Alkol sonrası mide bulantısı nasıl geçer? Alkol sonrası mide bulantısı geçirmek için evde doğal ve bitkisel öneriler

Mutlu bir şekilde alkol tükettiğimiz bir gece, sabah uyandığımız zaman baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve halsizlik gibi sıkıntılarla karşılaşabiliriz. Çevrenizdeki kişilere karşı, kan çanağı gözlerle bakabilirsiniz. Alkol kullanacak olan vatandaşlar İnternet üzerinden, Alkol sonrası mide bulantısı,kusma ve halsizliğe ne iyi gelir? gibi birçok soru araştırmaktadır. Bizde merak edilen bu hakkındaki detayları sayfamızda sizler için paylaşmış bulunmaktayız.

28.04.2022-18:38 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-18:38) Alkol sonrası mide bulantısı nasıl geçer? Alkol sonrası mide bulantısı geçirmek için evde doğal ve bitkisel öneriler

Mutlu bir şekilde alkol tükettiğimiz bir gece, sabah uyandığımız zaman baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve halsizlik gibi sıkıntılarla karşılaşabiliriz. Çevrenizdeki kişilere karşı, kan çanağı gözlerle bakabilirsiniz. Alkol kullanacak olan vatandaşlar İnternet üzerinden, Alkol sonrası mide bulantısı,kusma ve halsizliğe ne iyi gelir? gibi birçok soru araştırmaktadır. Bir çok kişinin vücut direnci alkole dayanıklı olmuş olsa da, bazı kişiler fazlasıyla etkilenebilmektedirler. Yapılan araştırmalar sonucunda alkol tüketimi sonrasında, vücut değişikliği yaşamayan kişilerin sayısı %25 oranındadır. Bu kişilerin etkilenmemiş olması tuhaf mı yoksa alkol sonrasında yapmış olduğu bir şeyler bulunuyor mu merak edilmektedir.

Alkol sonrası mide bulantısı

Alkolün vücut üzerinde ki etkisi nasıldır?

Alkol kullanımı sırasında ağız ve yemek borusundan az miktarda emilim olmaktadır. Çok ufak boyutta olan alkol molekülleri mideye ulaştıktan sonra hücrelere geçiş yapmaya başlar. Kana karışma süresi açlık ve tokluk hissiyatına göre değişmektedir. Büyük çoğunluğu direk ince bağırsağa geçerek, daha sonra emilim sağlayarak kana karışmış olur. Karaciğere ulaşan alkol ise tek seferde bölünmez. Bu sebepten dolayıda alkol içermiş olan kan yoluna kalp üzerinden devam etmektedir. Akciğere pompalanmış olan alkol içeren kan ise, bronşlara ulaştığı sırada bir bölümü kan temizlenmesi sırasında dışarı atılmış olur ve alkol kokma sebebiniz bu yüzdendir.

Alkol akciğere vardıktan sonra beyne ulaşır ve kalp ile tüm vücuda yayılmasını sağlar. Alkol tüketilmesi 3 dk içerisinde tüm vücuda yayılmış olur. Vücut içerisinde dk 5 litre kan pompalandığını var sayacak olursak, alkol içermiş olan kan defalarca karaciğer tarafınca süzülmeye devam etmiş olur. Karaciğerin görevi ilk olarak yağ asitleri'dir. Onları yakarak enerji oluşturur. Böyle durumlarda ise öncelik sırası değişir ve alkol ilk sırada yer almaya başlar. Yoksa kandaki alkol seviyesi yükseldikçe, vücut alarm vermeye başlamış olacaktır. Sürekli karaciğer alkole maruz kalacak olursa, yağ asitleri birike birike karaciğer yağlanmasına neden olacaktır.

Alkol

Alkol vücuda nasıl etkiler yapmaktadır?

Alkol kullanan kişilerin vücut etkileri metabolizma sebebi ile değişiklik göstermektedir. İlk önce tüketilmiş olan içkinin kalitesi, alkol oranı vücut içinde ne kadar etki edeceğini göstermeye yardımcı olur. Alkolün başlıca yan etkilerinde ise, ne kadar tüketildiği, kullanan kişinin yaşı, cinsiyeti, boy ve kilosu, psikolojik durumu ve kullanım miktarı vücudu etkileyen nedenlerin başında gelmektedir.

8,5 g miktarında alkol tüketilirse, vücut rahatça onu parçalayıp atabilir.

50 ml kadar tüketiliyorsanız, hafif çakır keyfini tatma kıvamına gelmiş olursunuz.Vücut sıcaklığında değişme, yüz kızarması, algı ve metabolizma hızı yavaşlamaya başlar. Sebepsiz mutluluk hissiyatı ve heyecanlanma durumu yaşanmasına sebep olur. Çekinme duyguları yok olur ve fevri hareketler ortaya çıkabilir.

100 ml alkol alındığı zaman bilinç algılamasının yavaşlamasına neden olur. Reflekslerin yavaşlaması ve istemeden yapmış olucağınız hareketler ortaya çıkabilir.

150 ml vücuda alındığı zaman, sersemlik yaşamanıza sebep olacaktır. Uzuvlar kontrolden çıkabilir. Konuşma ve çift görme olayları yaşayabilirsiniz. Hatırlama problemi ve anlayış kaybı yaşayabilirsiniz. 

250 ml alkol alındığı zaman artık midenizde bir baskı hissetmeye başlarsınız. Sinirli, kışkırtmacı bir hal, uyku problemi,kusma ve baş ağrısı eşlik etmeye başlamış olur. Kimsenin anlamadığı sözler konuşabilir, bilinçli davranmaya bilirsiniz. Ayakta durmanız zorlaşabilir yada bir köşede sızabilirsiniz. 

350 ml alkol vücuda girdiği zaman alkol koması yaşama riskiniz çok yüksektir. Solunumunuz yavaşlayabilir, düşük tansiyon ve bilinç kaybınız olabilmektedir. Kaslarınızın hakimiyeti artık yoktur. İdrarınızı kendiniz yapamayabilirsiniz hatta bilinçsiz kaçırma işlemi ile karşılaşabilirsiniz. Nefes alış verişlerinizde zorluk yaşarsınız. Yüksek ateş ile karşılaşabilirsiniz.

500 ml alkol alımı aldığınız zaman, kardiyovasküler şok ve solunum durmasına bağlı olarak büyük bir ihtimalle ölüm riskiyle karşılaşmış olacaksınız.

İçki Alkol

Alkol Kullanmadan önce nelere dikkat etmeliyiz?

Alkol almadan önce mutlaka karnınızı doyurun. Mide boş olduğu zaman alkolden etkilenmeniz daha çabuk olacaktır. Renkli içkileri tüketmemeye dikkat edin. Kırmızı şarap, viski gibi içkilerde diğer içkilere oranla daha çok kimyasal bulunmaktadır. Bu nedenle vücutta daha fazla etkiye neden olabilecektir.

Karışık içkilere dikkat edin. Enerji içecekleri ve kolada bulunmuş olan kafein sayesinde vücuttaki değişikliklerin farkına varmayabilirsiniz, bu nedenle sade bir şekilde tüketmeye özen gösterin.

Alkol tüketme hızınızı kendiniz belirleyin. Belirlediğiniz hız süresince tüketmeye dikkat edin. 

Alkol yanında mutlaka 1 bardak su tüketmeye dikkat edin. Vücuttaki su kaybının önlenmesinde ve daha az zarar görmenize yardımcı olacaktır.

Koymuş olduğunuz sınıra sadık kalmayı dikkat edin. Çevre ısrarlarına uymayın ve daha fazla alkol vücudunuza almayın.

Baş ağrısı

Alkol sonrası baş ağrısına ne iyi gelir?

Kendi sınırlarınızı geçtiyseniz ilk önce su tüketmenize dikkat etmeniz gerekmektedir. 1 bardak suyun içine bir tablet Alka-Seltzer eritip içerseniz, sabah biraz daha iyi şekilde uyanmanızı sağlayacaktır. Uyandığınız anda aynı şekilde bir tablet eritip içmelisiniz. Daha hızlı kendinize gelmenize yardımcı olacaktır. 

Alka-Seltzer alkol kullanırken alınabilir mi? diye soracak olursanız; Evet, hatta alkol kullanmaya başlamadan 1 kaç saat öncesi 1 tane içmek, alkol akşamınızı daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Ancak mide problemi yaşayan kişiler bu ilacı kullanmadan önce doktoruna danışsın. Mide problemi olan kişilerde kanamaya sebep olabilir. 

Sabah uyandığınız zaman ılık bir duş kendinize gelmenize yardımcı olacaktır. Temiz kıyafetler ve diş fırçalamakta çok önemlidir. Peynir- ekmek gibi hafif kahvaltı yapmanız, birazda meyve tükettikten sonra temiz havada yürüyüş yapmanız baş ağrınızın hafiflemesine yardımcı olacaktır. 

Maden suyu vücuttaki su-tuz dengesini düzeltmeye yardımcı olması bakımından tükettiğinizde iyi gelecektir. 

ilaç

Alkol sonrasında kusmaya ne iyi gelir?

Kusma mide içindekilerin dışarıya atılması anlamına gelmektedir. Safra ise mide içindeki sarı ve asitli sıvıya verilmiş olan isimdir. Kusma sırasında kusmuğun içinde safra bulunmaktadır. Mide boş bir vaziyette kustuğun'uzda safra kustuğun'uzu göreceksiniz. Alkol kullandığınızın sabahında mide bulantısı ve baş dönmesi sonucu kusma ile karşılaşabilirsiniz. Mide bulantısının nedeni ise alkolün vücut dengesini alt üst etmesidir. 

Alkol sonrası kusmamak için hiç bir şey yapamazsanız. Önlemeye çalışmakta çok zararlıdır. Kusma isteği vücudun yenilenmesine yardımcı olacaktır. Mide bulantısını hafifletmek içinse, kızılcık ve kuşburnu bulantıya iyi gelecektir. Ayrıca limon, zencefilli bir çay içmek, kefir, muz, bulantı hissiyatınızdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır. 

Kusmak, mide içeriğinin dışarı çıkması anlamına gelir. Safra ise midedeki sarı ve asitli sıvıya verilen isimdir. Kusma gerçekleştiği zaman kusmuğun içerisinde safra da bulunur. Mide boşken kusma gerçekleştiğinde midede bulunan safra kusmuk olarak dışarı çıkar. Alkol tüketimi sonrasında oluşan sabah baş dönmeleri ve mide bulantısı akabinde safra kusması gerçekleşebilir. Oluşan mide bulantısının nedeni alınan alkolün vücut dengesini bozmasıdır. Havuç, lahana içeren bir sebze salatası da mideye son derece iyi gelecektir.

çaylar

Alkol sonrasında mide yanmasına ne iyi gelir?

Alkol sonrası mide ağrısı ve yanması problemleri ile karşılaşma çok fazla yaşanmaktadır. Mevcut bir mide probleminiz bulunuyorsa eğer, alkol kullanımı sonrasında daha fazla ağrıyla karşılaşabilirsiniz. Alkol kullanımı sonrasında midenizi iyileştirmek için kullandığınız ürünler, mide rahatsızlığınızı da tetiklemesine neden olabilir. O yüzden dikkat etmenizde fayda var. Böyle bir durumla karşılaşırsanız kusmayı tetikleyecek besinlerden uzak durmalısınız. 

Tüm alkol içeren ürünler mayalanmaya müsaittir. Bu maya yapısı, midede asit üretiminin artmasına ve mide yanması ve ekşimesi gibi sorunların tetiklenmesine yol açmaktadır. Bu yüzden alkol kullanımından sonra mide yanmasının geçmesi için ilk yapmanız gereken şey bol bol su tüketmektir. Midede yenilemeyi ve temizliği sağlayabilecek en önemli unsur doğal sudur. Herhangi bir katkı maddesi içermeyen suyun, mutlaka alkolden sonraki ertesi gün boyunca bol bol içilmesi gerekir. Bir diğer iyi gelen şeyler ise haşlanmış yumurta, işkembe çorbası, nane çayı, zencefil çayı gibi seçenekler mide için iyi gelecektir. 

Alkol tüketimi B vitaminini azaltmasına etkendir. Bu sebepten dolayı B vitamini içeren yiyecekleri tüketmek önemlidir. 

Zencefil Çayı

Midede yaşanan sorunların ve rahatsızlıkların giderilmesinde etkili olan zencefil ile yapılacak sıcak veya buzlu çay, midedeki alkolün etkilerini yok etmeye, mide asiditesini normal seviyeye çekmeye ve midenin temizlenmesine yardımcı olur. Bu şekilde istifra edilmesinin de engellenmesi mümkündür.

30 gram zencefil

1 bardak su

Birkaç damla limon suyu

1 yemek kaşığı bal

1 bardak suyu iyice kaynattıktan sonra içerisine zencefil ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra üzerini kapatarak birkaç dakika demlenmeye bırakın. Üzerine tat vermesi açısından birkaç damla limon ile isteğe göre 1 yemek kaşığı bal ilave edebilirsiniz.

Alkol sonrasında ilaç kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Alkol bazı ilaçların etkisini azaltırken, bazılarında artırabilmektedir. Aynı durum ilaçlar üzerinde de geçerlidir. Alkolün vücuttaki etkisini arttırabilmektedir. Aynı zamanda zehirlenmelere de sebep olabilir. 

En bilinen alkolle birlikte kullanılmaması gereken ilaçlar şunlardır;

Narkoz

Antibiyotikler

Sinir ve uyku ilaçları

Şeker hastalığı ilaçları

Grip ilaçları

Parasetamol içerenler

Naproksen içerenler

Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar

Koroner kalp hastalığında kullanılan nitratlar

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal