Almanya Başbakanı Merkel: Belirli Konuları Şekillendirmek İstiyorsak Türkiye İle Bağımlıyız

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye’nin belirli konuları birlikte şekillendirme konusunda birbirine bağımlı olduğunu söyledi.

19.06.2021-01:30 - (Son Güncelleme: 19.06.2021-01:30) Almanya Başbakanı Merkel: Belirli Konuları Şekillendirmek İstiyorsak Türkiye İle Bağımlıyız

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yapacağı görüşme öncesinde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile 24-25 Haziran’da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde üzerinde konuşulacak konular hakkında koordinasyon sağlamak istediklerini söyledi.

Zirvede dış politika meselelerinde Rusya ve Türkiye ile ilişkilerin de görüşüleceğin belirten Merkel, hem Macron’un hem de kendisinin, NATO Zirvesi kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme sağladıklarını hatırlattı.

'BİRBİRİMİZE BAĞIMLIYIZ'

Büyük zorluklar ile karşı karşıya olduklarının bilicinde olduklarını, diğer taraftan görüş ayrılıklarında olduğunu söyleyen Merkel, "Diğer taraftan belirli konuları birlikte şekillendirmek istiyorsak birbirimize bağımlıyız." ifadelerine yer verdi.

Almanya Başbakanı Merkel, göç probleminin yanında Suriye ve Libya’nın geleceğine dair konuları ele aldı.

'RUSYA İLE GÖRÜŞMEYE DEVAM ETMELİYİZ'

Rusya ile ilişkilerin G7 Zirvesi’nde de konuşulduğunu hatırlatan Merkel, "Rusya bizim için büyük bir sınamadır. Rusya aynı zamanda AB’nin en büyük kıta komşusudur. Hepimizin hibrit saldırılara maruz kaldığımızı tespit etmemiz gerekiyor. Diğer taraftan AB’de güvenlik ve istikrar istiyorsak, Rusya ile görüşmeye devam etmeyle ilgilenmemiz lazım. Ne kadar zor olursa olsun." şeklinde konuştu.

Merkel, ABD Başkanı Joe Biden’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü anımsatarak, Avrupa tarafının da görüşmesi gerektiğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Merkel'in Türkiye ve Rusya ile ilgili söylediklerine katıldığını belirtti.

Türkiye ile ilişkilerle alakalı mart ayında belirlenen koşulları ele alacaklarını söyleyen Macron, özellikle Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin çıkarları ile Doğu Akdeniz, Suriye, Libya ve Kafkas bölgesine ilişkin stratejik pozisyonları ele alacaklarını açıkladı.

Macron, Rusya ve AB'nin uzlaşması gerektiğini kaydetti.

İki lider gerçekleştirecekleri görüşmede ayrıca yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele, AB konuları ve ikili ilişkileri ele alacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal