haline geldi.

Federal hükümet, ancak felaket için 16 eyalet yönetimi ile birlikte yapılan toplantı bittikten sonra devreye girebilmiş oldu. Almanya’da, sel felaketinin meydana geldiği bölgede yaşayan sel mağdurları devamlı olarak yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek sorunların hiçbir şekilde çözülememesinden yakınıyorlar.


200 BİN KİŞİ ELEKTRİKSİZ KALDI

Gerçekleşen sel felaketinin ardından bölgede yer alan pek çok ilçe ve kasabada uzun süreli elektrik kesintileri yaşandı. Bunun yanı sıra cep telefonu şebekeleri devre dışı kaldı. 14 ve 15 Temmuz’da gerçekleşen yoğun yağışlar sonrasında Euskirchen, Bad Münstereifel, Eifel, Rhein-Sieg-Kreis’ın da aralarında yer aldığı yerleşim bölgelerinde yaklaşık 200 bin kişi günler süren elektrik kesintisi problemleri yaşadı.

Belli bölgelerde elektrik şebekeleri büyük zarar gördü. Bunu yanında belli bölgelerde ise ekipler tarafından güvenlik amacıyla elektrikler kesildi. Sel felaketinden en fazla etkilenmiş olan ve aynı zamanda 30 bin kişinin yaşadığı bölgelere, yaklaşık bir hafta süresince elektrik verilemediği öğrenildi. Rheinland Pfalz eyaletinin Ahrtal bölgesinde ise yaklaşık 2 bin kişi, sel felaketi sonrasında iki hafta süresince elektriksiz kalmış oldu.


CEP TELEFONU ŞEBEKELERİ ÇALIŞMADI

Sel felaketi sonrası cep telefonu şebekesi iki hafta kadar bir sürenin sonunda çalıştı. Felaketten dolayı bölgelerde 150’den fazla baz istasyonu zarar görürken, pek çok bölgede günler boyuncacep telefonu şebekeleri çalışmadı. Deutsche Telekom Şirketi, sel felaketinin ardından ancak üç gün sonra baz istasyonlarının yarısını tekrar devreye soktu. Afet yaşanan bölgelerinin hepsinde, cep telefonu şebekelerinin tamamının yeniden devreye sokulabilmesi yaklaşık iki haftayı buldu.

İÇME SULARI YOK

Yaklaşık 20 bin nüfuslu Bad Münstereifel ilçesinde, bir aydan çok zaman geçmesine karşın evlere ulaşan içme suyu içilemiyor. Yetkililer, evlere ulaşan suları kaynatarak kullanmalarını veya dışarıdan temiz su temin etmelerini öneriyor. Sel felaketinden en çok etkilenen Ahrtal bölgesinde bir ay kadar bir süre geçmesine rağmen kanalizasyon sistemi tekrar yapılamadı. Kanalizasyonlar çalışmadığı için taşmalar meydana gelmeye devam ediyor. Çevreye yüksek oranda zarar verecek nitelik taşıyan atıkların direkt olarak Ahr nehrine dökülmesi eleştirilere sebep oldu.


DOĞALGAZ HATTI 5 HAFTA SONRA TAMİR EDİLMEYE BAŞLANDI

Felakette çok fazla zarar görerek yıkılan Bad Neuenahr-Ahrweiler’de doğalgaz şebekesi de harabeye döndü. Afet bölgesinde pek çok eve doğalgaz verilemedi. Heppingen ve Lohrsdorf’ta doğalgaz şebekesinin yeniden inşa edilmesine ise felaketin üzerinden beş hafta geçtikten sonra başlandı.

DEMİRYOLU HATLARI YIKILDI! YAPIMI AYLAR SÜRECEK

Felakette büyük zarara uğrayan Bonn–Rheinbach, Essen–Wuppertal, Euskichen–Bad Münstereifel demiryolu hatları ise şu anda yeniden inşa edilemiyor. Sel felaketi sonrasında Almanya hükümeti sel mağdurları için 30 milyar avro fon ayırdığını duyurdu. Hükümetin duyurduğu fona göre, sigortası olmayan ev sahiplerinin zararlarının yüzde 80’i karşılanacak. Sigortası olan afetzedelerin ise zararlarının tamamı karşılanacak.

180'DEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde meydana gelen sel felaketlerinde 180'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği açıklaması yapılmıştı. 25 milyar avroluk zararın oluştuğu felakette, erken uyarı sistemlerinin olmaması sebebiyle hükümet çok fazla eleştirilmişti. Eleştiriler üzerine Federal hükümet ve eyalet yönetimlerinin yaptığı toplantıda halkın uyarılması amacıyla cep telefonlarına senkronize bir şekilde otomatik kısa mesaj atılmasını sağlayacak sistem oluşturulması kararı verilmişti.

TÜRKİYE SEL FELAKETİ SONRASINDA HIZLA TOPARLANDI

Türkiye’de ise, Kastamonu Bozkurt’ta yaşanan sel felaketi sonrasında yetkililer derhal bölgeye ulaşarak gerekli müdahaleleri ve yardımları gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra devlet yöneticileri de felaketin yaşandığı bölgeye sık sık ziyaretler gerçekleştirerek ‘devletin halkın yanında olduğunu’ hissettirdi.

Vatandaşların, bölgeye yapılan müdahalelerden ve ziyaretlerden memnun oldukları çeşitli basın organlarında yapılan haberlerde ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerde izlendi.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal